Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Διπλό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα προχωρά κανονικά το δικό της εξοπλιστικό πρόγραμμα, άλλωστε μέσα στο 2027 οι Έλληνες πιλότοι θα εκπαιδευτούν στα F-35 ενώ χαρακτήρισε το casus belli του 1995 «ιστορική ανορθογραφία», καλώντας την Τουρκία να το αφήσει πίσω.

Παράλληλα όμως ανέδειξε και τα εμπόδια που υπάρχουν για την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 μετά τις επαφές του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

1

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ότι «υπάρχουν σημαντικά νομικά εμπόδια στην αμερικανική νομοθεσία προκειμένου η Τουρκία να προμηθευτεί τα F-35», υπενθυμίζοντας ότι η αποπομπή της Άγκυρας συνδέθηκε με την αγορά των ρωσικών S-400.

Αναβάθμιση

Την ίδια ώρα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα F-35 σημείωσε ότι οι Έλληνες πιλότοι θα αρχίσουν μέσα στο 2027 να εκπαιδεύονται στα ελληνικά F-35, τα οποία ήδη κατασκευάζονται θέλοντας να δείξει ότι η χώρας όχι μόνο έχει νέοι στο πρόγραμμα αλλά τον επόμενο χρόνο θα παραλάβει τα πρώτα αεροσκάφη.

Υπενθύμισε όμως ότι το και πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Viper προχωρά πλέον με γρήγορους ρυθμούς, με περισσότερα από 50 αεροσκάφη να έχουν ήδη εκσυγχρονιστεί και στόχο τα 83, ενώ η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ήδη 24 Rafale.

Ο πρωθυπουργός πάντως επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποδείξει στις ΗΠΑ σε ποιες χώρες θα διαθέσουν αμυντικά συστήματα, όπως αντίστοιχα δεν αποδέχεται υποδείξεις για τις δικές της αμυντικές επιλογές. «Δεν είναι δική μου δουλειά να υποδείξω σε κανέναν και σίγουρα όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες τι θα πουλήσουν και πού θα το πουλήσουν. Οπότε δεν δέχομαι κι εγώ υποδείξεις για το τι θα αγοράσουμε εμείς ως χώρα, προκειμένου να θωρακίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας», σημείωσε.

Casus belli

Από την άλλη ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο casus belli, το οποίο χαρακτήρισε ασύμβατο με το πνεύμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Είναι μια ιστορική ανορθογραφία, η οποία δεν συνάδει ούτε με τη Διακήρυξη των Αθηνών ούτε με το καλό κλίμα που θέλουμε να χτίσουμε ως δύο γειτονικές χώρες», ανέφερε Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια απειλή πολέμου που υφίσταται από το 1995 και πως «έχει έρθει η ώρα πια να την αφήσουμε πίσω». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια απειλή δεν ταιριάζει στο κλίμα που πρέπει να επικρατεί εντός της Συμμαχίας επισήμανε.

Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι, παρά τις διαφωνίες για τη μοναδική μεγάλη εκκρεμότητα που αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, οι δύο χώρες έχουν κάνει βήματα προόδου σε τομείς όπως το μεταναστευτικό και οι επαφές μεταξύ των δύο λαών. «Ακόμη και αν δεν λύσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημά μας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζούμε ειρηνικά και να συνεργαζόμαστε σε άλλους τομείς της κοινής μας ατζέντας», τόνισε.

Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός τόσο κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής το πρωί της Τετάρτης όσο και στην συνέντευξη το απόγευμα έβαλε το πλαίσιο απέναντι σε ΗΠΑ και Τουρκία επισημαίνοντας παράλληλα πως η Αθήνα όχι μόνο είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ αλλά ανέδειξε και τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης

Ερντογάν για casus belli: «Οι περισσότεροι Τούρκοι δεν ξέρουν τι είναι» – Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τα F-35 (upd)

Μητσοτάκης στο A Haber: Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είναι η μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Μητσοτάκης: Αποκλείεται οι ΗΠΑ να φύγουν από το NATO -Υπάρχουν νομικά εμπόδια για τα F-35 της Τουρκίας