• Πολιτική

    Τι ποσοστά δίνουν οι στοιχηματικές εταιρείες σε Αχτσιόγλου και Κασσελάκη, για τη μάχη της Προεδρίας στον Σύριζα

    Έφη Αχτσιόγλου -Στέφανος Κασσελάκης, υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

    Έφη Αχτσιόγλου – Στέφανος Κασσελάκης, Υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ


    Εύθραυστο προβάδισμα μίας ποσοστιαίας μονάδας δίνουν οι στοιχηματικές εταιρείες στην Έφη Αχτσιόγλου, έναντι του έτερου μονομάχου για την αρχηγία στον Σύριζα, Στέφανου Κασσελάκη.

    Εξέλιξη που δίνει χαρακτήρα ντέρμπι στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, οι οποίες ξεκινούν αύριο Κυριακή στις 8 το πρωί και ολοκληρώνονται στις 8 το βράδυ. Με διευρυμένο δικαίωμα συμμετοχής, καθώς πέρα από τα υπολογιζόμενα 170 χιλιάδες μέλη του Σύριζα, η εκλογική διαδικασία είναι ανοικτή και σε άλλους. Υπό την προϋπόθεση ότι θα εγγραφούν ώς μέλη, ακόμη και λίγα λεπτά πρίν πάνε στις κάλπες, σε ένα από τα οποιαδήποτε 570 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Χωρίς δέσμευση για το εάν αυτό είναι εντός ή εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.

    Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι από 15 ετών και άνω. Μεταξύ αυτών και οι μετανάστες, που οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η ταυτοπροσωπία, καθώς επίσης και τον ΑΜΚΑ τους.

    Όπως όλα δείχνουν η κυριακάτικη προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες θα συνιστά τον Α’ γύρο, αφού μοιάζει ανέφικτο να λάβει ο νικητής το απαιτούμενο 50%+1ψήφο. Με το τελικό αποτέλεσμα για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του Σύριζα να διαμορφώνεται στον Β’ γύρο της επόμενης Κυριακής.

    Τουλάχιστον για τις εταιρείες των on line στοιχημάτων, η Έφη Αχτσιόγλου εξακολουθεί να είναι σε θέση φαβορί για την τελική επικράτηση. Για την Stoiximan που είναι ο leader της αγοράς και διαθέτει ισχυρή ευελιξία στην προσέγγιση των γεγονότων, η προοπτική του είναι η Αχτσιόγλου εκείνη που θα διαδεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα, πληρώνει 1,70 φορές την αξία του κάθε πονταρίσματος. Γεγονός που μεταφράζεται σε πιθανότητες 58,8% με βάση τα χθεσινοβραδινά δεδομένα.

    Από την άλλη πλευρά, το ενδεχόμενο να είναι ο Στέφανος Κασσελάκης εκείνος που θα κάτσει στην καρέκλα του Προέδρου, στον έβδομο όροφο των κεντρικών γραφείων του Σύριζα, στην Πλατεία Κουμουνδούρου, έχει απόδοση 2,10 Με τις πιθανότητες σε αυτήν την περίπτωση να είναι 47,6%.

    Για τη Novibet η νίκη Αχτσιόγλου παίζεται στο 1,65 και αυτή του Κασσελάκη στο 2,20.

    Δύο ακόμη στοιχηματικές, η Βet365 και η Betsson δίνουν αποδόσεις 1,50 και 1,60 στην επικράτηση της Έφης Αχτσιόγλου, και αντίστοιχα 2,50 και 2,25 στην νίκη Κασσελάκη.

    Οι άλλοι τρείς υποψήφιοι, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας βρίσκονται πάρα πολύ πίσω, με τις στοιχηματικές να δίνουν αποδόσεις από 60 ,75 και 150 φορές σε κάθε ποντάρισμα.

    Αντικατοπτρίζοντας την εξαιρετικά χαμηλή (σχεδόν μηδενική επί της ουσίας) πιθανότητα νίκης τους. Κάτι που μπορεί να εξιτάρει τους τζογαδόρους, αφού για παράδειγμα τα 100 ευρώ, αποδίδουν 6.000 ευρώ σε περίπτωση νίκης Τσακαλώτου και 7.500 ευρώ αν υπερισχύσει ο Νίκος Παππάς…

    Οι ανατροπές, τα φαβορί και οι δημοσκοπήσεις

    Σε κάθε περίπτωση και σε ότι αφορά τους δύο μονομάχους, η Έφη Αχτσιόγλου ήταν μέχρι πρόσφατα πολύ μεγαλύτερο φαβορί. Με την νίκη της να δίνει χαμηλότερη απόδοση (1,30) μεταφραζόμενη τότε σε πιθανότητες 76,9%. Δηλαδή αισθητά μεγαλύτερες από τις τρέχουσες.

    Αντιθέτως ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε από χαμηλότερα (απόδοση 3 και πιθανότητες 33, 3%) και πλέον έχει ανεβάσει σημαντικά το ανταγωνιστικό του προφίλ.

    Κάτι που αποτυπώθηκε και στην προχθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του καναλιού Mega.

    Στη δημοσκόπηση αυτή ο Κασσελάκης έρχεται πρώτος με ποσοστό 39% ( έναντι 31% της δεύτερης Αχτσιόγλου και 13% του τρίτου Τσακαλώτου) ανάμεσα σε εκείνους που δηλώνουν ότι μάλλον ή σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές.

    Ωστόσο στο «γκρούπ» των οπαδών του Σύριζα η πρωτιά στις προτιμήσεις πηγαίνει στην Έφη Αχτσιόγλου (52%) με το ποσοστό Κασσελάκη να υποχωρεί στο 35%… Λίγο ανακατεμένα μοιάζουν όλα αυτά, αλλά στο βαθμό που είναι κοντά στην πραγματικότητα, δείχνουν ότι ο Κασσελάκης έχει δυνατότητα να πάει καλύτερα, αν στις κάλπες πάνε και ψηφοφόροι που ως τώρα δεν είναι ενταγμένοι στον Σύριζα…

    Στο μέτωπο των στοιχημάτων, όπου διακυβεύονται πραγματικά λεφτά, σε αντίθεση με τα όλα τα άλλα…δωρεάν εικαζόμενα, η εικόνα της μάχης του Α’ γύρου της Κυριακής δείχνει αμφίρροπη.

    Πώς παίζεται η εκλογική επιρροή των μονομάχων

    Στο ειδικό «κουπόνι» της Stoiximan, το ποσοστό της Έφης Αχτσιόγλου οριοθετείται στο 34,50%. Το ενδεχόμενο να κινηθεί πάνω από αυτό το ποσοστό πληρώνει 1,70%, ενώ στο 2,08% είναι η απόδοση αν κινηθεί χαμηλότερα. Δηλαδή η πρώτη περίπτωση λογίζεται ώς φαβορί εξέλιξη με πιθανότητες 58,8%. Έναντι του 48% της δεύτερης.

    Το άθροισμα των ποσοστών υπερβαίνει το 100, αλλά όπως συμβαίνει με τα στοιχήματα το επιπλέον τμήμα αντικατοπτρίζει το θεωρητικό περιθώριο κέρδους (γκανιότα) που σταθμίζεται από τους διοργανωτές.

    Για τον Στέφανο Κασσελάκη το ποσοστό που «παίζει» για την αυριανή μάχη είναι στο 33,50%. Με το over να έχει απόδοση 1,65 και το Under να δίνει 2,15. Κάτι που σημαίνει ότι η πιθανότητα να κινηθεί πάνω από το βασικό ποσοστό είναι 60,6% και 46,5% να υποχωρήσει.

    Συνεπώς και οι δύο μονομάχοι εμφανίζονται να είναι πολύ κοντά και ως εκ τούτου η αναμέτρηση δείχνει αμφίρροπη, σε ότι αφορά πάντα τον Α’ γύρο.

    Στην τρίτη θέση και πολύ πιο πίσω είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για το οποίο το «παιζόμενο» ποσοστό είναι στο 13,5%. Με ίση απόδοση (1,87) να κινηθεί είτε πάνω είτε κάτω. Ενώ στις περιπτώσεις Παππά και Τζουμάκα η αφετηρία για τα στοιχήματα είναι αρκετά χαμηλότερη στο 7,5% και 3% αντίστοιχα.

    Κρίσιμο στοιχείο βέβαια για τις εναλλαγές των αποδόσεων που δίνουν οι στοιχηματικές εταιρείες, δεν είναι μόνο οι εξελίξεις που προκύπτουν από την ειδησεογραφία ή και άλλες πηγές πληροφόρησης. Μετράει και μάλιστα ιδιαίτερα και η ροή των στοιχημάτων σε κάποιο από τα ενδεχόμενα, που τροποποιεί τις αποδόσεις, προκειμένου να μην υπάρξει ζημιά για τους διοργανωτές.

    Διόλου απίθανο, τα εντονότερα πονταρίσματα στον Κασσελάκη να είναι αυτά που στοιχηματικά ,έχουν ψαλιδίσει την αρχική διαφορά από την Έφη Αχτσιόγλου.

    Το πώς πραγματικά έχει η κατάσταση θα αποτυπωθεί μόνο από τις κάλπες.

    Τον Μάιο του 2022 με μοναδικό υποψήφιο τότε για την Προεδρία του Σύριζα τον Αλέξη Τσίπρα, είχαν ψηφίσει 152.193 άτομα. Αν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων, τέτοιου είδους προσέλευση φαντάζει δύσκολο έως απίθανο, να γίνει αύριο. Κάποιας μορφής εκτιμήσεις κάνουν λόγο για το ένα τρίτο της περσινής συμμετοχής.

    Κρίσιμο είναι επίσης και το γεγονός για το εάν η κομματική βάση του Σύριζα θα αποτελέσει την πλειονότητα των ψηφοφόρων ή όχι . Στην πρώτη περίπτωση η Έφη Αχτσιόγλου εμφανίζεται να έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα, ενώ στη δεύτερη μάλλον αυξάνουν οι «πόντοι» Κασσελάκη. Με ορατό πάντα το ενδεχόμενο του κομματικού διχασμού…

    Διαβάστε επίσης:
    Ισχυρές απώλειες στη Wall Street – Triple Witching και καταναλωτική εμπιστοσύνη «γονάτισαν» τις αγορές

    Έφη Αχτσιόγλου: “Για την ήττα της πολιτικής Μητσοτάκη- Για τη ζωή που μας αξίζει”

    Σταϊκούρας: Οι ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ