• Πολιτική

    Τι απαντά το Υπ. Εργασίας για την επιστροφή και εξόφληση αναδρομικών σε συνταξιούχους

    • NewsRoom

    Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου εισέρχεται στην αίθουσα του Κοινοβουλίου όπου θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, Αθήνα Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


    Εξηγήσεις επιχείρησε να δώσει το Υπουργείο Εργασίας για το ζήτημα με την εξόφληση των αναδρομικών σε συνταξιούχους, οι οποίοι μετά από τη δικαίωσή τους στη Δικαιοσύνη κατάφεραν να πάρουν τα χρήματά τους, χωρίς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να ασκήσει έφεση.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους δεν αλλάζουν τα δεδομένα, για τα οποία το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει σαφώς τοποθετηθεί. Αντίθετα, όπως αναφέρει απλά, η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σε περίπτωση που η απόφαση συμβαδίζει με την απόφαση του ΣτΕ!

    Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Εργασίας έσπευσε πρόσφατα να ασκήσει έφεση σε απόφαση της Δικαιοσύνης η οποία δικαίωνε συνταξιούχους, που ζητούσαν την επιστροφή των αναδρομικών.

    Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας αναφέρει: 

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση-πιλότο του 2015 έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επέβαλαν εκ νέου οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012.

    Η παρούσα κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016. Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων.

    Οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση.

    Είναι προφανές ότι όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αναδρομικά: Συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ δικαιώθηκαν και εξοφλήθηκαν, χωρίς έφεση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους!



    ΣΧΟΛΙΑ