ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) σε έκθεση που δημοσιεύει σήμερα καταγγέλλει ότι τα ελληνικά σώματα ασφαλείας στην περιοχή του Έβρου «χρησιμοποιούν υπηκόους τρίτων χωρών που φαίνονται να κατάγονται από τη Μέση Ανατολή ή τη Νότια Ασία για να επαναπροωθήσουν αιτούντες άσυλο στην Τουρκία». «Αβάσιμες» χαρακτηρίζουν τις καταγγελίες τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου σε κοινή ανακοίνωσή τους.
Η έκθεση του Παρατηρητηρίου βασίζεται σε συνεντεύξεις 26 Αφγανών, οι οποίοι κατήγγειλαν βία από τις ελληνικές αρχές, κράτηση παρουσία και άλλων αστυνομικών «είτε με γερμανική είτε με αυστριακή σημαία», ενώ σημειώνεται ότι «δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου».
Τα δύο υπουργεία εκφράζουν στην απάντησή τους «σοβαρή ανησυχία και λύπη για την ποιότητα της έκθεσης», καθώς, όπως τονίζουν, η οργάνωση «υιοθετεί άκριτα καταγγελίες βασιζόμενες αποκλειστικά σε συρραφή τηλεφωνικών συνεντεύξεων, τις οποίες δεν επιβεβαιώνει βάσει αξιόπιστων και βάσιμων αποδεικτικών στοιχείων». Επίσης, αποδίδουν τις όποιες περιγραφές δράσης αλλοδαπών στα σύνορα, «εάν ευσταθούν», σε «συγκρούσεις και ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών».
Στην κοινή ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι τακτικές, όπως αυτές που περιγράφονται στην έκθεση, «δεν ανταποκρίνονται στις επιχειρησιακές διαδικασίες των ελληνικών αρχών και της Frontex που μάχονται καθημερινά τα δίκτυα των λαθροδιακινητών και σώζουν ανθρώπινες ζωές».
Επιπλέον, σημειώνουν ότι «η ενισχυμένη παρουσία στον Έβρο έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των παράνομων αφίξεων και σε τεράστια απώλεια εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες για τους διακινητές». Τέλος, καλούν όσους αναφέρουν τέτοια περιστατικά να παράσχουν τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία στις αρμόδιες εθνικές Αρχές για να διερευνηθούν.
Διαβάστε επίσης:
Ανδρουλάκης: «Να μη χαθεί η ευκαιρία των 72 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων για το κοινωνικό κράτος»
Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η Ρωσία απειλείται με απομόνωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ιρανός ΥΠΕΞ: Δεν κάνουμε εμείς τις επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές – Καλά στην υγεία του ο Μοτζτάμπα
- Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ λέει πως κατέστρεψε κέντρα διοίκησης της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό – «Μια χαρά ο Νετανιάχου»
- F1: Αναβάλλονται και επίσημα τα GP σε Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία
- Ιαπωνία: Προγραμματίζει τη διάθεση ποσότητας ρεκόρ 80 εκατ. βαρελιών πετρελαίου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.