• Πολιτική

    Στο στόχαστρο της Εξεταστικής ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
     Παναγιώτης Κοντολέων

     Παναγιώτης Κοντολέων


    Με το σφυροκόπημα των βουλευτών της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής θα βρεθεί αντιμέτωπος σήμερα το πρωί ο αποπεμφθείς Διοικητής της ΕΥΠ για την υπόθεση της υποκλοπής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Κοντολέων.

    Μετά τη πρόσφατη συμπεριφορά των δυο προηγούμενων Διοικητών της Υπηρεσίας, κ.κ. Δραβίλλα και Ρουμπάτη που δεν έκαναν επίκληση του απορρήτου για να αποφύγουν «ανεπιθύμητα ερωτήματα», πλέον ο κ. Κοντολέωντας βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

    Ωστόσο από το πρώτο μέρος της παρουσίας του χθες το απόγευμα στην Επιτροπή, δεν έδειξε τη πρόθεση για αλλαγή στάσης και ακολούθησε την πεπατημένη, επιλέγοντας την ασπίδα προστασίας που του παρέχει η μυστικότητα της διαδικασίας. Η αντιπολίτευση σε μια ύστατη προσπάθεια να εκμαιεύσει απαντήσεις ζητά από τον Πρωθυπουργό να κάνει χρήση του δικαιώματος που δίνει ο Νόμος και να ζητήσει άρση του απορρήτου. Στο πλαίσιο αυτό η εξέταση του κ. Κοντολέοντα θα συνεχιστεί σήμερα με τον πήχη των προσδοκιών όμως να είναι πολύ χαμηλά.

    Στο διά ταύτα τα όσα είπε σήμερα ο Γιάννης Ρουμπάτης τάραξαν τα νερά για τα καλά, παρά του ότι έστρεψαν το ενδιαφέρον στην όχθη του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας κατά κάποιο τρόπο στο περιθώριο την υπόθεση Ανδρουλάκη.

    Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης κατά τη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσης του στην Εξεταστική Επιτροπή φέρεται να παραδέχθηκε ότι επί των ημερών του η Υπηρεσία παρακολουθούσε τον τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φέρεται ότι είχε ενημερώσει τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το παραδέχτηκε και με γραπτή δήλωση του αμέσως μετά την κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή θέλοντας έτσι να δώσει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις αναφορικά με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για το περιεχόμενο της κατάθεσης του:

    «Με έκπληξη και θλίψη παρακολουθώ το ρεσιταλ παραπληροφορησης στο οποίο επιδίδονται τις τελευταιες ωρες άγνωστοι σε εμενα κύκλοι, οι οποίοι διακινούν χαλκευμενα -δήθεν- αποσπάσματα της σημερινης καταθεςης μου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλης. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε κατέθεσα ότι “με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντί να απομακρύνει τον κ. Πιτσιόρλα τον προήγαγε σε υφυπουργό, γεγονός που με ανάγκασε να σταματήσω την παρακολούθησή του λίγες ημέρες νωρίτερα”. Αυτό που είπα είναι ότι ενημέρωσα τον Αλέξη Τσίπρα στην αρχή του 2016, μου είπε να προχωρήσω κανονικά και αν χρειαστεί, να στείλω τα στοιχεία που θα προκύψουν στη Δικαιοσύνη. Τόνισα επίσης ότι ποτέ δεν επανήλθα γιατί είχα ολες τις απαραίτητες οδηγίες για να πράξω τα νόμιμα. Σε αντίθεση με γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος κανένας -ούτε ο τότε Πρωθυπουργός- δεν ενεπλάκη στην ουσία της υπόθεσης και πολύ περισσότερο δεν με κατέστησε αποδιοπομπαίο τράγο.

    Ουδέποτε επίσης στην κατάθεση μου αναφέρθηκα σε «Συριακά Κεφαλαία» που επιδίωξαν να αγοράσουν νησίδες στο Ιόνιο.

    Μίλησα για κεφάλαια από εκπεσόντα ηγέτη χώρας του Κόλπου, τα οποία διαχειρίζονταν στην Ελλάδα για λογαριασμό του Λιβανέζοι και Σύροι υπήκοοι.

    Το 2013 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος είχε ενημερώσει την ΕΥΠ για μεγάλα ποσά που οι ίδιοι άνθρωποι διακινούσαν για την αγορά μεγάλων εκτάσεων στην Ελλάδα.
    Λυπάμαι που το περιεχόμενο μιας κατάθεσης η οποία θα έπρεπε να είναι μυστική, διαρρέεται πλαστογραφημένη στη δημοσιότητα. Όσοι το έπραξαν δεν έχουν ιδέα για το πόσο ευαίσθητα είναι για τη χώρα κάποια γεγονότα.»

    Όπως έγινε γνωστό ο κ. Πιτσιόρλας προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

    Μετά το πέρας της κατάθεσης του Γιάννη Ρουμπάτη, ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος ισχυρίστηκε ότι « με όσα ακούσαμε από τον κ. Ρουμπάτη, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι πραγματικά φρίξαμε! Κάποιοι, από σήμερα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπόθεση έχει πάρει μια εντελώς διαφορετική τροπή»

    Για προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων κατήγγειλε την κυβερνητική πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να υποστηρίζει πως «αυτό το οποίο επιβεβαιώθηκε σήμερα είναι ότι το απόρρητο δε μπορεί να αντιταχθεί ενώπιον των Επιτροπών της Βουλής, είτε της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, είτε της Εξεταστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, και συγκεκριμένα του κ. Ανδρουλάκη» προσθέτοντας πως «η προσπάθεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ να εκτρέψει τη σημερινή Εξεταστική Επιτροπή σε ζητήματα τα οποία είναι εδώ και χρόνια γνωστά έπεσαν απολύτως στο κενό.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλάκις πει ότι είναι απολύτως ανοιχτός στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά την περίοδο 2015 – 2019. Δε φοβόμαστε απολύτως τίποτα, ούτε έχουμε λόγο να επικαλεστούμε το απόρρητο. Όσα πράξαμε είναι απολύτως στο φως και από ότι έχει προκύψει – μετά κι από έρευνες της Δικαιοσύνης που έχουνε κρατήσει για τουλάχιστον 6 χρόνια- δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβαρύνει τον οποιονδήποτε συμμετείχε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι τα σημερινά συμπεράσματα, όσες προσπάθειες κι αν κάνει η συμπολίτευση να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις».

    Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη εκτίμησε ότι από τη κατάθεση του κ. Ρουμπάτη «Επιβεβαιώθηκε και μάλιστα με τρόπο πανηγυρικό ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν ήταν νόμιμη. Με κατηγορηματικό τρόπο. Και το δεύτερο, που προέκυψε είναι ότι η έντυπη μορφή ενός φακέλου που τηρείται στην ΕΥΠ δεν έχει καμία σχέση με τον ηλεκτρονικό φάκελο. Δεν πάει μαζί, άρα δεν καταστρέφεται και μαζί».

    Διαβάστε επίσης:

    «Ροντέο» η εξεταστική από τις αποκαλύψεις του Γ. Ρουμπάτη – Επικαλείται το απόρρητο ο Π. Κοντολέων



    ΣΧΟΛΙΑ