• Top Stories

    Στο Μάτι ο Τσίπρας: Οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα, αλλά και αποδοκιμασίες

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλά με κατοίκους στο Μάτι


    Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό επισκέπτεται το πρωί της Τρίτης την πληγείσα από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου περιοχή στο Μάτι. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην περιοχή και αυτή τη φορά υπάρχει κόσμος, ο οποίος τον υποδέχτηκε με αποδοκιμασίες.

    Πριν από τον πρωθυπουργό έφτασε στο Μάτι η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.

    Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

    Κατά την άφιξη του πρωθυπουργού, τον περίμενε ένα κοριτσάκι που του πρόσφερε λουλούδια, ενώ ακούστηκαν χειροκροτήματα, αλλά και αποδοκιμασίες.

    «Θα τα πούμε όλα» είπε σε πολίτη που τον περίμενε. Μετά από συζητήσεις με τοπικούς φορείς, σε καφετέρια της περιοχής, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής δημοσιότητας των πρώτων ημερών. Είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί. Να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή».

    Ζήτησε την κινητοποίηση των ενεργών πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ αναφέρθηκε στη στρέβλωση η μισή περιοχή να ανήκει σε έναν δήμο και η άλλη μισή σε άλλον, τονίζοντας ότι μέχρι να αντιμετωπιστεί το γεγονός αυτό, χρειάζεται συνεργασία ανάμεσα στις δύο δημοτικές Αρχές και την Περιφέρεια.

    Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους κατοίκους να του πουν ποια από τα αιτήματα που του είχαν θέσει στη συνάντηση στο Μαξίμου στις 6 Αυγούστου υλοποιήθηκαν και ποια όχι, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήρθε εδώ για τις εντυπώσεις. «Μάχη δίνουμε» τόνισε και πρόσθεσε: «Ήρθα για να ακούσω από εσάς τους κατοίκους ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και οι ποιοι οι στόχοι στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούμε».

    Θύμισε ότι στη συνάντηση συζήτησαν και το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ζήτημα που έθεσαν εκ νέου οι κάτοικοι. Ο κ. Τσίπρας απάντησε πως το κρίσιμο είναι η διασφάλιση της παρουσίας των ανθρώπων που ζουν εδώ μόνιμα, με στόχο «να ξαναδώσουμε πνοή και ζωή στο Μάτι». 

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε εν τάχει τα μέτρα που έχουν προχωρήσει ήδη για την ανακούφιση των πληγέντων. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι προχωρούν οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων στο επόμενο διάστημα, οι διαδικασίες απομάκρυνσης των υλικών αμίαντου που είναι βλαβερά για την υγεία, η υλοτόμηση. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι πέραν της αποκατάστασης, πρέπει να δοθεί έμφαση και στην αστυνόμευση στην περιοχή, με τους κατοίκους να θέτουν και το ζήτημα του φωτισμού, επί του οποίου υπάρχει πρόβλημα. 

    Σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι από τις αιτήσεις για το βασικό ποσό του επιδόματος των 5.000 υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 25% που δεν έχει ακόμα διεκπεραιωθεί εξαιτίας γραφειοκρατικών λόγων, π.χ. πολλαπλές ιδιοκτησίες, λάθος στις αιτήσεις. Το συντονιστικό του Νέου Βουτζά διατύπωσε την πρόταση αν θα μπορούσε να γίνει οργανισμός ανασυγκρότησης της περιοχής Μάτι- Νέο Βουτζά και πυρόπληκτων περιοχών, στα πρότυπα του οργανισμού που είχε συγκροτηθεί το 1999 στους σεισμούς. 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τραγωδία στο Μάτι: Αίτημα για εφέτη ανακριτή – Στην τελική ευθεία η εισαγγελική έρευνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάτι: Στους 98 οι νεκροί από τη φωτιά – Υπέκυψε εγκαυματίας



    ΣΧΟΛΙΑ