• Top Stories

    Τι μαθήματα μας δίνει ο «εφιάλτης» της Ελλάδας


    (στη φωτό: «Ο Τυφλός Οιδίποδας Επαινεί τα Παιδιά του στους Θεούς». Πίνακας του Bénigne Gagneraux, 1784)

    Η κρίση στην Ελλάδα είναι δημοσιονομική, νομισματική και δομική, ενώ επιδεινώνεται και από την πολιτική και κοινωνική αστάθεια, τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή ενότητα και πλέον με τη μεγάλη εισροή προσφύγων. Όμως παρά αυτόν τον «εφιάλτη» και τις σοβαρές βραχυπρόθεσμες ανησυχίες, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πιστεύει ότι «μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

    Οι Έλληνες έχουν αντιμετωπίσει έναν μοναδικό και εξουθενωτικό συνδυασμό προκλήσεων – υπερβολικά ελλείμματα και χρέος, μειωμένη ανταγωνιστικότητα, αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πολιτική αναταραχή, διάλυση της κοινωνικής συνοχής και περαιτέρω αποσταθεροποίηση και έλλειμμα ασφάλειας λόγω της άφιξης χιλιάδων μεταναστών που αναζητούν ένα πέρασμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη. «Τα τελευταία πέντε χρόνια, όλες αυτές οι κρίσεις έχουν συγκλίνει», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στην Credit Suisse 2016 Asian Investment Conference (AIC). «Όλες μαζί θα μπορούσαν να είναι θανάσιμες για οποιαδήποτε κοινωνία».

    Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η ελληνική οικονομία άρχισε να βγαίνει από την «εντατική» το 2014 και είχε επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ένα χρόνο νωρίτερα απ’ όσο υπολογιζόταν στο πρόγραμμα διάσωσης, όταν οι πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κατέληξαν στο σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης συνεργασίας, με την οποία οι δομικές μεταρρυθμίσεις είτε «πάγωσαν» είτε ανατράπηκαν, και η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε ύφεση, όπως εξήγησε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της και η ανεργία των νέων είναι στο 60%, ενώ η μεταναστευτική κρίση κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

    Ποια είναι τα μαθήματα που δίνει αυτή η τραγωδία στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο; Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε τα εξής:

    – Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανταγωνιστικότητα. «Η Ευρώπη χάνει την ανταγωνιστικότητά της απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε ο Αντ. Σαμαράς. «Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις αναποτελεσματικότητες της αγοράς. Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική, τότε η Ευρώπη θα είναι καταδικασμένη και ο υπόλοιπος κόσμο θα υποφέρει. Ειδικότερα, η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία.

    – Η Ευρώπη χρειάζεται βαθύτερη και ταχύτερη ενσωμάτωση

    – Εκτός από το να προσέχει τα εσωτερικά της προβλήματα, η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να έχει τα μάτια της ανοιχτά στο διεθνές περιβάλλον και το παγκόσμιο τοπίο της ανταγωνιστικότητας. «Κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο που καταρρέει», επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός. «Οι εμπορικοί πόλεμοι και οι πόλεμοι συναλλάγματος θα κάνουν κακό σε όλους».

    – Η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει στην εσωτερική της σταθερότητα. Δεν μπορεί να προωθήσει τη σταθερότητα παγκοσμίως αν είναι ασταθής στο εσωτερικό της, παρατήρησε. Ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός, ειδικά σε συνδυασμό, όπως είναι στην ελληνική κυβέρνηση, μπορούν να οδηγήσουν σε αστάθεια και στασιμότητα ταυτόχρονα, προειδοποίησε και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «εγκατέλειψε την αλλαγή, ακύρωσε μεταρρυθμίσεις και εκτροχιάζει την οικονομία με ψεύτικες υποσχέσεις και απροκάλυπτα ψεύδη».

    – Η αντιμετώπιση του λαϊκισμού απαιτεί περισσότερη δημοκρατία.

    Αναφορικά με τις προοπτικές της Ελλάδας, είπε: «Είμαι πολύ επιφυλακτικός βραχυπρόθεσμα. Αλλά την ίδια στιγμή, είμαι αισιόδοξος μακροπρόθεσμα». Η Ελλάδα, είπε, είναι πλούσια σε ταλέντο και φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων των ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων ενέργειας, των όμορφων τοπίων και του παγκοσμίως γνωστού πολιτισμού της. Η χώρα θα μπορούσε να ευημερήσει και να γίνει ξανά ισχυρή, «ένας φάρος ανάπτυξης, ελπίδας και σταθερότητας για τους γείτονές της», κατέληξε.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Παιδιά τα τραγικά θύματα της εξέγερσης των προσφύγων στην Ειδομένη



    ΣΧΟΛΙΑ