• Πολιτική

    Θάνου και άσυλο «φουντώνουν» την πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή

    • Νένα Σώκου
    Βασιλική Θάνου

    Βασιλική Θάνου


    Νέα κοινοβουλευτική μάχη δίνουν σήμερα στην Ολομέλεια Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, κατά την ψήφιση του «διυπουργικού» νομοσχεδίου απόψε. Το νομοσχέδιο ρυθμίζει σειρά κρίσιμων θεμάτων, μεταξύ των οποίων το πανεπιστημιακού άσυλο (άρθρο 64), η κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ (άρθρα 1, 2, 3) και το άρθρο 101 που βάζει ασυμβίβαστο στην θητεία μελών ανεξάρτητων Αρχών και σε θητεία κοντά σε πολιτικά πρόσωπα.

    Το συγκεκριμένο άρθρο, που έχει ως αποτέλεσμα να διακόπτεται η θητεία της Βασιλικής Θάνου στην θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από την ίδια όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιλογή του οποίου υπήρξε η κ. Θάνου.

    Χθες σε συνέντευξή της η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και προϊσταμένη του νομικού γραφείου του  πρώην πρωθυπουργού χαρακτήρισε την διάταξη φωτογραφική, δήλωσε ότι η ίδια είναι υπερκομματική και ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

    Είναι «αυταπόδεικτο» ότι η διάταξη είναι «φωτογραφική», αφού «αφορά τη μία από τις 22 Ανεξάρτητες Αρχές που λειτουργούν στο κράτος» είπε η κ. Θάνου μιλώντας στον ΑΝΤ1 και σχολίασε πως «δεν τους ενδιαφέρει η αμεροληψία και η ανεξαρτησία των υπόλοιπων Αρχών».

    «Θεωρώ όλη αυτή η εμπάθεια αποδεικνύει τον ισχυρισμό περί φωτογραφικής διάταξης» επιχειρηματολόγησε και έκανε λόγο για στοχοποίησή της από την κυβέρνηση, η οποία όπως σημείωσε την συνδέει με τον τέως πρωθυπουργό.

    «Πράγματι ήμουν προϊσταμένη του νομικού γραφείου πρώην πρωθυπουργού» είπε για να συμπληρώσει πως «όλοι σε αυτά τα γραφεία υπηρετούν επιλεγόμενοι από τον πρωθυπουργό ή είναι τεχνοκράτες. Τεχνοκράτης ήμουν κι εγώ».

    «Είμαι υπερκομματικό πρόσωπο, δεν ανήκα ποτέ σε κανένα κόμμα» είπε.

    Το θέμα, μάλιστα, βγήκε και εκτός συνόρων. Οι Financial Times έγραψαν ότι υπήρξαν παράπονα από αξιωματούχους της ελληνικής Δικαιοσύνης για προώθηση ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ από πλευράς της ανωτάτης δικαστικού σε θέματα υποτιθέμενων σκανδάλων. Στο δημοσίευμα αναφέρεται, ακόμη, ότι ανακριτές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παραπονέθηκαν για παρέμβαση της Βασιλικής Θάνου στο έργο τους.

    Στο άρθρο επισημαίνεται η υπόσχεση Μητσοτάκη για αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, ενώ γίνεται λόγος και για την κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με επίκεντρο την υπόθεση Βασιλικής Θάνου. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εγείρουν θέμα νομιμότητας γύρω από την πρόθεση απομάκρυνσης της ανώτατης δικαστικού, γράφει το δημοσίευμα.

    Εν τω μεταξύ, η χθεσινή συζήτηση χαρακτηρίστηκε από ήπιους τόνους, με μόνη εξαίρεση τον προκλητικό λόγο του Κώστα Ζουράρι το βράδυ, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκης για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ως «βιαιότητα», την οποία απέδωσε σε…«μπατηρημένη κ@@λα» της ΝΔ.

    Ο κ. Ζουράρις ανέφερε ότι «μεγάλο τμήμα βουλευτών της ΝΔ, άρρενες και θήλεις», ενστερνίζονται την «αυταρχική πολιτική του κ. Μητσοτάκη». Παράλληλα, υποστήριξε πως  μεγάλο τμήμα των βουλευτών της ΝΔ έχει μια «πολιτική τάση προς τη βαρβατίλα», διότι έχει «αφελή ροή», «μια λυπημένη αναφροδισία», διότι «το ορμέμφυτό τους πάσχει από πεπτωκυίαν ροήν», «έχει μιαν κουρασμένη ή μπατηρημένη κ@@λα, κατά την ορολογία του τρισμέγιστου, των Ελλήνων, λογογράφου, του στρατηγού Μακρυγιάννη».

    Είναι πιθανόν να ζητηθούν εξηγήσεις από τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του βουλευτή του.

    Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται, επίσης, μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%, τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό, σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ, κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019 και χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

    Όπως μάλιστα είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός, με το νομοσχέδιο «Βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αρχίζουμε με τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη: το Διυπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στο χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Για τα επίμαχα ζητήματα (άσυλο, ΟΤΑ και ασυμβίβαστο) ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας ενώ χθες οι ενστάσεις του για τη συνταγματικότητα τους, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία όχι μόνο από τη κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

    Από την πλευρά του το ΚΚΕ, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο θα στηρίξει από το βήμα της Βουλής και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

    Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το άσυλο θα απαντήσει σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας θα τοποθετηθούν περίπου στη μια το μεσημέρι.

    Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου είχαν ταχθεί οι βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.



    ΣΧΟΛΙΑ