• Top Stories

    Στον Άρειο Πάγο θα κριθεί η συνταγματικότητα της κατάργησης της μονιμότητας


    Η συνταγματικότητα της «μνημονιακής» κατάργησης για τις «ρήτρες μονιμότητας» που προστάτευαν πολλούς εργαζομένους από τις καταγγελίες των συμβάσεών τους, θα κριθεί από την  Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Δύο αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου εισηγήθηκαν σήμερα υπέρ της συνταγματικότητας του άρθρου 5 της επίμαχης Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, με τους δικαστές να επιφυλάσσονται για την απόφασή τους.

    Ο Άρειος Πάγος κρίνει τις απολύσεις 5 οδηγών και εισπρακτόρων από το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής. Οι απολυμένοι προσέφυγαν αρχικά στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, το οποίο τους δικαίωσε. Εν συνεχεία, το ΚΤΕΛ άσκησε αναίρεση και το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ανέλαβε την περαιτέρω διερεύνηση, παραπέμποντας στην Ολομέλεια, η οποία θα  έχει τον τελικό λόγο.

    Οι απολύσεις των 5 υπαλλήλων έγιναν μετά την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου και κατ’εφαρμογή του άρθρου 5  της 6/2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ). Σύμφωνα με την τελευταία, καταργήθηκαν οι «ρήτρες μονιμότητας», από όσους κανονισμούς  εργασίας προβλεπόταν αυξημένη προστασία των εργαζομένων από τις καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας. Το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής προχώρησε στις απολύσεις των 5 υπαλλήλων του βάσει αυτής της ρύθμισης.

    Οι δύο εισηγητές  πρότειναν σήμερα στους αρεοπαγίτες να κρίνουν συνταγματικό το άρθρο 5 της «επίδικης» ΠΥΣ και να κάνουν δεκτή την αναίρεση του ΚΤΕΛ, αναφέροντας ότι «η συγκεκριμένη πράξη στόχευε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας στον ιδιωτικό τομέα και στην αποδέσμευσή τους από όρους νόμους που καθιερώνουν ρήτρες μονιμότητας». Κατά τους εισηγητές, στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής δόθηκε η δυνατότητα να καταγγέλλει τις συμβάσεις εργασίας  του προσωπικού του τηρώντας τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δίκη Βατοπεδίου: Οι απολογίες Ηγουμένου Εφραίμ – Μοναχού Αρσενίου για τις “χρυσές” ανταλλαγές ακινήτων με το δημόσιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Βασίλης Κικίλιας προαλείφεται για εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προκαλεί ο Καμμένος των ΑΝΕΛ : Θέλει να επανέλθει η βουλευτική σύνταξη (δεν θα βάλουν ποτέ μυαλό)



    ΣΧΟΛΙΑ