• Ελλάδα

    Τι δεν είπε ο Τσίπρας και άνοιξε το δρόμο για πρόωρες εκλογές

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Φωτογραφία: Eurokinissi)

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Φωτογραφία: Eurokinissi)


    Η χθεσινή στη συζήτηση στη Βουλή, όπως αναμενόταν, δεν έμεινε μόνο στο θέμα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα επικαιρότητας. Έχει όμως ενδιαφέρον να επισημάνουμε ένα θέμα το οποίο δεν αναφέρθηκε καθόλου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,.

    Σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, ο πρωθυπουργός συνηθίζει να υπογραμμίζει ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, το φθινόπωρο του 2019, προκειμένου να… κόψει την όρεξη σε όσους διακινούν σενάρια για πρόωρες εκλογές μέσα στο 2018 ή νωρίτερα το 2019. Όμως χθες στη Βουλή δεν έκανε αυτήν τη συνηθισμένη του αναφορά στις εκλογές. Άραγε το… ξέχασε; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

    Αναλυτές που παρακολούθησαν προσεκτικά τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή εκτιμούν πως η απουσία της διαβεβαίωσης για εκλογές στο τέλος της τετραετίας ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για τις πρόωρες εκλογές που “ψιθυρίζονται” εδώ και μήνες. Γιατί ο πρωθυπουργός είχε ευκαιρίες να αναφερθεί σε αυτό το θέμα, του δόθηκαν οι σχετικές “πάσες”. Όμως ο ίδιος απέφυγε να επιβεβαιώσει αυτό που ο ίδιος παρουσιάζει πάντα ως δεδομένο.

    Ορισμένοι συσχετίζουν αυτήν τη “σιωπή” του πρωθυπουργού με την πρόσφατη τοποθέτηση του (απόντος χθες) Πάνου Καμμένου υπέρ της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών μαζί με τις Ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019. Μία τοποθέτηση την οποία ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει σχολιάσει, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για εισήγηση του κυβερνητικού του εταίρου η οποία φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ο ίδιος έχει υποσχεθεί.

    Βέβαια, δεν αμφιβάλλει κανείς ότι πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να εξαντλήσει την τετραετία, καθώς γνωρίζει καλά ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί βαριά ήττα από τη Νέα Δημοκρατία, και προφανώς δεν… βιάζεται ιδιαίτερα για να γίνει αυτό. Όμως είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να διατηρήσει τη συνοχή της κυβέρνησής του για 15 μήνες ακόμα, όταν υπάρχει στη μέση το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ ένα επιπλέον πρόβλημα για τον πρωθυπουργό είναι η κατάρρευση του αφηγήματος περί “καθαρής” εξόδου, στο οποίο είχε ποντάρει πολλά, όμως τώρα φαίνεται να του γυρίζει μπούμερανγκ, καθώς κανείς δεν πιστεύει πως η έξοδος από τα μνημόνια έχει κάτι το “καθαρό”. Όλα αυτά προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη φθορά στην εικόνα μίας ήδη ξεθωριασμένης κυβέρνησης που έχει χάσει προ πολλού τα ερείσματά της στην κοινωνία. Και πόσο μπορεί να αντέξει μία κυβέρνηση χωρίς τη στήριξη της κοινωνίας; Ε, ας πούμε ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει ήδη αντέξει πολύ…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Capital Controls: Στα 5.000 ευρώ ανεβαίνει το όριο ανάληψης μετρητών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Συνεδριάζει το απόγευμα το Eurogroup – Η Ελλάδα πρώτο θέμα στην ατζέντα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα δύο deal και η νέα άδεια που θα αλλάξουν την αγορά των συνεταιριστικών τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ