• Πολιτική

    Τα βρήκαν στην Χαριλάου Τρικούπη – Ο Σκανδαλίδης αναπληρωτής της Γεννηματά στη Βουλή

    • Αλίκη Χατζή
    Τα βρήκαν στην Χαριλάου Τρικούπη – Ο Σκανδαλίδης αναπληρωτής της Γεννηματά στη Βουλή

    Κώστας Σκανδαλίδης – Βασίλης Κεγκέρογλου


    Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και η διατήρηση του πλεονεκτήματος που έφερε η πανελλήνια αναγνώριση της Φώφης Γεννηματά οδήγησε σε συμβιβασμό τους υποψηφίους για την ηγεσία ως προς το πρόσωπο που θα εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή έως την εκλογή του νέου αρχηγού.

    Η συμβιβαστική λύση, που εξ αρχής έκαναν οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, προβλέπει να μείνουν τα πράγματα ως έχουν: Ο Βασίλης Κεγκέρογλου θα λειτουργεί την ΚΟ ως Γραμματέας της και ο Κώστας Σκανδαλίδης θα παραμείνει Α΄ Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και ο Μιχάλης Κατρίνης θα συνεχίσει ως δεύτερος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.

    Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης θα έχει την ευθύνη του κόμματος ως Γραμματέας του και ως εκπρόσωπος Τύπου.

    Επίσης, όλα δείχνουν πως μέσα στην ημέρα θα επαναβεβαιωθεί η απόφαση για πραγματοποίηση των εκλογών στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

    Το παρασκήνιο που οδήγησε στον συμβιβασμό

    Με αφορμή το κενό που υπάρχει στον Κανονισμό της Βουλής, καθώς δεν προβλέπει σαφείς διαδικασίες για το τι θα συμβεί μετά τον θάνατο πολιτικού αρχηγού, παρά μόνο εάν αυτός είναι αρχηγός του πρώτου κόμματος και πρωθυπουργός, στη Χαριλάου Τρικούπη την επομένη της κηδείας της Φώφης Γεννηματά, διαμορφώθηκαν δυο τάσεις, που εκ των πραγμάτων είχαν να κάνουν και με το σχεδιασμό των υποψηφίων για την αρχηγία του κόμματος.

    Οι Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης επέμειναν πως την ευθύνη πρέπει να έχουν ο Κώστας Σκανδαλίδης, ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, τον οποίο και θα αναπληρώνει ο Μιχάλης Κατρίνης ως δεύτερος εκπρόσωπος.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος, μάλιστα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ υπενθύμιζε ότι δυο φορές στη διάρκεια της θητείας του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναπλήρωσε τη Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια συζητήσεων σε επίπεδο αρχηγών, μια επί Προεδρίας Νίκου Βούτση και μια επί Προεδρίας Τασούλα.

    Η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, όμως, υποστήριζε πως την ευθύνη πρέπει να έχει ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ως εκλεγμένος Γραμματέας της ΚΟ. Κάποιοι δε, ανέφεραν πως αυτός θα πρέπει και να ορίζει τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

    Οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά επέμειναν πως δεν πρέπει να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα και πως ο Βασίλης Κεγκέρογλου μπορεί να είναι αυτός που θα συγκαλεί και θα συντονίζει την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο Κώστας Σκανδαλίδης αυτός που θα εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή και θα αναπληρώνεται από τον Μιχάλη Κατρίνη και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης να έχει την ευθύνη του κόμματος ως Γραμματέας του και εκπρόσωπος Τύπου.

    Για τις εκλογές, πάντως, για την ανάδειξη νέου αρχηγού όλες οι πλευρές πλην του Παύλου Χρηστίδη συμφωνούσαν εξαρχής ότι πρέπει να διεξαχθούν κανονικά στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, καθώς η εταιρεία που της έχει αναλάβει είναι μέσα στις προθεσμίες που έχουν τεθεί, παρά τις καθυστερήσεις της Χαριλάου Τρικούπη από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

    Διαβάστε επίσης:

    Σακελλαροπούλου σε Μέρκελ από το Προεδρικό: Η Ελλάδα αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη

    Ο Βαρουφάκης καταγγέλλει τον Ζούκερμπεργκ για κλοπή του «Meta» – «Κοντά τα χέρια», δηλώνει



    ΣΧΟΛΙΑ