• Πολιτική

    Τα στοιχήματα Μητσοτάκη στο δύσκολο καλοκαίρι 2020 – Η χώρα άνοιξε για τους πρώτους τουρίστες

    • Νένα Σώκου


    Είναι η πρώτη χρονιά που ο ίδιος ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του την υπόθεση «ελληνικός τουρισμός» με μια πρωτόγνωρη σε έκταση προσωπική καμπάνια που κορυφώθηκε το Σάββατο το βράδυ με την συμβολική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εμβληματικό σκηνικό της Σαντορίνης.

    Αναλόγως μοναδικές είναι και οι συνθήκες, υπό τις οποίες καλείται να δουλέψει φέτος η ελληνική τουριστική βιομηχανία, στην δύσκολη εποχή του κορονοϊού.

    Εν μέσω πολλών αβεβαιοτήτων κι ενώ ο ελληνικός τουρισμός ήταν στον «γύψο» τουλάχιστον από το Πάσχα και μετά, σήμερα ανοίγουν τα αεροδρόμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης για πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες. Από την 1η Ιουλίου -σύμφωνα με τον προγραμματισμό κι αν όλα πάνε καλά- ανοίγουν όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.

    Με την επανεκκίνηση το brand «ελληνικό καλοκαίρι» διεκδικεί ένα μεγαλύτερο μερίδιο από μια μικρότερη πίτα, όπως έχει πει πολλές φορές ο πρωθυπουργός.

    Σε απόλυτους αριθμούς, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσοι από τους 33 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφθηκαν την χώρα πέρυσι θα επιλέξουν και φέτος Ελλάδα, αν και οι εκτιμήσεις τοποθετούν τις αφίξεις στις ±10 εκατομμύρια, όσους περίπου υποδεχόταν η Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

    Ούτε και μπορούν να υπολογιστούν οι απώλειες σε έσοδα, αν και όλοι φορείς και κυβέρνηση, παραδέχονται ότι αυτό το καολακίρι θα είναι δύσκολο και θα δοκιμάσει τις αντοχές.

    Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο και από την παρουσίαση της φετινής καμπάνιας πριν από λίγες ημέρες στην Αίγλη του Ζαππείου ότι φέτος μπαίνουν τα θεμέλια για μια γερή επιστροφή το 2021.

    Μιλώντας, πάντως, για το καλοκαίρι του 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε με φόντο το Αιγαίο Πέλαγος: «Στόχος μου δεν είναι να κάνω την Ελλάδα τον δημοφιλέστερο προορισμό στην Ευρώπη, αλλά τον ασφαλέστερο».

    Και εξήγησε ότι ως την 1η Ιουλίου θα έχει συγκεντρωθεί μια μεγάλη βάση δεδομένων από τα τεστ που θα διενεργούνται κατά τις αφίξεις, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα πως τα ρίσκα ελαχιστοπιούνται.

    Η εικόνα της Σαντορίνης σε όλο τον κόσμο

    Η κίνηση του πρωθυπουργού να δώσει το σήμα της εκκίνησης του ελληνικού τουρισμού βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταφέροντας σε όλο τον κόσμο εικόνες από το μαγευτικό τοπίο της Σαντορίνης.

    Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του Bloomberg: «Η Ελλάδα νίκησε τον κορoνοϊό. Μπορούν τώρα οι τουρίστες να σώσουν την οικονομία της;».

    Οι New York Times ανέφεραν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους τουρίστες, καθώς ο πρωθυπουργός έχει ως πρώτη προτεραιότητά του την ασφάλεια των ντόπιων και των τουριστών.

    Αναφορά στο θέμα της Ελλάδας έκανε και το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua φιλοξενώντας τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του κινεζικού πρακτορείου λέει ότι η Ελλάδα σκοπεύει επίσης να παρατείνει την τουριστική περίοδο στηριζόμενη στην πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά για ταξιδιώτες όλο τον χρόνο και για εκείνους που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αρχαιολογικούς τόπους, όπως οι Κινέζοι τουρίστες.

    Στην ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά, αναφέρεται ρεπορτάζ του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA), το οποίο αναπαραγάγουν πολλά γερμανικά και αυστριακά ΜΜΕ (μεταξύ άλλων οι Handelsblatt, Süddeutsche Zeitung, Spiegelonline).

    Σε τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που αναδημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του περιοδικού STERN και με τίτλο «O Μητσοτάκης κηρύσσει την έναρξη της περιόδου διακοπών», αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

    «Μετά από εβδομάδες περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την έναρξη της τουριστικής περιόδου. «Ο ελληνικός τουρισμός επέστρεψε», δήλωσε το Σάββατο ο Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος το αγαπημένο τουριστικό νησί της Σαντορίνης. Από τη Δευτέρα τουρίστες από 30 περίπου χώρες θα μπορούν και πάλι να ταξιδεύουν στην Ελλάδα».

    Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επανήλθε με συνέντευξη στο CNN, στην εκπομπή GPS, την οποία παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Ο αναλυτής του αμερικανικού δικτύου Fareed Zakaria επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που κατάφεραν να έχουν τόσο χαμηλή συχνότητα κρουσμάτων».

    Ο κ. Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα της Ελλάδας στην τουριστική αγορά, σημείωσε πως η χώρα μας μελέτησε προσεκτικά χιλιάδες αφίξεις από το εξωτερικό, ώστε να αποτιμήσει αντικειμενικά κάθε ενδεχόμενο. Είπε επίσης πως και η πλειοψηφία του κόσμου έχει προσαρμοστεί πλέον στην πραγματικότητα και σε συνδυασμό με την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας, η πιθανή δεύτερη εμφάνιση της πανδημίας θα είναι αντιμετωπίσιμη.

    «Η κοινωνία είναι πιο έτοιμη. Οι κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα προστασίας μας έχουν γίνει δεύτερη συνήθεια. Δεν χρειάζεται να φοράμε όλοι μάσκες, αλλά έχω δει πολλές με μελέτες πως εάν αρκετοί φοράμε μάσκες αυτό μπορεί να εμποδίσει πχ. την διάδοση του ιού στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Άρα είμαστε όλοι πιο υποψιασμένοι, έχουμε αλλάξει συμπεριφορές μας. Επίσης, τα συστήματα υγείας μας είναι πιο έτοιμα. Θα έχουμε τον Οκτώβριο πολλά περισσότερα κρεβάτια εντατικής από ό,τι είχαμε τον Μάρτιο.

    Τέλος, θα είμαστε πιο έξυπνοι στα τεστ και στην ιχνηλάτηση. Τι σημαίνει αυτό; Ελπίζουμε ότι και να χτυπήσει ο ιός δεν θα χρειάζεται να παίρνουμε οριζόντια μέτρα. Θα μπορούμε να κλείνουμε ένα σχολείο μπορεί ω μη γένοιτο εάν υπάρχει σε ένα σχολείο, ένα οικοδομικό τετράγωνο, έστω μία πόλη, αλλά όχι κατ’ ανάγκη οριζόντια μέτρα θα μπορούμε να είμαστε πολύ πιο έξυπνοι στα μέτρα τα οποία παίρνουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.



    ΣΧΟΛΙΑ