• bloomberg

    Financial Times

    FT: Τα έργα και οι ημέρες της Βασιλικής Θάνου και η πρώτη πολιτική δοκιμασία του Μητσοτάκη

    • NewsRoom

    Βασιλική Θάνου


    Διεθνείς διαστάσεις παίρνει το ζήτημα της αντικατάστασης της Βασιλικής Θάνου από τη θέση προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς με δημοσίευμά τους οι Financial Times παραθέτουν τα έργα και τις ημέρες της εκλεκτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του δοκιμασία, με την απόφαση να αντικαταστήσει την πρόεδρο της ανεξάρτητης επιτροπής ανταγωνισμού, αν και δεν έχει κατηγορηθεί για παραπτώματα.

    Η νέα νομοθεσία θα απαγορεύει σε πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς, ανώτερους κρατικούς λειτουργούς και κυβερνητικούς συμβούλους να διορίζονται σε θέσεις ρυθμιστικών αρχών για πέντε χρόνια μετά από την αποχώρησή τους. Η κυβέρνηση υποστήριξε σήμερα ότι η συνταξιούχος ανώτατη δικαστής και νομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν έχει τα προσόντα να διοικεί μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή λόγω των στενών της δεσμών με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η αποχώρηση της κας Θάνου από το πόστο που διατηρεί, θα έχει άμεση ισχύ.

    Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο κος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα «αποπολιτικοποιήσει» τη δημόσια διοίκηση, θέτοντας τέλος σε μια παράδοση ανάθεσης ανώτερων διοικητικών θέσεων σε υποστηρικτές του κόμματος με πολιτικά κριτήρια.

    Οι FT εστιάζουν στα παράπονα από αξιωματούχους της ελληνικής Δικαιοσύνης για προώθηση ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ από πλευράς της ανωτάτης δικαστικού σε θέματα υποτιθέμενων σκανδάλων. Στο δημοσίευμα αναφέρεται, ακόμη, ότι ανακριτές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παραπονέθηκαν για παρέμβαση της Βασιλικής Θάνου στο έργο τους.

    «Σε επιστολή τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ομάδα 40 αξιωματούχων έγραψαν ότι υπονομεύεται η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ διοικητικών στελεχών και ανακριτών», σημειώνεται.

    «Η κυρία Θάνου αποτελεί μοναδική περίπτωση ανάμεσα σε 22 επικεφαλής ελληνικών ρυθμιστικών οργάνων που έρχεται αντιμέτωπη με την αποπομπή» γράφουν οι Financial Times που υπογραμμίζουν ότι η πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν θεωρήθηκε επαρκής για το Σώμα εξαιτίας του κομματικού παρελθόντος της και της σχέσης της με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην εφημερίδα επισημαίνεται η υπόσχεση Μητσοτάκη για αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, ενώ γίνεται λόγος και για την κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με επίκεντρο την υπόθεση Βασιλικής Θάνου. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εγείρουν θέμα νομιμότητας γύρω από την πρόθεση απομάκρυνσης της ανώτατης δικαστικού, γράφει το δημοσίευμα.

    Όπως σημειώνουν οι FT, η Βασιλική Θάνου διετέλεσε για σύντομο διάστημα η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας το 2015, ως επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Διορίστηκε στη θέση της προέδρου της επιτροπής ανταγωνισμού τον Ιανουάριο και παραιτήθηκε από τη θέση της ως νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού για να υπηρετήσει πενταετή θητεία. Ο διορισμός της ανακοινώθηκε από το γραφείο του κου Τσίπρα και αργότερα επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο.

    Μιλώντας στους FT, αξιωματούχος της Νέας Δημοκρατίας υπερασπίστηκε την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία ο διορισμός της είναι «προβληματικός», λόγω των σχέσεών της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι αποδεκτή η αναδρομική εφαρμογή της νομοθεσίας, διότι υπάρχει ένας πρωταρχικός στόχος δημόσιας πολιτικής.

    Όταν η κυρία Θάνου είχε διοριστεί, ο κος Μητσοτάκης είχε ταχθεί ενάντια στην τοποθέτησή τους διαμαρτυρόμενος σε επιστολή του προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτ Βεστάγκερ ότι ο διορισμός της είναι «απολύτως ασύμβατος με το ρόλο και την αποστολή μιας ανεξάρτητης αρχής».


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ