• First Top Stories

    Γ. Κουμουτσάκος: Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς ετοιμάζονται εν κρυπτώ να «λύσουν» και το «Αλβανικό»

    Dido und Aeneas. Henry Purcell. Choreographie von Sasha Waltz. Sebastian Bolesch Waldemarstrasse 37 10999 Berlin Germany [email protected] +491715403874 Bankverbindung: Sparda Bank West, Bankleitzahl 37060590, Kontonummer 654472


    Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στη Νέα Δημοκρατία η νέα «εν κρυπτώ» απόπειρα της κυβέρνησης να «λύσει», μετά το Σκοπιανό, ένα ακόμα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας.

    Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα προχωρημένες, με τον κ. Κοτζιά μάλιστα να δηλώνει πριν λίγο καιρό πως σκοπεύει να λύσει το θέμα (που μεταξύ άλλων αφορά την ΑΟΖ, αλλά και την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία), πριν πάει διακοπές. Ο κ. Κοτζιάς έχει επιλέξει να αφήσει την αντιπολίτευση χωρίς την παραμικρή ενημέρωση, ενώ οι όλες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών γίνονται με άκρα μυστικότητα.

    Μάλιστα, σε σημερινή του ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα, σε «θετικό, φιλικό κλίμα συνεργασίας», ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών. Η «συνάντηση ήταν εποικοδομητική», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «οι τεχνικές ομάδες θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, προς το συμφέρον και των δυο πλευρών», αναφέρει το υπουργείο.

    Η στάση της κυβέρνησης, ειδικά μετά τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό, έφεραν μια νέα επίθεση από τον τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του για τις συνομιλίες Ελλάδας-Αλβανίας τόνιζει ότι η κυβέρνηση «ετοιμάζεται εν κρυπτώ να “λύσει” το “Αλβανικό”», ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ «δεν θα αποδεχθεί νέα αρνητικά τετελεσμένα». Παράλληλα,  ζητά «άμεση ενημέρωση και συζήτηση στη Βουλή πριν την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας».

    «Μετά την εθνικά επιζήμια συμφωνία για το Σκοπιανό, οι κύριοι Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς ετοιμάζονται εν κρυπτώ να “λύσουν” και το “Αλβανικό”» αναφέρει στη δήλωσή του ο βουλευτής Β’ Αθηνών.

    Προσθέτει ότι «η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία και βεβαίως τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας είναι κορυφαία ζητήματα για να εμπιστευτούμε την κυβέρνηση των Πρεσπών» και καταλήγει:

    «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αποδεχθεί νέα αρνητικά τετελεσμένα. Απαιτούμε άμεση ενημέρωση και συζήτηση στη Βουλή πριν την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κοτζιάς: Πριν πάω διακοπές, θα λύσω και τις διαφορές με την Αλβανία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Καμμένος: Ζητά από τη Βουλή τα έγγραφα Τσίπρα-Κοτζιά για τη συμφωνία των Πρεσπών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκοπιανά ΜΜΕ: «Στα χέρια πιάστηκαν» Έλληνες-Σκοπιανοί για το όνομα στην Πιερία



    ΣΧΟΛΙΑ