• Πολιτική

    Στις 6 Οκτωβρίου ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας

    • NewsRoom


    Στις 6 Οκτωβρίου επαναλαμβάνονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στις 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα ο 63ος γύρος Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

    Η ελληνική πλευρά θα μεταβεί στην Άγκυρα με νέα σύνθεση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στις Διερευνητικές Επαφές θα συμμετέχουν και δύο νέα πρόσωπα. Ο διευθυντής πολιτικών υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Χάρης Λαλάκος, πρώην πρέσβης σε Λευκωσία, Άγκυρα και Ουάσινγκτον, καθώς και η Λιλή Γραμματίκα, διευθύντρια του γραφείου του γγ του ΥΠΕΞ (Θεμιστοκλή Δεμίρη).

    Ο 63ος γύρος ξεκινά στην σκιά της ελληνογαλλικής συμφωνίας που έχει φέρει μεγάλο εκνευρισμό στην Τουρκία.

    Νωρίτερα το πρωί ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας ενώ είπε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

    «Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας για θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας και για εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι ένα κενό όνειρο ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

    Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ‘ΤΔΒΚ’ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

    Συνεχίζοντας, προσθέτει: «Αντί συνεργασίας, η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας και η προσπάθεια της να απομονώσει και να αποξενώσει την Τουρκία, είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».



    ΣΧΟΛΙΑ