• Top Stories

    Με τη σφραγίδα του ΣτΕ, οι ιαματικές πηγές Αιδηψού περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ


    Με τη σφραγίδα του ΣτΕ, οι ιαματικές πηγές Αιδηψού περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε συνταγματική και νόμιμη τη μεταβίβαση στο  ΤΑΙΠΕΙΔ  απορρίπτοντας την προσφυγή του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού. Η δημοτική αρχή ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεως και Αποκαταστάσεως με την οποία μεταβιβάσθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ κατά κυριότητα, νομή και κατοχή οι εγκαταστάσεις έκτασης 22 στρεμμάτων.

    Η επταμελής αυξημένη σύνθεση του Δ΄Τμήματος του ΣτΕ στην υπ΄ αρίθμ. 2389/2016 απόφασή της έκρινε ότι νομίμως οι εγκαταστάσεις μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποιηση καθώς ειδικοί νόμοι μπορεί να θεσπίζουν ρυθμίσεις που να αποκλίνουν από τις επιταγές και τις δεσμεύσεις του άρθρου 17 του Συντάγματος (προστασία της ιδιοκτησίας), παρέχονταςτη δυνατότητα απαλλοτριώσεως των πλουτοπαραγωγικών πηγών χωρίς την τήρηση ή την πλήρη τήρηση των εγγυήσεων του εν λόγω άρθρου του Συντάγματος (άρθρο 17).

    Σύμφωνα με το ΣτΕ, το άρθρο 18 του Συντάγματος προβλέπει ότι ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την ιδιοκτησία και τη διάθεση, μεταξύ των άλλων, «των ιαματικών υδάτων τα οποία δεν καθίστανται ανεπίδεκτα ιδιωτικής κτήσης, ούτε προσδίδεται σε αυτά εκ του Συντάγματος ο χαρακτήρας των κοινοχρήστων πραγμάτων». Στο σκεπτικό της απόφασης τονιζεται τέλος ότι κατά την ισχύουσα ειδική νομοθεσια «τα ιαματικά ύδατα είναι δεκτικά ιδιωτικοποίησης» και η ιδιωτικοποίησε αυτή είναι σύμφωνη με το άρθρο 17 του Συντάγματος.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Public, McArthurGlen, GAP και Media Markt στο χορό της Black Friday με εκπτώσεις μέχρι και 80% – Δείτε αναλυτικά τις προσφορές

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κηδεία Κ. Στεφανόπουλου: Σοβαρό συμβάν με άνδρα που κρατούσε χαρτόνι – «Στον καλύτερο Πρόεδρο που πέρασε»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ερντογάν: Η Λωζάνη δεν είναι ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε!



    ΣΧΟΛΙΑ