• Οικονομία

    Με επιφυλακτικότητα και αυστηρά μέτρα ανοίγει από σήμερα ο τουρισμός

    Γερμανικό δίκτυο: Η Ελλάδα νικήτρια του καλοκαιριού στον τουρισμό


    Με την προσδοκία –και την ελπίδα- να επισκεφθούν την Ελλάδα 10 εκατομμύρια τουρίστες, ο τουρισμός παίρνει πάλι μπροστά από σήμερα.

    Το σήμα της επανεκκίνησης έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σαντορίνη. Το στοίχημα του τουρισμού είναι μεγάλο για την ελληνική οικονομία καθώς συνεισφέρει το 21% του ΑΕΠ. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός ο στόχος είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα ως ασφαλή προορισμό. «Κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Έχουμε λάβει ένα καλά υπολογισμένο ρίσκο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

    Με τους ξενοδόχους να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με επιφυλακτικότητα, το πρώτο crash test θα γίνει τις επόμενες 15 μέρες, με τους πρώτους τουρίστες να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

    Προς το παρόν τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά.

    Αντίθετα τα μεγάλα ελληνικά ξενοδοχειακά brands –Gecotel, Sani-Ikos, Aldemar, Μεταξάς- έχουν ανακοινώσει το άνοιγμα των resort με απόλυτη τήρηση των πρωτοκόλλων ασφάλειας.

    Προς το παρόν η ροή των κρατήσεων είναι χαμηλή. Και για τους ξενοδόχους το επομενο 15νθημερο είναι καθαρά διερευνητικό, καθώς θα φανούν τα πρώτα σημάδια της ζήτησης για κρατήσεις, ενώ θα υπάρξει και μία πρώτη εικόνα για τα αεροπλάνα που θα «σηκώσουν» οι αεροπορικές εταιρείες καθώς και για τη συχνότητα των πτήσεων.

    «Οι Έλληνες ξενοδόχοι, για άλλη μια φορά, θα βάλουμε τα δυνατά μας γιατί ξέρουμε πόσο κρίσιμη είναι η σημασία της προσφοράς του τουρισμού για την οικονομία και την κοινωνία», λέει στο mononews.gr ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Όμως, η υγεία είναι πάνω από όλα. Και για αυτό δεν φτάνει να είμαστε εμείς σε καλή επιδημιολογική φάση. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών».

    Και στο ερώτημα αν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία απαντά πως: εικόνα θα έχουμε όταν ξεκαθαριστεί το ζήτημα των αεροπορικών πτήσεων και της σύνδεσής μας με μεγάλες αγορές.

    Οσο για την προσδοκία των αφίξεων ο κ. Βασιλικός σημειώνει πως η κατάσταση είναι δυναμική και αλλάζει καθημερινά. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή πρόβλεψη για την τουριστική κίνηση, ούτε για το πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν, ούτε τι πληρότητες θα έχουν.

    Αν επαληθευτεί η προσδοκία για 10 εκατομμύρια τουρίστες -όσους περίπου υποδεχόταν η Ελλάδα στα μέσα της 10ετίας του 1990- φέτος θα φανεί μετά τα μέσα Ιουλίου. Το θετικό μέχρι στιγμής είναι ότι οι κρατήσεις Ιουλίου και Αυγούστου δεν έχουν ακυρωθεί. να σημειωθεί ότι κρατήσεις που έγιναν προ covid μπορούν να ακυρωθούν -χωρις ακυρωτικά- μέχρι τις 20 Ιουνίου.

    Βέβαια όλα θα κριθούν στο πόσο αποτελεσματική και γρήγορη θα είναι η διαχείριση τυχόν κρουσμάτων ανάμεσα σε τουρίστες. Και ειδικά αν υπάρξουν κρούσματα που θα χρειαστούν νοσηλεία και συμβούν σε μικρούς νησιωτικούς προορισμούς.



    ΣΧΟΛΙΑ