• Πολιτική

    Τα μηνύματα Μητσοτάκη με την αποπομπή Μπογδάνου – Το παρασκήνιο διαγραφής από την γαλάζια ΚΟ

    • Νένα Σώκου

    Κωνσταντίνος Μπογδάνος


    Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες στέλνει η απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αποπέμψει από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα τον μέχρι χθες βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος προκάλεσε οργή με το ακροδεξιό, εμφυλιοπολεμικό παραλήρημά του χθες στην Βουλή.

    Μόλις προ ολίγων ημερών ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είχε λάβει «κίτρινη κάρτα» από το Μέγαρο Μαξίμου για το σοβαρό ατόπημά του να δημοσιοποιήσει ονόματα νηπίων, βάζοντας στο στόχαστρο ακροδεξιών προσφυγόπουλα από σχολείο της Αθήνας.

    Μετά την θύελλα που ξέσπασε, ο βουλευτής απέσυρε την ανάρτηση και μίλησε για λάθος.

    Παρ’ όλα αυτά, είχε λάβει τελεσίγραφο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, πως ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα γίνουν ανεκτά.

    Δεν πέρασε ένας μήνας και το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να προχωρήσει στην «κόκκινη κάρτα». Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρισκόταν χθες στο Μπρνο της Σλοβενίας για την Σύνοδο Κορυφής, ενημερώθηκε πάραυτα για τα τεκταινόμενα στην Βουλή και το εμφυλιοπολεμικό κρεσέντο του βουλευτή.

    Αμέσως, ζήτησε από τους συνεργάτες στην Αθήνα να ετοιμάσουν την επιστολή του, με την οποία γνωστοποιούσε στον πρόεδρο της Βουλής ότι ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος διαγράφεται από την γαλάζια ΚΟ.

    Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ακαριαία και είχε στόχο να στείλει μήνυμα πως τέτοιες συμπεριφορές και ρητορικές δεν πρόκειται να γίνονται ανεκτές, θολώντας μάλιστα το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση στην κοινωνία.

    «Είναι θέμα αρχής»

    Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες ότι «για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά το εννοούσαμε».

    Επίσης, χαρακτήριζαν τις απόψεις του βουλευτή «απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη».

    Όπως ανέφεραν συνεργάτες του, «ο κ. Μητσοτάκης χτίζει την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και αυτή δεν μπορεί να χτιστεί με τοξικότητα και συνθήματα που παραπέμπουν σε ταραγμένες εποχές, από όπου και αν προέρχονται». Σημείωναν επίσης ότι «εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω».

    Μάλιστα, λίγο πριν ανακοινωθεί στον κ. Μπογδάνο η απόφαση του πρωθυπουργού για την αποπομπή του ο βουλευτής είχε ένα τετ α τετ με τον Νίκο Δένδια στο προαύλιο του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έκανε παράπονα στον υπουργό Εξωτερικών για την σφοδρή παρατήρηση που του έκανε από την έδρα.

    Ο κ. Δένδιας, στον ίδιο αυστηρό τόνο, απάντησε στον κ. Μπογδάνο «Κωνσταντίνε, αυτά δεν λέγονται».

    Το χρονικό της αποπομπής

    Όλα ξεκίνησαν στην αίθουσα της Ολομέλειας όταν η αντικομμουνιστική τοποθέτηση του κ. Μπογδάνου για τον Γράμμο και το Βίτσι προκάλεσαν την έκρηξη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

    «[…] θυμίζω και τον Γρίβα της ΕΟΚΑ που λέει ‘είχαμε τρεις εχθρούς, τους Βρετανούς, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές και ο μεγαλύτερος μας πονοκέφαλος ήταν οι κομμουνιστές’» είπε ο κ. Μπογδάνος ξεσηκώνοντας θύελλα μέσα στην Ολομέλεια.

    Η οργισμένη απάντηση Δένδια

    «Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και διαχρονικά, η κατάθεση στεφάνου με τη Χρυσή Αυγή είναι επίσης απαράδεκτη, και είναι ώρα να σοβαρευτούμε αυτή την ώρα, που η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή. Και όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση, εδώ δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα αυτή τέτοια προσπάθεια, για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι».

    «Δεν ήμουν στην αίθουσα την ώρα που μίλαγε ο ακροδεξιός Μπογδάνος και σας ζητώ να καταδικάσετε τον εμφυλιοπολεμικό λόγο κατά του ΚΚΕ» είπε η Σία Αναγνωστοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ ζήτησε το λόγο και απάντησε: «Ο κ. Μπογδάνος έχει στεναχωρηθεί που πιάσανε τους φασίστες που κάνανε επίθεση. Και βρήκε το χώρο να ρίξει αντικομουνιστικό δηλητήριο! Γνωριζόμαστε στον τόπο αυτό, είναι γεμάτος από το αίμα των κομμουνιστών! Εκτός του τι Μπογδάνος, τι ρουφιάνος υπάρχουν και χειρότερα, τι Μπογδάνος τι ΧΑ».

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον Μπογδάνο για το αντικομμουνιστικό παραλήρημα στη Βουλή

    Πώς σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές την απόφαση Μητσοτάκη για Μπογδάνο



    ΣΧΟΛΙΑ