• Ελλάδα

    Θετικά αξιολογεί η κυβέρνηση την παρουσία Τσίπρα στο Νταβός


    Ιδιαίτερα θετικές ήταν οι συνομιλίες, που είχε ο πρωθυπουργός στο Νταβός την πρώτη μέρα της συμμετοχης τουστο οικονομικό Φόρουμ. Ο Αλέξης Τσίπρας σε όλες τις συναντήσεις, που είχε με ευρωπαίους, αλλά και αμερικανούς αξιωματούχους ανεφερε ότι η κυβέρνηση προχωράει με γρήγορους ρυθμούς τις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει επισημαίνοντας, ωστόσο ότι είναι απαραίτητο να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η αξιολόγηση.

    Αρωγό σε αυτή τη θέση βρήκε ο πρωθυπουργός, τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο  οποίος τόνισε ότι η πρώτη αξιόλογη πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχτεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

    Ο Αλέξης Τσίπρας στις διμερής συναντήσεις, που είχε στο περιθώριο των εργασιών του φόρουμ ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι το 2015 ήταν μία δύσκολη χρονιά εξαιτίας της χρηματοοικονομικής ασφυξίας και των κεφαλαιακών ελέγχων οι συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα περισσότερο απο θετικό.

    Ακόμα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα από τα 28 κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και πρόσθεσε ότι είμαστε η μόνη χώρα που κατάφερε να ολοκληρώσει το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 διαδικασία απαραίτητη για την πλήρη ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων.

    Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε στρογγυλό τραπέζι με τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.



    ΣΧΟΛΙΑ