• Πολιτική

    Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία μετατίθενται για το μέλλον – Νέο διάβημα στην Άγκυρα για τις παραβιάσεις

    • NewsRoom
    Τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποιούν υπερπτήσεις (Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία μετατίθενται για το μέλλον - Νέο διάβημα στην Άγκυρα για τις παραβιάσεις)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Για το «μέλλον» μετατίθενται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας μετά την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων με μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε χθες πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη 27 Απριλίου, τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από μεγάλο αριθμό ελληνικών νησιών, ακόμα και σε κατοικημένα, παρά το έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη το μεσημέρι από το Υπουργείο Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης η Άγκυρα προχώρησε σε 41 υπερπτήσεις πάνω από 22 ελληνικά νησιά.

    Σαν αποτέλεσμα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό ΓΕΕΘΑ, στην οποία συζητήθηκε η τουρκική προκλητικότητα, ενώ αποφασίσθηκε να ακυρωθεί η ελληνική πρόσκληση στην Άγκυρα για συμμετοχή στη ΝΑΤΟικη άσκηση, στον Άραξο , Tiger Meet.

    Επιπλέον το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη για τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, υπογραμμίζοντας ότι «οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

    Επίσης, στο διάβημα, τις χαρακτηρίζει παράνομες και προκλητικές τις ενέργειες αυτές και τονίζει πως «βάζουν σε κίνδυνο τη διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης».

    Και μετά το διάβημα ωστόσο, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπερπτήσεις στους Λειψούς και στους Αρκιούς.

    Διαβάστε επίσης:

    Ολικό λίφτινγκ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ – Ποιοι νέοι θα είναι σε εκλόγιμη θέση

    Χατζηδάκης: Eξι ρυθμίσεις για την αναβάθμιση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία



    ΣΧΟΛΙΑ