• Πολιτική

    Στήριξη από Γιούνκερ: Είμαι Κύπριος στο θέμα της ΑΟΖ

    • Newsroom
    Γιούνκερ

    Έφτασε η ώρα για την διαδοχή του Γιούνκερ


    Με τη φράση «Είμαι Κύπριος» απάντησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΕ το ζήτημα των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

    Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σίμπιου της Ρουμανίας, και σε μια κίνηση συμβολική της αλληλεγγύης και της έμφασης που δίνει ο πρόεδρος της Κομισιόν στο θέμα, ο κ. Γιούνκερ απάντησε στο ερώτημα του ΚΥΠΕ με τη φράση «εγώ είμαι Κύπριος».

    Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα επιχειρήσει κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία να πάρει κάποιες αποφάσεις από τους εταίρους του στην ΕΕ, οι οποίες θα στέλνουν μήνυμα προς την Τουρκία. Η Λευκωσία στοχεύει σε αποφάσεις, οι οποίες θα έχουν υψηλό κόστος για την Τουρκία και οι οποίες έχουν να κάνουν με την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, τα προενταξιακά κονδύλια κ.λπ. Ένα κόστος που ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

    Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο Φιλελεύθρος Κύπρου, η Λευκωσία περιμένει κατ’ αρχήν μιας δήλωση από τον Ντόναλντ Τουσκ που να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα. Ωστόσο, επειδή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι άτυπο και δεν θα υπάρξουν συμπεράσματα, η κυπριακή πλευρά θα επιδιώξει να επιτύχει τη συμπερίληψη απόφασης για τις ενέργειες της Τουρκίας στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του ερχόμενου Ιουνίου, εκτός εάν πραγματοποιηθεί έκτακτο στα τέλη Μαΐου, μετά τις ευρωεκλογές.

    Το μάξιμουμ που διεκδικεί η Λευκωσία είναι οι κυρώσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστεί παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για να επιτευχθεί, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμφέροντα που παίζονται. Ωστόσο, η υποδομή για να επιτευχθεί ο στόχος των κυρώσεων υπάρχει ήδη, αφού η κυπριακή πλευρά εργάζεται συστηματικά εδώ και καιρό προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων θεωρείται η αμεσότητα με την οποία αντέδρασε η Φεντερίκα Μογκερίνι στις τουρκικές ενέργειες. Η τοποθέτηση της Μογκερίνι δημιουργούν μια καλή βάση για να ζητηθούν κυρώσεις στις επόμενες συνόδους.



    ΣΧΟΛΙΑ