• Πολιτική

    Τέλος εποχής για τον Ραχόι-Νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας ο Σάντσεθ


    Ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ έγινε σήμερα πρωθυπουργός της Ισπανίας μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά του απερχόμενου ηγέτη Μαριάνο Ραχόι η οποία προκλήθηκε έπειτα από μια μακρά δίκη για διαφθορά στην οποία εμπλέκονταν στελέχη του κεντροδεξιού κόμματός του.

    Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σάντσεθ γίνεται ο έβδομος πρωθυπουργός της Ισπανίας μετά την επιστροφή της στη δημοκρατία στη δεκαετία του 1970 έπειτα από τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

    Υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 180 βουλευτές, 169 ψήφισαν κατά ενώ σημειώθηκε και μία αποχή.

    Χθες ο Σάντσεθ άφησε να εννοηθεί πως θα προσπαθήσει να κυβερνήσει μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας στα μέσα του 2020. Όμως είναι αβέβαιο πόσο μπορεί να διαρκέσει η διακυβέρνησή του καθώς οι Σοσιαλιστές διαθέτουν μόλις 84 έδρες στο κοινοβούλιο επί συνόλου 350.

    Σε κάθε περίπτωση, λένε πολλοί παρατηρητές, ο Σάντσεθ δεν θεωρείται πιθανό να προκαλέσει εκλογές μέχρι τη διεξαγωγή ευρωπαϊκών, τοπικών και περιφερειακών εκλογών τον Μάιο του 2020.

    Έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα τηρήσει τον προϋπολογισμό που πέρασε ο Ραχόι και ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο σημαίνει πως ο Σάντσεθ θα είναι πολύ δύσκολο να αναστρέψει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πέρασε ο προκάτοχός του, των νέων εργατικών νόμων και των περικοπών στην υγεία και την παιδεία περιλαμβανομένων.

    Οι αριστεροί Podemos, οι οποίοι θα προσφέρουν κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση Σάντσεθ, δεν είναι επίσης πιθανό να ασκήσουν μεγάλη επιρροή στον νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει να διαφοροποιηθεί το κόμμα του από τον σύμμαχό του, που τάσσεται κατά της λιτότητας, και να κερδίσει κεντρώους ψηφοφόρους.

    Ο Ραχόι παραδέχτηκε την ήττα του πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής λέγοντας νωρίτερα στους βουλευτές: «Ο κ. Σάντσεθ θα είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης και ας είμαι ο πρώτος που θα τον συγχαρεί».

    Ποιος είναι ο Πέδρο Σάντσεθ

    Ο Πέδρο Σάντσεθ,ο ηγέτης του αρχαιότερου κόμματος της Ισπανίας (ιδρύθηκε το 1879), αναλαμβάνει τα ηνία της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη. Κατάφερε να εκτοπίσει τον ηγέτη του Λαικού Κόμματος από την πρωθυπουργία της ιβηρικής χώρας κλέβοντάς του δύο βασικούς του συμμάχους: τους Βάσκους και τους Ciudadanos.

    Ο 46χρονος Σάντσεθ δηλώνει μεταρρυθμιστής, εχθρός της λιτότητας α λα γερμανικά και υπέρμαχος ενός σοσιαλισμού που δεν θα υποκύψει στον λαϊκισμό.

    Έτεινε χείρα φιλίας στα εναλλακτικά αριστερά σχήματα και τελικά τα κατάφερε. «Έσκαψε το λάκκο» στο Ραχόι αφού πήρε με το μέρος του αυτά τα κόμματα που άλλοτε τον είχαν στηρίξει.

    Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν πολιτικό ιδιαίτερα φιλόδοξο που δεν το βάζει εύκολα κάτω. Γέννημα-θρέμμα και βουλευτής Μαδρίτης από το 2009, ο Σάντσεθ ήταν καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί για την Ευρωβουλή και για τον ΟΗΕ στη Βοσνία. Μένει σε δυάρι και οδηγεί ένα παλιό Peugeot 407. Προς μεγάλη απογοήτευση των θαυμαστριών του, είναι παντρεμένος, με δύο κόρες.

    Ο Σάντσεθ είναι ωραίος, φιλόδοξος αν και προτού αναλάβει τα ηνία των κόμματός του ήταν σχεδόν άγνωστος.

    Για το γυναικείο φύλο, ο νέος πρωθυπουργός θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ηθοποιός. Δεν είναι περίεργο που στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE),το 2014, ο Σάντσεθ είχε δηλώσει: «Δεν μπαίνω στην πολιτική για να κάνω τον ωραίο. Μπαίνω για να υπερασπιστώ τις ιδέες του σοσιαλισμού που είναι αναγκαίες για να βγει η χώρα από την κρίση».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πέφτει η κυβέρνηση Ραχόι-Νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας ο Σάντσεθ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία φέρνουν κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιταλία: Επιτεύχθηκε συμφωνία για κυβέρνηση – Πρωθυπουργός ο Τζουσέπε Κόντε



    ΣΧΟΛΙΑ