• Πολιτική

    Mήνυμα Τσίπρα για επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης-Συνάντηση με Βαρθολομαίο (pics & video)

    • NewsRoom


    «Η σημερινή μέρα δίνει τα σωστά μηνύματα και αυτά θέλω να εκπέμψω. Υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις και τις δύο χώρες, που όμως μόνο μέσα από τον διάλογο και την καλή πρόθεση μπορούμε να τα επιλύσουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

    «Θέλω να παραδεχτώ ότι η τουρκική κυβέρνηση έκανε βήματα τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα στο ζήτημα της περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας επεστράφη και θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε εκείνη τη μέρα που αυτά τα βήματα θα γίνουν ακόμα σημαντικότερα» πρόσθεσε.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως θέλει να πιστεύει ότι «είμαστε κοντά σε εκείνη τη μέρα, που σε αυτές τις αίθουσες που με ξεναγήσατε θα υπάρξουν και πάλι χαρούμενα γέλια φοιτητών και μαθητών, που θα διδάσκονται από άξιους ανθρώπους για να γίνουν άξιοι κήρυκες της θεολογίας αλλά και της φιλίας και της αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας».

    Ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα καλά λόγια και τη φιλοξενία του και τόνισε ότι ο θεσμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελεί θεματοφύλακα οικουμενικών και παναθρώπινων αξιών, έναν θεσμό που η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει. Τον συνεχάρη για το έργο του και μίλησε για προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση και σεβασμό, για να τονίσει ότι η παρουσία και η συνεισφορά του θα είναι καταλυτική για να κάνουμε πράξη αυτό που πιστεύουμε, δηλαδή η θρησκευτική πίστη να είναι αυτή που ενώνει τους ανθρώπους και όχι αυτή τους που χωρίζει.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα δώρα και κυρίως για την ξενάγηση στον ιστορικό τόπο, για να επισημάνει: «Αισθάνομαι στις πλάτες μου αυτό το μεγάλο βάρος της ιστορίας, αλλά έχω και την πηγαία αισιοδοξία ότι την επόμενη φορά που θα διαβώ ξανά τούτο το κατώφλι δεν θα το διαβώ μόνος αλλά με τον Πρόεδρο Ερντογάν και μαζί σας προκειμένου να κηρύξουμε μια λαμπρή μέρα για τη φιλία και την αλληλοκατανόηση των λαών μας, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκε σήμερα το πρωί στο νησί της Χάλκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία που ξεκίνησε την Τρίτη με τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

    Ο πρωθυπουργός μετέβη στη Χάλκη κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με ένα πολυτελές σκάφος, συνοδευόμενος από την τουρκική ακτοφυλακή. Στο πλευρό του βρίσκεται η σύντροφός του, Μπέτυ Μπαζιάνα, καθώς και οι Κώστας ΓαβρόγλουΓιώργος Κατρούγκαλος και Μάρκος Μπόλαρης.

    Το σκάφος που επέβαινε ο πρωθυπουργός κατά τη μεταφορά του στο νησί της Χάλκης

    Αρκετοί ομογενείς περίμεναν τον Αλέξη Τσίπρα να καταφθάσει στη Χάλκη, ενώ έντονο ενδιαφέρον σημειώθηκε και από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, για την κάλυψη της επίσκεψης.

    Εκεί, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου τον υποδέχτηκε ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, και παρακολούθησε  τη Θεία Λειτουργία.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο

    Μετά την ολοκλήρωσή της, ο ηγούμενος Χάλκης δώρισε στον πρωθυπουργό έναν δίσκο με αφιέρωση κι ένα βιβλίο που αφορά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία το 2008.

    https://www.facebook.com/halkitheologicalschool/videos/767178240328375/

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή του νησιού και ξεναγήθηκε στους χώρους της Σχολής. Πρόκειται για τον πρώτο εν ενεργεία Έλληνα πρωθυπουργό που επισκέπτεται τη σχολή. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του, που κατάφερε να βρεθεί στο ιστορικό νησί της Χάλκης και να επισκεφθεί τη Σχολή. Ο Τσίπρας στις δηλώσεις του, υπενθύμισε ότι στη Σχολή έχουν φοιτήσει σπουδαίοι λόγιοι άνθρωποι, ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς με σπουδαίες γνώσεις και πολύ σημαντική προσφορά, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες, που αργότερα έγιναν σπουδαίοι ιεράρχες, αρκετοί εξ αυτών διετέλεσαν και στον πατριαρχικό θρόνο, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Αγιά Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη, ενώ μετά τη Χάλκη, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το μουσείο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα τον ξεναγήσει ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και νυν πρόεδρος της Βουλής, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    Στις 18:30 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

    Η συζήτηση για τη Χάλκη

    Υπενθυμίζεται ότι η Χάλκη και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής ήταν ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν χθες στη συζήτηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Παλάτι.

    Ο Ερντογάν προσπάθησε να αποτινάξει το ζήτημα από πάνω του λέγοντας «όπως γνωρίζετε, από το 1971 η Θεολογική Σχολή είναι κλειστή. Δεν φταίμε εμείς όμως για αυτό, δεν ήμασταν εμείς κυβερνήτες τότε…Το 1971 δυστυχώς έκλεισε», ενώ συνέχισε, παζαρεύοντας ανταλλάγματα: «Τώρα είμαστε σε ένα σημείο που δυστυχώς δεν υπάρχει εκπαίδευση στη Θεολογική Σχολή. Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας και οι προγενέστεροι πρωθυπουργοί το έχουν φέρει πολλές φορές στην ατζέντα. Εγώ κάθε φορά έρχεται στην ατζέντα το θέμα της Σχολής, όταν μας το θέτουν, τους λέω ελάτε κι εσείς στη δυτική Θράκη να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων».

    Ο Τούρκος πρόεδρος συμπλήρωσε, επίσης, αναφερόμενος σε παλιότερο διάλογό του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, «δώστε μας μια λίστα ποιοι θέλετε να είναι στην Ιερά Σύνοδο κι εγώ να τους δώσω ιθαγένεια τουρκική, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί η Ιερά Σύνοδος. Αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος και τα 15 μέλη της έχουν υπηκοότητα και λειτουργεί κανονικά».

    Κατέληξε λέγοντας «εμείς σε κάθε επίπεδο θα συμφωνήσουμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο, και ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες θα κάνουμε ένα άνοιγμα, θα τις αξιολογήσουμε και από κοινού θα βρούμε κοινές λύσεις».

    Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή τους ομιλία

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMΗ: Ο Αλέξης Τσίπρας και η… μαύρη γάτα (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Αγιά Σοφιά ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο «Λευκό Σαράι» ο Αλ. Τσίπρας: «Να ξαναπιάσουμε το νήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου»



    ΣΧΟΛΙΑ