• Πολιτική

    Τι σηματοδοτούν για τον τουρισμό οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη

    • Έφη Καραγεώργου

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στον τουρισμό έδωσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας  σε συνεδρίαση του ΣΕΤΕ, όπου προανήγγειλε μείωση του ΦΠΑ στο 11% για το τουριστικό πακέτο, μείωση των φορολογικών συντελεστών, κίνητρα στους επιχειρηματίες για να δίνουν bonus στους εργαζόμενους, διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων, αύξηση του κατώτατου μισθού και εξήγγειλε μέτρα για υποδομές και προσέλκυση επενδύσεων.

    Ακόμα προανήγγειλε τη δημιουργία ιδιωτικού πανεπιστημίου για τον τουρισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα πρέπει να έχει το καλύτερο πανεπιστήμιο τουριστικών σπουδών στον κόσμο.

    Μάλιστα στη συνέχεια ο επικεφαλής της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, τόνισε πως η εταιρεία του είναι πρόθυμη να στηρίξει τη δημιουργία ιδιωτικού Πανεπιστημίου για τουριστικές σπουδές, σημειώνοντας  «χρειαζόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη χώρα αυτή για να παραχθεί το τουριστικό προϊόν που όλοι ονειρευόμαστε». Ενώ και για τα θέματα φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών σημείωσε:  εάν δεν υπάρξουν διαφοροποιήσεις στη φορολογία των εργαζομένων και στις ασφαλιστικές εισφορές, δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε το τουριστικό προϊόν που έχει ανάγκη η χώρα και οι επιχειρήσεις της.

    «Ο τουρισμός αποτελεί μια μοναδική, πολύτιμη αξία για την οικονομίας μας, για την Ελλάδα, για όλους …» είχε πει νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος, τονίζοντας πως το  2018 συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία 22 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία, ενώ στην αιχμή της τουριστικής περιόδου ο τομέας συμβάλει στο 20% της συνολικής απασχόλησης της χώρας. Ταυτόχρονα, την τελευταία τριετία, στα ελληνικά ξενοδοχεία πραγματοποιήθηκαν ιδιωτικές επενδύσεις 5,6 δισ. ευρώ.

    Μέσα στα χρόνια της κρίσης, είπε ο κ. Ρέτσος, ο  τουρισμός έχει παράξει άμεσα 125 δισ. ευρώ, ενώ 230 εκατ. άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στη χώρα μας.

    Ωστόσο τα κρίσιμα θέματα για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού  παραμένουν: χωροταξικός σχεδιασμός, απασχόληση, η χρήση του αιγιαλού, το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και πολλά ακόμα.

    Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε πολλά και κυρίως κάλυψε το πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών τουρισμού που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

    Ειδικότερα:

    * Χαρακτήρισε «λειψή» τη  μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που εξήγγειλε προ μηνός η κυβέρνηση  και όπως είπε  η μείωση των φορολογικών συντελεστών αυξάνει τη φορολογική συμμόρφωση.

    * Προανήγγειλε λοιπόν σταδιακή μείωση του ΦΠΑ σε διαμονή (13% σήμερα) και εστίαση (διπλός συντελεστής στο 24% για τα ποτά και στο 13% για φαγητά)  με στόχο συνολικά το τουριστικό πακέτο να βρεθεί στο 11%, ώστε να είναι συγκρίσιμο με τον ανταγωνισμό.

    * Υποσχέθηκε  μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% την επόμενη 2ετία

    * Μείωση του  φόρου στα μερίσματα στο 5% από 10% σήμερα.

    * Δήλωσε  υπέρμαχος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων

    * Τάχθηκε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού και μάλιστα διαχρονικά.

    * «Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:  «θα δώσουμε φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, ώστε κι αυτές, με τη σειρά τους, να δίνουν μπόνους, μετοχές, ασφαλιστήρια συμβόλαια και άλλες παροχές στους εργαζομένους τους».

    * Η κυβέρνηση της ΝΔ προτίθεται να δώσει κίνητρα στους επιχειρηματίες για να επενδύσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των ξενοδοχείων, προσφέροντας τους αυξημένο συντελεστή δόμησης για έργα σε κοινόχρηστους χώρους των μονάδων τους.

    * Για το αίτημα των ξενοδόχων που αφορά τη  μείωση του μη μισθολογικού κόστους υποσχέθηκε ότι θα μειωθεί από το 20% στο 15% η εισφορά επί των κύριων αποδοχών.

    * Ενώ για την μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «κολλάει» σε ιδεοληψίες και πως οι εκκρεμότητες που υπάρχουν αφορούν δύο υπουργικές αποφάσεις, που μπορούν να βγουν σε 2 εβδομάδες, αλλά και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το καζίνο. Μόλις αρθούν τα συγκεκριμένα εμπόδια, θα ξεκινήσει το έργο τόνισε.

    «Εκτός από τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού, υπάρχουν και τα γνωστά προβλήματα» είχε πει νωρίτερα ο κ. Ρέτσος αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στις  νέες τάσεις στον τουρισμό, όπως για παράδειγμα οι «τουριστικές μισθώσεις» μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών.

    Και κυρίως στην  υπερφορολόγηση που εξακολουθεί να πνίγει το τουριστικό πακέτο, η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι είναι πλέον δομικό χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος στο οποίο επιχειρούμε και αναπτυσσόμαστε, και φυσικά τα διαρθρωτικά ή θεσμικά ζητήματα που διαχρονικά θέτουμε προς την πολιτεία παραμένουν στο συντριπτικό μέρος τους άλυτα, σημείωσε.

    Κανένα μέτρο φορολογικής ελάφρυνσης δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν εντάσσεται σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο. Ζητάμε συνολική πολιτική και όχι αποσπασματικές ενέργειες. Ζητάμε συγκροτημένο σχέδιο και όχι ημίμετρα, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ