• Πολιτική

    Θ. Κασσίμης: Η αλήθεια γύρω από την αποστολή του 1991 με τον πατέρα του Β. Παπαδόπουλου

    • NewsRoom


    Στην διάψευση των όσων ακούστηκαν από τον Πάνο Καμμένο και τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, αναφορικά με την αποστολή του 1991 στην Ρωσία, στην οποία -όπως υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας – συμμετείχε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, προχώρησε ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Θεόδωρος Κασσίμης.

    Κατά τη χθεσινή του απάντηση στη Βουλή ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως ο πατέρας του Βασίλη Παπαδόπουλου, Ηλίας Παπαδόπουλος, συμμετείχε με τον γιο του σε αποστολή της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ΕΤΕ στη Ρωσία. Μάλιστα ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως ο κ. Παπαδόπουλος εισέπραξε 67 εκατ. δραχμές, συγκρίνοντας τα με τα 66 εκατ. ευρώ της σύμβασης με τη Σαουδική Αραβία, στην οποία εμπλέκεται ο Βασίλης Παπαδόπουλος.

    Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κασσίμη, όμως, στην επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Μόσχα, συμμετείχε μια αποστολή περίπου 40 επιχειρηματιών, την οποία, ως είθισται, είχαν οργανώσει τα Εμπορικά & Βιομηχανικά Επιμελητήρια χωρίς καμία ανάμιξη της κυβέρνησης.

    Παράλληλα, διαψεύδει ότι υπήρξε πληρωμή από την ΕΤΕ προς τον κ. Παπαδόπουλο, αλλά μία σύμβαση μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για έντοκο δάνειο, με σκοπό να πληρωθούν άμεσα οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στις οποίες οφείλονταν 28 δισ. δραχμές από την εποχή της ΕΣΣΔ.

    «Κατά συρροήν λασπολόγος απεδείχθη, για μία ακόμη φορά στη βουλή ο κ. Τσίπρας, ο οποίος παρακολούθησε τον κ. Καμένο στην άθλια γκαιμπελίστικη τακτική του. Θα αναφερθώ σε μία μονάχα υπόθεση, την οποία έζησα προσωπικά ως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας», αναφέρει ο κ. Κασσίμης και εξηγεί:

    «Η Σοβιετική Ένωση χρωστούσε σε δεκάδες Έλληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ένα συνολικό ποσόν 28 δισ. δραχμών (αν θυμάμαι ακριβώς το νούμερο). Η Ρωσία δεν αποδεχόταν το χρέος με την αιτιολογία ότι δεν γνώριζε σε ποιές «δημοκρατίες» της ΕΣΣΔ είχαν εξαχθεί τα προϊόντα.

    Είχε προγραμματιστεί να γίνει συνάντηση με τους πιστωτές της,, στο Παρίσι ώστε να βρεθεί μία συμφωνία η οποία θα «κούρευε» αισθητά το χρέος της. Η Ελλάδα δεν άντεχε οικονομικά να δεχτεί τις ρυθμίσεις των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία κ.α.) και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πίεσε τη Μόσχα να προχωρήσουμε σε διμερή συμφωνία, χωρίς κούρεμα του χρέους.

    Ο πρωθυπουργός μου ανέθεσε την διαπραγμάτευση, λόγω αρμοδιότητας, και προσκάλεσα στην Αθήνα τον Ρώσο ομόλογο μου και συμφωνήσαμε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να υπογράψει σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για έντοκο δάνειο, ισόποσο με το χρέος, ώστε να πληρωθούν άμεσα οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και κρατικές. Ανάμεσα στους εξαγωγείς ήταν και μεγάλος αριθμός βιοτεχνιών κατασκευής υποδημάτων, οι οποίες βρισκόταν στα πρόθυρα της πτώχευσης λόγω του ρωσικού χρέους.

    Εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου Γέλτσιν στην Αθήνα, ζήτησα και πέτυχα να υπογράψουμε τη σχετική διμερή συμφωνία, λίγες ώρες πριν αρχίσει το επίσημο πρόγραμμα του στην Ελλάδα. Η λίστα των εξαγωγέων ξεπερνούσε τις 200 περίπου ελληνικές επιχειρήσεις. Τα σχετικά στοιχεία με τους δικαιούχους έδωσε στο ΥΠΕΘΟ η Τράπεζα της Ελλάδος και βάση αυτών κατέβαλε η Εθνική Τράπεζα τα χρήματα στους εξαγωγείς.

    Για την εξόφληση των εξαγωγέων χρησιμοποιήθηκε το προϊόν του δανείου πού είχε πάρει η ρωσικά Τράπεζα. Ενημερωτικά αναφέρω ότι οι Ρώσοι έχουν εξοφλήσει το δάνειο που πήραν.

    Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας είπε , σήμερα στη βουλή ο,τι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκη «είχε δώσει στον ενεχομενο στο σκάνδαλο για την πώληση πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία 56 εκατ. δρχ από την ΕΤΕ.

    Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΘΛΙΟΣ ΨΕΥΤΗΣ.

    Δεν γνωρίζω άν υπήρχε και η επιχείρηση του προστατευόμενου του κ. Καμένου κ.Παπαδόπουλου στους πιστωτές της ΕΣΣΔ. Και φυσικά δεν το γνώριζε ο τότε πρωθυπουργός. Τους πιστωτές εξαγωγείς, πιστοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση τα στοιχεία εξαγωγών και πληρωμών που διατηρούσε η αρμοδία Διεύθυνση και η ΕΤΕ έκανε τις πληρωμές από τα χρήματα που είχε δανειστεί η ρωσική Τράπεζα.

    Ο πρωθυπουργός είπε και δεύτερο ψέμα στη βουλή. Ότι ως πρωθυπουργός ο κ. Κ.Μητσοτάκης πήρε μαζί του τον κ. Παπαδόπουλο σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.

    ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΘΛΙΟ ΨΕΜΑ ΤΟΥ κ. ΤΣΙΠΡΑ.

    Στην επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού στη Μόσχα συμμετείχε και αποστολή 40 περίπου επιχειρηματιών, την οποία, ως είθισται, είχαν οργανώσει τα Εμπορικά & Βιομηχανικά Επιμελητήρια χωρίς καμία ανάμιξη της κυβέρνησης.

    Όσον αφορά το σκάνδαλο Καμένου-Τσίπρα με την Σαουδική Αραβία, φοβάμαι ότι θα πρέπει να περιμένουμε, μετά τις εκλογές, να το ερευνήσει η Δικαιοσύνη».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Kolotoumba: Ακυρώνει την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία η Επιτροπή της Βουλής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης: Τσίπρας-Καμμένος είναι σφιχταγκαλιασμένοι σε ένα σπιράλ τοξικότητας



    ΣΧΟΛΙΑ