• Πολιτική

    Στο «κόκκινο» ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην γυρίσει «μπούμερανγκ» η υπόθεση Novartis

    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας. Πρωθυπουργός


    Την κατάλληλη πολιτική γραμμή προσπαθεί να βρει το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με το πως θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την υπόθεση της δικογραφίας της Novartis. Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις είναι ενδεικτικό της αναστάτωσης που επικρατεί στην κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει πως με πιθανές λάθος κινήσεις στη διαχείριση του ζητήματος θα κινδυνέψει να χάσει τον έλεγχό της κατάστασης.

    Κάπως έτσι, τα στελέχη φαίνεται να να καταλήγουν πως θα πρέπει να οδηγηθούμε στην σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, παρά την έλλειψη περισσοτέρων στοιχείων πέρα από τις καταθέσεις.

    Η βιασύνη της κυβέρνησης να φέρει στο προσκήνιο την υπόθεση, όταν είδε πως το σχέδιο της να προκαλέσει προβλήματα στην αντιπολίτευση με το Σκοπιανό ζήτημα δεν λειτούργησε όπως θα περίμενε, οδήγησε αρχικά σε σοβαρά επικοινωνιακά λάθη, που έδωσε στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα άμεσης αντεπίθεσης. Η παρουσία του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Εισαγγελία, οι δηλώσεις Παπαγγελόπουλου για «μερική άτυπη ενημέρωση» παρά το απόρρητο της διαδικασίας και κυρίως η παραδοχή του Παύλου Πολάκη πως είχε ενημέρωση  για τους «προστατευόμενους μάρτυρες», προκάλεσαν προβληματισμό στο Μαξίμου καθώς έπρεπε πλέον να απαντήσει πειστικά στις κατηγορίες των εμπλεκόμενων για «σκευωρία».

    Παράλληλα, τα όσα αναφέρουν οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες στη δικογραφία δεν έχουν ακόμα συνδεθεί με αποδεικτικά στοιχεία που να καταδεικνύουν την αλήθεια των λεγομένων τους, παρά το γεγονός πως οι Αρχές είχαν διεξάγει εκτεταμένους ελέγχους στα γραφεία της εταιρείας. Κάτι που παραδέχθηκε εμμέσως η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, η οποία δήλωσε πως συνεχίζει να αναζητά στοιχεία στα σπίτια υπαλλήλων και στελεχών. Την ίδια ώρα, η σύνδεση των κατηγοριών κατά πολιτικών προσώπων με τις έρευνας του FBI δεν φαίνεται να βγαίνει, καθώς στα όσα έχουν γίνει γνωστά από τη δικογραφία που κατατέθηκε στην Βουλή, αναφορικά με τα δύο έγγραφα των Αμερικανικών Αρχών, δεν γίνεται λόγος για χρηματισμό τους.

    Με τις κατηγορίες από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα για «μεθόδευση από την κυβέρνηση» να πυκνώνουν, στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να υιοθετήσουν την γραμμή πως το  «το σκάνδαλο Novartis» είναι διεθνές και πως η Ελλάδα έχει σημαντική θέση σε αυτό, καθώς αποτελεί μια χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση τιμής φαρμάκου σε 29 χώρες. Την ίδια ώρα, η αναφορά του πρωθυπουργού από την Πάτρα για το «καθαρό πολιτικό μητρώο του ΣΥΡΙΖΑ», η οποία αναμένεται να αποτελέσει την κεντρική γραμμή του κόμματος στην πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, αντιμετωπίστηκε περισσότερο με ειρωνική διάθεση από τους πολίτες.

    Η προκαταρκτική επιτροπή πάντως κινδυνεύει να οδηγήσει την υπόθεση σε αδιέξοδο καθώς με εξαίρεση το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (το οποίο όμως θα πρέπει να στοιχειοθετηθεί με αποδεικτικά στοιχεία τα οποία προς το παρόν δεν υπάρχουν), οι υπόλοιπες κατηγορίες έχουν παραγραφεί.

    Φυσικά, η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί «την σκόνη που θα σηκωθεί», ωστόσο οι εξελίξεις που αναμένεται, αργά ή γρήγορα, να έρθουν στο Σκοπιανό ζήτημα (με την πλευρά των Σκοπίων να ξεκαθαρίζει πως αποδέχεται την πρόταση της Ελλάδας για το όνομα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συζητήσει αλλαγές στο Σύνταγμά της), ενδέχεται να ενισχύσουν το κλίμα αμφιβολιών στους πολίτες. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει με λεπτούς χειρισμούς και την υπόθεση της δικογραφίας που αφορά τον Πάνο Καμμένο και την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία. Στην τελευταία υπόθεση, άλλωστε, θα πρέπει να εξηγήσει την εξαφάνιση του βασικού εμπλεκόμενου, του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου.

    Η μεγάλη κόντρα με τον Γιάννη Στουρνάρα

    Το μεγαλύτερο «παιχνίδι», πάντως, παίζεται στο μέτωπο μεταξύ της κυβέρνησης και του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος. Άλλωστε, αμέσως μετά την διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κούλογλου, έσπευσε να αποστείλει επιστολή προς τον Μάριο Ντράγκι, ζητώντας να μάθει τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να προστατεύσει το κύρος της ΕΚΤ.

    Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια συνεχώς στο στόχαστρο της Κυβέρνησης, κάνει λόγο για μεθοδεύσεις της κυβέρνησης εναντίον του με σκοπό την αποπομπή του από την θέση του διοικητή της Τραπέζης. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει έχει  ενημερώσει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τον ίδιο τον Μάριο Ντράγκι, «για την ανυπαρξία οποιασδήποτε πραγματικής βάσης για τις εναντίον του αιτιάσεις».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σκληρό ροκ! ΝΔ: «Πολωνοποιείτε» την πολιτική ζωή – Μαξίμου: «Αυτοεξευτελίζεστε»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεργάτες Αντ. Σαμαρά: Η απάντηση του FBI επιβεβαιώνει την σκευωρία της κυβέρνησης
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιάννης Στουρνάρας: Με εμπλέκουν στην υπόθεση Novartis για να με διώξουν από την ΤτΕ



    ΣΧΟΛΙΑ