• Πολιτική

    Τα μηνύματα του Μαξίμου από τη νίκη του Μακρόν στη Γαλλία

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν


    Στη Γαλλία, η νίκη του Μακρόν και η αποτυχία του λαϊκισμού είναι μια μεγάλη ανακούφιση και μια ένεση αισιοδοξίας για τις δυνάμεις εκείνες, στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, οι οποίες στέκονται καθαρά και χωρίς μισόλογα απέναντι στον λαϊκισμό και τις ακραία συντηρητικές θέσεις. Ήταν μια σπουδαία νίκη, δεν σημαίνει όμως και ότι ο πόλεμος τελείωσε.

    Πιο στενά, για την Ελλάδα, με δεδομένη και την πολύ καλή προσωπική σχέση του Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (που έσπευσε να τον συγχαρεί από τους πρώτους), η καθαρή νίκη του προέδρου της Γαλλίας σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο, με λόγο στην Ευρώπη και δυνατότητα παρέμβασης και διαμόρφωσης συναινέσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μακρόν και Μητσοτάκης ανήκουν στην ίδια γενιά, κινούνται στην ίδια κεντρώα γραμμή και υπηρετούν την ανάγκη για σταθερότητα.

    Το πρώτο τεστ για τον σοβαρά ενισχυμένο από τις εξελίξεις Γάλλο πρόεδρο θα είναι κάτι που μας καίει άμεσα: το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις αυξήσεις στην ενέργεια που εντάθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κακά τα ψέματα, το θέμα παρέμενε σε εκκρεμότητα και εν αναμονή του αποτελέσματος των γαλλικών εκλογών.

    Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι , και επειδή η πιθανότητα εκλογής της Μαρίν Λεπέν ταρακούνησε τα λιμνάζοντα ευρωπαϊκά ύδατα, πλέον υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι οι ηγέτες των 27 θα κάμψουν τις αντιστάσεις της Γερμανίας και των δορυφόρων της, με τη βοήθεια του επανεκλεγέντα Μακρόν, ο οποίος – με δεδομένες τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία – έχει κάθε λόγο να κορυφώσει τις πιέσεις για κοινή ευρωπαϊκή λύση έναντι της ενεργειακής «καταιγίδας».

    Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η ανανέωση της θητείας του Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική προεδρία, οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μία πιο κοινωνική Ευρώπη, με την υιοθέτηση πιο ευέλικτων πολιτικών για τη στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών από τη λαίλαπα του πληθωρισμού και της ακρίβειας. «Αν οι ηγέτες της Ε.Ε δεν λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι εκατομμύρια πολιτών στράφηκε προς την ακροδεξιά, λόγω απογοήτευσης για τα συστημικά μέσα και ανέχειας, τότε θα το βρούμε μπροστά μας» λένε.

    Ισχυρός ευρωπαϊκός σύμμαχος

    Βέβαια, στα υπόλοιπα πεδία, τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις της Ελλάδας και της Γαλλίας συγκλίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και κοινής ευρωπαΐκής άμυνας, ακόμη και όταν υπέγραφαν την διμερή αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

    Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αμυντική ενίσχυση της Ελλάδας με σύγχρονα όπλα. Και πάλι, για να ακριβολογούμε, ο μόνος από τους ισχυρούς της Ευρώπης που παίρνει σοβαρά υπόψη του την αυτονόητη διατύπωση της ελληνικής πλευράς ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, μοιάζει μέχρι τώρα να είναι ο Μακρόν — και όχι η Γερμανία των υποβρυχίων και η Ισπανία των αεροπλανοφόρων στον Ερντογάν.

    Παρά την ικανοποίηση, πάντως, το κυβερνητικό επιτελείο δεν παραγνωρίζει ότι η επανεκλογή Μακρόν στηρίχθηκε κυρίως στην αποχή, τη λεγόμενη μεσαία τάξη, τα ισχυρά εισοδηματικά στρώματα και τους συνταξιούχους. Αναγνωρίζει, δε, ότι αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της ακρίβειας, τότε τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα διαχειρίσιμα και στο εγχώριο τοπίο.

    Διαβάστε επίσης

    Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του

    Μακρόν: Αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα τον νέο πρωθυπουργό



    ΣΧΟΛΙΑ