• Πολιτική

    Στο βάθος… ανασχηματισμός; To υπουργικό σχήμα που θα οδηγήσει την κυβέρνηση στις εκλογές


    Έπειτα από σειρά «διευθετήσεων», στο ελληνικό χρέος, τις αποφάσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά και ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να οδεύει σε έναν νέο ανασχηματισμό.

    Το νέο υπουργικό σχήμα θα είναι αυτό που θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα την κυβέρνηση στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου ενδεχομένως και πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Οι επιδιώξεις

    Η βασική επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι να γίνει ένα «άνοιγμα» προς τα κεντροαριστερά ωστόσο στο νέο υπουργικό σχήμα θα συμμετάσχουν και τεχνοκράτες, που θα συμφωνούν με το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να εντάξει στο νέο συμβούλιο πρόσωπα της κεντροαριστεράς και «φλερτάρει» με μέλη που αυτή τη στιγμή ανήκουν στο Κίνημα Αλλαγής. Τα πρόσωπα αυτά, έχουν εκφράσει αρκετές φορές τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς του Κινήματος σε θέματα εθνικά αλλά και οικονομικά, κυρίως για τους χειρισμούς της επικεφαλής Φώφης Γεννηματά.

    Το πρόγραμμα αυτό θα αποτελεί τη βάση για τις εξαγγελίες Τσίπρα από τη ΔΕΘ και θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική.

    Η κυβέρνηση πάντως εμμένει στις εκλογές το 2019 και όχι νωρίτερα. Αυτό διαφάνηκε και στις ομιλίες την Παρασκευή του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας.

    Στο μεταξύ η κυβέρνηση, αναμένεται να καταθέσει την πρότασή της για τη συνταγματική αναθεώρηση στη νέα Ολομέλεια. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να προκαλέσει νέα προβλήματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά –κυρίως- του Κινήματος Αλλαγής.

    Στη νέα Ολομέλεια αναμένεται να έρθει επίσης προς ψήφιση το πόρισμα της σχετικής Επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στην «Αυγή»: «Μια νέα εποχή ξεκίνησε»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής: Η Ευρώπη δοκιμάζει τη συνοχή της

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Κουμουτσάκος: Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς ετοιμάζονται εν κρυπτώ να «λύσουν» και το «Αλβανικό»



    ΣΧΟΛΙΑ