• Πολιτική

    Τα 4 «κλειδιά» που θα κρίνουν τα ποσοστά και τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

    • Δημήτρης Κόκκορης
    ευρωεκλογες

    Ευρωεκλογές


    Με τον δημοσκοπικό «αέρα» της ξεκάθαρης υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινά η αυριανή μάχη της κάλπης. Το πόσο δυνατός μπορεί να είναι αυτός ο «αέρας» της νίκης μένει να διακριβωθεί, ή να αναιρεθεί, από το πραγματικό αποτέλεσμα αυτήν τη φορά, της λαϊκής ετυμηγορίας.

    Περίπου 2,5 με 3 ώρες μετά από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, δηλαδή από τις 9.30 τις 10.00 το βράδυ της Κυριακής, αναμένεται να γίνει η πρώτη συγκεντρωτική παρουσίαση (από το υπουργείο Εσωτερικών και τη Singular Logic) των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, σε επίπεδο επικράτειας. Λόγω του ότι οι ευρωεκλογές έχουν τον ισχυρότερο πολιτικό αντίκτυπο, θα προηγηθούν των προηγηθούν των Αυτοδιοικητικών, οι οποίες αναμφίβολα έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον. Όχι μόνο για τους νικητές που θα κερδίσουν την επίζηλη πλειοψηφία, αλλά και για τα ζευγάρια εκείνων που θα «μονομαχήσουν» την ερχόμενη Κυριακή σε Περιφέρειες και Δήμους της χώρας.

    Έχοντας το αξιόπιστο, εκλογικό know-how και με αναβαθμισμένη τεχνολογική υποδομή, η Singular Logic, η οποία έχει κινητοποιήσει περίπου 500 άτομα από το εξειδικευμένο προσωπικό της, θα είναι σε θέσει να δώσει έγκαιρα το πρώτο ασφαλές, αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

    Χρησιμοποιώντας τα δικά της αλγοριθμικά μοντέλα, οι ανακοινώσεις θα «κλειδώνουν» ουσιαστικά, τα ποσοστά του πρώτου και δεύτερου κόμματος, τη διαφορά που θα τους χωρίζει, όπως επίσης και με μεγάλη προσέγγιση τις εκλογικές επιδόσεις των υπολοίπων κομμάτων. Μάλιστα, σχετικά σύντομα, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η εκτίμηση των εδρών που καταλαμβάνει το κάθε κόμμα στην Ευρωβουλή.

    Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, όταν δηλαδή κλείσουν οι κάλπες, τα τηλεοπτικά κανάλια θα μεταδώσουν τα exit poll. Με τους δημοσκόπους όμως, να επιλέγουν πιθανότατα να δημοσιοποιήσουν το… 75% των ευρημάτων τους, κάτι που υπό όρους και προϋποθέσεις , μπορεί να έχει αποκλείσεις σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα. Το πόσο ενδέχεται να είναι αυτό, θα αποτυπωθεί στη συνέχεια της ροής των πραγματικών αποτελεσμάτων.

    Καθώς από χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε ο κύκλος των πολυσυζητημένων δημοσκοπήσεων που είδαν τα φως της δημοσιότητας, το δικό τους «στοίχημα» ως προς την ορθολογική ανίχνευση των προθέσεων του εκλογικού
    σώματος, έχει τελειώσει.

    Με το 7 μπροστά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

    Αν κρίνει κάποιος από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις των εταιρειών που έχουν διαχρονική παρουσία στη συγκεκριμένη αγορά, τότε εκείνο που προκύπτει ως μέσος όρος, είναι ότι η διαφορά σε ποσοστιαίες μονάδες της Ν.Δ ,θα έχει μπροστά της το 7, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Το 31%-24% ανάμεσα σε Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να είναι η αφετηρία του συσχετισμού δυνάμεων στις ευρωεκλογές, το οποίο μετατρέπεται σε 34,9%- 27,4% αντίστοιχα, με αναλογική αναγωγή των αναποφάσιστων. Εκτίμηση όμως, που αν διαβάσει κάποιος τα «ψιλά γράμματα» που συνοδεύουν τις δημοσκοπήσεις, ενέχουν την πιθανότητα απόκλισης των +/- 2,5 ποσοστιαίων μονάδων.

    Η συνεχιζόμενη παροχολογία Τσίπρα μέχρι το «παρά πέντε» των εκλογών, δείχνει ότι παρά τη διαφαινόμενη μείωση της (προ μηνών) απόστασης από τη ΝΔ, η «ψαλίδα» της διαφοράς είναι ακόμη μεγάλη. Από την άλλη πλευρά και η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει χαμηλή. Και για τον λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρεί τώρα να κεντρίσει το θυμικό τους, λέγοντας ότι οι ευρωεκλογές έχουν ως διακύβευμα την… αποδοχή ή όχι, των μέτρων που εκείνος ανακοινώνει ασμένως. Βάζοντας μάλιστα στο «τραπέζι» και την άμεση προσφυγή σε εθνικές εκλογές τον Ιούνιο «με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας» από τη Ν.Δ.

    Ανεξάρτητοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν, ότι πάρα τις παροχές της τελευταίας στιγμής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ, αφού εκείνο που θα μετρήσει περισσότερο απ ’όλα στους ψηφοφόρους, είναι η διάψευση των ελπίδων που είχε καλλιεργήσει η Κυβέρνηση Τσίπρα, σε συνδυασμό με την ακραία υπερφορολόγηση, αλλά τον αντίκτυπο της συμφωνίας για το «Μακεδονικό».

    Τι θα μετρήσει για το τελικό αποτέλεσμα

    Υπάρχουν και άλλοι αναλυτές που θεωρούν ότι η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στην περιοχή των 5 με 6 μονάδων, ενώ όπως είναι εύλογο, η περίπτωση της νίκης Τσίπρα, θα αναγκάσει τους δημοσκόπους να σκίσουν τα
    πτυχία τους…

    Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές, θεωρείται ως ένα από τα «κλειδιά» που έχουν ρυθμιστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι παρά την πολιτική πόλωση, η αποχή θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 40,7% που κατεγράφη στις προηγούμενες εκλογές του Μαΐου του 2014.Ίσως μάλιστα να ξεπεράσει και το 43,3% που ήταν η αποχή στις προηγούμενες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

    Στην περίπτωση αυτή, εκτιμάται ότι αυτό θα πλήξει τις κυβερνητικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέπεια η διαφορά
    από τη Ν.Δ να είναι να κινηθεί στην περιοχή των 7 ποσοστιαίων μονάδων και άνω…

    Δεύτερο «κλειδί» των ευρωεκλογών, είναι το αν όντως θα ισχύσει η λογική της αντισυστημικής ψήφου, που θα πριμοδοτήσει τα μικρότερα κόμματα. Αν αυτό συμβεί, τότε η διαφορά της Ν.Δ από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι μεταξύ του 5% και 6% με μικρές αυξομειώσεις.

    Τρίτο «κλειδί» και σε συνάρτηση με το δεύτερο ,είναι αυτό της συνολικής εκλογικής επιρροής που θα έχουν από κοινού τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές (του 2014) Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν συγκεντρώσει το εξαιρετικά μικρό 49,3%. Όταν στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, είχαν φτάσει στο 63,6%. Με μικρό, αθροιστικό ποσοστό των δύο πρώτων κομμάτων, δύσκολα η διαφορά τους θα είναι μεγάλη.

    Τέταρτο «κλειδί» είναι σαφώς η συμπεριφορά των λογιζόμενων στις δημοσκοπήσεις ως αναποφάσιστων, καθώς και εκείνων που μπορεί να λάβουν την τελική απόφαση, κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη. Γεγονός που σαφώς έχει σημαίνουσα σημασία για το τελικό αποτέλεσμα.

    Σε κάθε περίπτωση εκείνο που φαίνεται να κριθεί είναι με βάση τις δημοσκοπήσεις, δεν είναι η πρωτιά της Ν.Δ αλλά η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Στα υπόλοιπα κόμματα, τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής ίσως να αποδειχθούν δημοσκοπικά υποτιμημένα, έναντι αυτών του ΚΙΝΑΛ, με το οποίο δίνει μάχη για τη τρίτη θέση στις ευρωεκλογές. Εξαιρουμένου του ΚΚΕ που έχει μια συμπαγή εκλογική βάση, ενδιαφέρον υπάρχει και για το ποιο από τα αλλά κόμματα θα περάσει το 3%, που μπορεί να του δώσει έδρα στη ευρωβουλή. Η «Ελληνική λύση» πρωτίστως, το «Ποτάμι» και η «Ένωση Κεντρώων» μάχονται γι’ αυτό, με όλους τους άλλους να είναι πίσω δημοσκοπικά.



    ΣΧΟΛΙΑ