• Πολιτική

  «Ροντέο» η εξεταστική από τις αποκαλύψεις του Γ. Ρουμπάτη – Επικαλείται το απόρρητο ο Π. Κοντολέων

  • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου

  Γιάννης Ρουμπάτης – Παναγιώτης Κοντολέων


  Ραγδαίες οι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών. Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, κατά τη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή, φέρεται να παραδέχθηκε ότι επί των ημερών του παρακολουθούσε αμέσως και όχι εμμέσως τον τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα.

  Στο μεταξύ το απόρρητο της διαδικασίας φέρεται να επικαλείται σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων στις πρώτες ερωτήσεις που δέχεται από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αναφορικά με τους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν την υπηρεσία να παρακολουθήσει το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ….

  Υπενθυμίζεται ότι οι δυο προκάτοχοί του Δραβίλλας και Ρουμπάτης δεν έκαναν χρήση αυτού του δικαιώματος .

  Η κατάθεση Ρουμπάτη

  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται ότι είχε ενημερώσει τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Προκειμένου δε να τεκμηριώσει τους λόγους που καθιστούσαν τότε αναγκαία την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα, φέρεται να παρουσίασε στα μέλη της εξεταστικής χάρτη της υπό εκποίησης έκτασης (το ⅕ ενός ελληνικού νησιού με 10 χλμ ακτογραμμή) ενώ αποκάλυψε και τα ονόματα των τότε υποψήφιων επενδυτών.

  Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι ο τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ «εμφανιζόταν σαν εκπρόσωπος των εταιρειών», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για επισύνδεση στο τηλέφωνο «κάποιου τεχνοκράτη» και πως ο τότε πρωθυπουργός του ζήτησε να συνεχίζει την έρευνα και αν προκύψουν στοιχεία να τα στείλει στην δικαιοσύνη.

  Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι έστειλε το φάκελο στην Δικαιοσύνη χωρίς να ολοκληρώσει την έρευνα καθώς ο κ. Πιτσιόρλας ανέλαβε υπουργικό χαρτοφυλάκιο (Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αρμόδιος για τις επενδύσεις). Αυτό είχε ως συνέπεια 15 ημέρες μετά την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων να σταματήσει η ΕΥΠ την επισύνδεση.

  Διευκρινίσεις Ρουμπάτη για τη κατάθεσή του στην Εξεταστική

  Με γραπτή δήλωσή του ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης μετά την κατάθεσή του στην Eξεταστική Eπιτροπή θέλησε να δώσει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις αναφορικά με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

  Ειδικότερα ο κύριος Ρουμπάτης επισημαίνει:

  «Με έκπληξη και θλίψη παρακολουθώ το ρεσιτάλ παραπληροφόρησης στο οποίο επιδίδονται τις τελευταίες ώρες άγνωστοι σε εμένα κύκλοι, οι οποίοι διακινούν χαλκευμένα -δήθεν- αποσπάσματα της σημερινής κατάθεσης μου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

  Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε κατέθεσα ότι “με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντί να απομακρύνει τον κ. Πιτσιόρλα τον προήγαγε σε υφυπουργό, γεγονός που με ανάγκασε να σταματήσω την παρακολούθησή του λίγες ημέρες νωρίτερα”.

  Αυτό που είπα είναι ότι ενημέρωσα τον Αλέξη Τσίπρα στην αρχή του 2016, μου είπε να προχωρήσω κανονικά και, αν χρειαστεί, να στείλω τα στοιχεία που θα προκύψουν στη Δικαιοσύνη. Τόνισα επίσης ότι ποτέ δεν επανήλθα γιατί είχα όλες τις απαραίτητες  οδηγίες για να πράξω τα νόμιμα.

  Σε αντίθεση με γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, κανένας -ούτε ο τότε Πρωθυπουργός- δεν ενεπλάκη στην ουσία της υπόθεσης και πολύ περισσότερο δεν με κατέστησε αποδιοπομπαίο τράγο.

  Ουδέποτε επίσης στην κατάθεσή μου αναφέρθηκα σε «Συριακά Κεφαλαία» που επιδίωξαν να αγοράσουν νησίδες στο Ιόνιο.

  Μίλησα για κεφάλαια από εκπέσοντα ηγέτη χώρας του Κόλπου, τα οποία διαχειρίζονταν στην Ελλάδα για λογαριασμό του Λιβανέζοι και Σύριοι υπήκοοι.

  Το 2013 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος είχε ενημερώσει  την ΕΥΠ για μεγάλα ποσά που οι ίδιοι άνθρωποι διακινούσαν για την αγορά μεγάλων εκτάσεων στην Ελλάδα.

  Λυπάμαι που το περιεχόμενο μιας κατάθεσης η οποία θα έπρεπε να είναι μυστική, διαρρέεται πλαστογραφημένη στη δημοσιότητα. Όσοι το έπραξαν δεν έχουν ιδέα για το πόσο ευαίσθητα είναι για τη χώρα κάποια γεγονότα.»

  Διαβάστε επίσης

  «Φως στο τούνελ» των υποκλοπών από πρώην Διοικητές της ΕΥΠ στην Εξεταστική Επιτροπή  ΣΧΟΛΙΑ