• Πολιτική

    Και ξαφνικά στο τραπέζι πρόωρες εκλογές

    • NewsRoom
    tsipras τσίπρας

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας


    Παρά τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις ότι στόχος είναι η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την συνταγματική θητεία της, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε σήμερα ορθάνοιχτο το παράθυρο για εκλογές πριν από το φθινόπωρο, συνδέοντας το ενδεχόμενο με το ποσοστό που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

    Αν και το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι εδώ και καιρό, ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός δεν το απέκλεισε.

    Συγκεκριμένα, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο Αλ.Τσίπρας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και αυτή την φορά η απάντησή του ήταν διαφορετική.

    Ουσιαστικά είπε πως η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και πως αν λάβει αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης θα έχει στα χέρια του ένα ισχυρό χαρτί, για να μπορέσει να τα εφαρμόσει. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, «όλα είναι ανοιχτά».

    «Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση, αλλά φανερό ότι δεν είναι μια χαλαρή ψήφος. Ο λαός ψηφίζει για το πολιτικό σχέδιο που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια» ανέφερε στην ΕΡΤ.

    Ωστόσο, αρνήθηκε πως οι συνθήκες είναι ίδιες με το 2014 όταν ο ίδιος είχε ζητήσει εκλογές, μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, καθώς, όπως είπε, είμαστε ούτως ή άλλως πολύ κοντά στις εθνικές εκλογές, σε αντίθεση με εκείνη την περίοδο.

    Μια ερμηνεία της πρωινής δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα είναι η προσπάθειά του να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με το «φόβητρο» της ήττας στην κάλπη, καθώς τα ποσοστά συσπείρωσης για το κυβερνών κόμμα κινούνται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Εξάλλου, η δεξαμενή των αναποφάσιστων, μεγάλο ποσοστό των οποίων τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να δώσει μια ώθηση στο εκλογικό ποσοστό της Κυριακής.

    Η προσπάθεια για συσπείρωση έχει περισσότερο το βλέμμα στραμμένο προς τα αριστερά, δηλαδή στα κόμματα που σχηματίστηκαν από πολιτικούς που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Από την άλλη, εάν η κυβερνητική αισιοδοξία αποτυπωθεί και στο αποτέλεσμα της κάλπης την Κυριακή, δηλαδή η διαφορά από την ΝΔ κινηθεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα, τότε ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κανέναν λόγο να μην αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ και να προκηρύξει εθνικές εκλογές.

    Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και το σενάριο των διπλών εκλογών, δηλαδή δεύτερες κάλπες, που αυτές θα γίνουν με απλή αναλογική.

    Αν η σημερινή δήλωση αποτελεί έναν ακόμα τακτικισμό του πρωθυπουργού, αυτό θα φανεί στο επόμενο διάστημα.



    ΣΧΟΛΙΑ