• Πολιτική

    Τα παράλογα της απλής αναλογικής: Ανίσχυροι αιρετοί στο κυνήγι πλειοψηφιών – Το παράδειγμα του Κ.Ζέρβα

    • NewsRoom


    Αντιμέτωπες με τα παράδοξα της απλής αναλογικής θα έρθουν από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε αναλαμβάνουν καθήκοντα, οι νέες δημοτικές και περιφερειακές Αρχές που προέκυψαν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Το γεγονός ότι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα κληθούν να διοικήσουν, ενώ δεν θα έχουν την πλειοψηφία και δεν θα ελέγχουν τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, ενέχει τον κίνδυνο παραλυσίας, καθώς θα εξαρτώνται διαρκώς από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για να διαμορφώσουν πλειοψηφίες.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης ελέγχει 7 συμβούλους, ενώ ο αντίπαλος του, Νίκος Ταχιάος, ελέγχει 11, καθώς ήρθε πρώτος στον α’ γύρο. Από 7 συμβούλους εκλέγουν οι παρατάξεις του Γιώργου Ορφανού και της Κατερίνας Νοτοπούλου. Για να υπάρξει πλειοψηφία χρειάζονται 25 ψήφοι.

    Αντίστοιχα ο νέος δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης, καλείται να βρει την στήριξη 15 δημοτικών συμβούλων, ώστε με τους 6 που διαθέτει να εγκρίνει κάθε απόφαση.

    Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο νικητής Χρήστος Μέτιος εξέλεξε 17 συμβούλους σε σύνολο 51 συμβούλων. Ο αντίπαλος του Χριστόδουλος Κοψίδης ελέγχει τους 16 περιφερειακούς συμβούλους.

    Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο νέος περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης καλείται να πάρει αποφάσεις με μόλις 19 συμβούλους σε σύνολο 51 συμβούλων. Ο δεύτερος της «μάχης» Απόστολος Κατσιφάρας κέρδισε 17 έδρες στο περιφερειακό συμβούλιο.

    Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η νέα περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου κέρδισε 12 έδρες έναντι 9 εδρών του Θεόδωρου Γαλιατσάτου.

    Ίδια είναι η εικόνα και σε αρκετούς Δήμους. Για παράδειγμα στην Αγία Παρασκευή ο Βασίλειος Ζορμπάς από την ΝΔ ήρθε πρώτος με 9 έδρες. Τις ίδιες έδρες έχει και ο δεύτερος Ιωάννης Σταθόπουλος.

    Στον Δήμο Άνδρου ο νικητής Δημήτριος Λοτσάρης, ο οποίος ήρθε δεύτερος στον α’ γύρο των εκλογών, κατάφερε να εκλέξει 6 δημοτικούς συμβούλους, έναντι 8 δημοτικών συμβούλων του αντιπάλου του Θεοδόσιου Σουσούδη.

    Στον Δήμο Αιγάλεω ο νέος δήμαρχος, Ιωάννης Γκίκας καλείται να κάνει συμμαχίες, καθώς κατέχει 11 έδρες από τις 41 έδρες του δημοτικού συμβουλίου. Ο δεύτερος της εκλογικής μάχης, Δημήτριος Μπίρμπας εξέλεξε 10 δημοτικούς συμβούλους.



    ΣΧΟΛΙΑ