• Πολιτική

    Θωρακισμένη η χώρα από τα νησιά έως τον Έβρο – Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια δηλώνει η κυβέρνηση

    • Χρύσανθος Κοσελόγλου
    ΓΕΕΘΑ


    Η ερμηνεία που δίνει η Κυβέρνηση σύμφωνα με πηγές είναι ότι ο Ερντογάν θα μείνει στο ρητορικό επίπεδο και δεν θα προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο, προς το παρόν τουλάχιστον.

    Όταν ερωτώνται αν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να προχωρήσει σε νέα πρόκληση στον Έβρο, απαντούν πως τώρα η Ελλάδα είναι ακόμα καλύτερα προετοιμασμένη.

    Η Αθήνα εκτιμά πως όλη αυτή η έκρηξη επιθετικότητας έχει ως αφορμή την έντονη ενόχληση της Τουρκίας από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Εξ’ άλλου τονίζουν, πως όσο ο Τούρκος Πρόεδρος και οι ακόλουθοί του συνεχίζουν το ίδιο “βιολί”, τόσο θα βυθίζεται η τουρκική λίρα.

    Θα είναι σαρωτική η αντίδραση μας

    Από το Ρότερνταμ όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο του ΕΛΚ ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε την Άγκυρα πως “όποιος θεωρεί ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία θα αντιμετωπίσει μία σαρωτική αντίδραση”, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν σταμάτησε εκεί, ερωτώμενος για το πως διαχειρίζεται η Ελλάδα τις τουρκικές απειλές, συμπλήρωσε πως όποιος επιχειρήσει αμφισβήτηση θα τιμωρηθεί.

    “Αυτό που δε μπορούμε να δεχτούμε είναι μία βερζιόν ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασιώσεις χαμένων αυτοκρατοριών και μία προβολή ισχύος που αγνοεί τη διεθνή τάξη. Είμαστε δύναμη ειρήνης, αλλά όποιος απειλήσει την εθνική μας κυριαρχία θα τιμωρηθεί με πολύ σκληρό τρόπο” δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

    Ο κίνδυνος ο Ερντογάν να αυτοεγκλωβιστεί στη ρητορική του

    Μία ακόμη ερμηνεία που δίνεται είναι πως με τις τουρκικές εκλογές στον ορίζοντα και τον Ερντογάν να ξεσπά προς όλες τις κατευθύνσεις,υπάρχει ο κίνδυνος ο Τούρκος Πρόεδρος να αυτοεγκλωβιστεί στη ρητορική του.

    Γκριζάρει το μισό Αιγαίο επιδιώκοντας αλλαγή συνόρων, υιοθετεί το ψευτοεπιχείρημα περί αποστρατικοποίησης νησιών για να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους και στέλνει τελεσίγραφα στην Ελλάδα. Στο πλευρό του ο ακροδεξιός Μπαχτσελί ο οποίος ανοιχτά δηλώνει πως «τα Δωδεκάνησα είναι μια ανοιχτή πληγή για εμάς.

    Τα Δωδεκάνησα έχουν καταληφθεί άδικα».

    Η Τουρκική Κυβέρνηση συνειδητά ριζοσπαστικοποιεί τους ψηφοφόρους της, οι οποίοι ενδεχομένως θα περιμένουν από το AKP να δράσει εκτιμούν αναλυτές.

    Το ζήτημα είναι πόσο αποφασισμένος είναι να δοκιμάσει την Ελλάδα, αν θα θέσει ζήτημα Συνθηκών αν θα επιχειρήσει παρενόχληση ελληνικών δυνάμεων ή κάτι ακόμη πιο ακραίο.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Οποιαδήποτε υπόνοια απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρείται με αυστηρό τρόπο

    Μηνύματα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Οι λεονταρισμοί δεν γίνονται ανεκτοί από Ελλάδα και ΕΕ – Απάντηση και στον Σολτς για τις ίσες αποστάσεις

    Υπ. Άμυνας: Τι αναφέρει η ανακοίνωση για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ