• First Top Stories

    Τα σενάρια της επόμενης ημέρας εάν ο Καμμένος επιμείνει στις θέσεις του

    τροπολογία


    Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει περάσει από… σαράντα κύματα. Μνημόνιο, διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, προσφυγική κρίση – κι όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν προκάλεσε μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων από την επίμαχη δήλωση του Γιάννη Μουζάλα περί «Μακεδονίας».

    Οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, που για καιρό παρέμεναν στο περιθώριο για χάρη της κυβερνητικής ενότητας και συνοχής, πλέον αναδεικνύονται στο έπακρο, και ο Πάνος Καμμένος μοιάζει αποφασισμένος να θέσει τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτός κυβέρνησης, σε μία κίνηση που σίγουρα ικανοποιεί το κομματικό του ακροατήριο (κάτι που σίγουρα έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, βλέποντας και τα πολύ χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει το κόμμα του στις δημοσκοπήσεις), ωστόσο δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση, με σύσσωμο τον ΣΥΡΙΖΑ να στέκεται στο πλευρό του Γ. Μουζάλα και το «σχίσμα» να είναι πιο σοβαρό από ποτέ.

    Με αυτά τα δεδομένα, ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια για το πώς θα επιλυθεί η υπόθεση Μουζάλα και το αν και πώς θα επιβιώσει από αυτήν τη βαριά κρίση η κυβέρνηση, με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών να μην αποκλείεται καθόλου.

    Αυτή τη στιγμή, φαίνεται πως τα σενάρια που υπάρχουν είναι τέσσερα:

    – Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην παραμονή του Γ. Μουζάλα, και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχωρούν από την κυβέρνηση και αίρουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτήν. Η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη, και καταρρέει μετά από πρόταση μομφής. Ακολουθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναζητούν συνεργασίες για το σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης – αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε διορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση και η χώρα οδηγείται σε εκλογές

    – Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην παραμονή του Γ. Μουζάλα, και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχωρούν από την κυβέρνηση και αίρουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτήν. Όμως δεν κατατίθεται πρόταση μομφής, και η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με μειοψηφία, όπως έγινε και μετά την αποχώρηση των στελεχών της Λαϊκής Ενότητας το περασμένο καλοκαίρι, ή μπορεί ακόμα και να προχωρήσει σε νέα συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, αν και κάτι τέτοιο δείχνει αρκετά δύσκολο με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων.

    – Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην παραμονή του Γ. Μουζάλα, και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχωρούν από την κυβέρνηση, όμως η ΚΟ του κόμματος δεν αίρει την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί τη δεδηλωμένη και διατηρείται στην εξουσία, κερδίζοντας χρόνο για να αναζητήσει στηρίγματα σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    – Ο Αλέξης Τσίπρας υποκύπτει στις πιέσεις του Πάνου Καμμένου και απομακρύνει από την κυβέρνηση τον Γ. Μουζάλα. Η συνοχή της κυβέρνησης διατηρείται (προσωρινά), όμως ο ίδιος έχει υποστεί μία βαριά ήττα τακτικής από τον εταίρο του…



    ΣΧΟΛΙΑ