• Πολιτική

    Μηνύματα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Οι λεονταρισμοί δεν γίνονται ανεκτοί από Ελλάδα και ΕΕ – Απάντηση και στον Σολτς για τις ίσες αποστάσεις

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Πολλαπλά μηνύματα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους μετά την διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, κατά την οποία αποφασίστηκε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

    «Ενημέρωσα για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και είπα ότι τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί από την Ελλάδα και την ΕΕ και ζήτησα αν επιμείνει η Τουρκία να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο και να είναι στα συμπεράσματα η καταδίκη αυτής της παντελώς αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας μια νέα εστία έντασης και γι’ αυτό η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου».

    «Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε ένα παιχνίδι πινγκ πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών με τον πρόεδρο Ερντογάν», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν θα κάνω ψυχανάλυση για τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της Τουρκίας», συμπλήρωσε ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «η Άγκυρα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους, είναι στην Ε.Ε. και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της».

    «Είναι λυπηρό που η Τουρκία χάνει μια ευκαιρία. Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε καμία λεκτική αντιπαράθεση. Αν την ενόχλησε η επίσκεψή μου στις ΗΠΑ και η ομιλία μου στο Κογκρέσο, είναι δικό της θέμα», είπε.

    Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι του είπε πως πολιτική ίσων αποστάσεων δεν νοείται.

    Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ξεκαθάρισε στον Γερμανό καγκελάριο πως δεν νοείται η πολιτική ίσων αποστάσεων από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο που απειλείται ευθέως από έναν γείτονα που έχει μάλιστα το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο καγκελάριος αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος. Σχετικά με τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας», ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για την καλύτερη απόδειξη απέναντι και στους πιο δύσπιστους όταν λέμε ότι η Τουρκία μας απειλεί και όχι εμείς εκείνη.

    Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ για μέτρα ανακούφισης

    Αναφερόμενος στην ενέργεια, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο.

    Όπως τόνισε: «Κάναμε συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια και παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις για την διαφοροποίηση των πηγών και των οδών τροφοδοσίας. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου όχι μόνο στην Βαλκανική αλλά και στην Δυτική Ευρώπη, Σημαντικά έργα όπως στην Αλεξανδρούπολη έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση. Ο αγωγός IGB που θα συνδέσει με το δίκτυο φυσικού αερίου της Βουλγαρίας θα είναι έτοιμος μέσα στις επόμενες εβδομάδες και είναι σημαντικό για την Βουλγαρία».

    «Συζητήσαμε για την πρόταση της Κομισιόν, το RePowerEU. Η Ελλάδα θα διεκδικήσει ό,τι της αναλογεί», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών στο φυσικό αέριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δόθηκε εντολή στην επιτροπή να εξετάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής και μέσα στις προτάσεις αυτές θα είναι και το πλαφόν στην τιμή της χονδρικής. Η συζήτηση είναι σύνθετη, όπως είπε, και η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την ΕΕ. «Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα. Ανοίγει η πλατφόρμα για να τους επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης. Θα είναι μια αναγνώριση της κυβέρνησης ότι υπήρξαν υψηλές χρεώσεις που διορθώνουμε. Την 1η Ιουλίου θα έχουμε επίσης το νέο σύστημα τιμολόγησης που πήρε την έγκριση της Κομισιόν».

    Ερωτηθείς για την ακρίβεια σε φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε: «Το ζήτημα της παρέμβασης στη χονδρική είναι περίπλοκο και εξίσου σύνθετο είναι το ζήτημα της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση. Στην αρχή είμασταν μόνοι μας και τώρα συντάσσονται και άλλοι με την θέση μας για να καταλήξει γρήγορα σε λύσεις για να μην πληρώνουμε τόσο αδικαιολόγητα ακριβά το φυσικό αέριο.

    Αυτό που ενδιαφέρει το νοικοκυριό είναι η ανακούφιση και αυτή την ανακούφιση την βλέπει ήδη με τους λογαριασμούς να είναι αισθητά μειωμένοι. Αυτό ενδιαφέρει το ελληνικό νοικοκυριό και την επιχείρηση και τα υπόλοιπα θα πάρουν τον χρόνο τους. Η ανακούφιση όμως που θα αισθανθούν θα είναι άμεση».

    Για τη βενζίνη είπε ότι «είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, όλες οι χώρες έχουν άλλες τιμές και γνωρίζετε ότι έχουμε κάνει μια πρώτη μικρή παρέμβαση από το fuel pass. Δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω κάτι περισσότερο. Θα το παρακολουθούμε και θα ανακοινώνουμε τις αποφάσεις μας όταν είμαστε έτοιμοι».

    Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

    Σε ερώτηση για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει εκλογές στον Σεπτέμβριο, απάντησε: «Πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί; Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχω δεσμευθεί. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο, παρά ποτέ ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα μια αντιπαράθεση αρχών λιγότερη πόλωση και φωνές και ρητορική που παραπέμπει σε άλλες εποχές που έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει μοναχική διαδρομή».



    ΣΧΟΛΙΑ