• Πολιτική

    Στην Θεσσαλονίκη με τον Κυριάκο: Η προσήλωση και οι στόχοι

    • Αποστολή Νένα Σώκου

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,


    Ήταν η πρώτη του εμφάνιση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως πρωθυπουργός. Στις δύο εμφανίσεις του -αυτές που κάθε πρωθυπουργός κάνει στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη- ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε ακριβώς την ίδια γραμμή που έχει χαράξει εδώ και δύο μήνες.

    Τόσο στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου όσο και στη μαραθώνια συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής -του υποβλήθηκαν περισσότερες από 50 ερωτήσεις, έφτασε μάλιστα κάποια στιγμή να ρωτήσει τον κυβερνητικό εκπρόσωπος, Στέλιο Πέτσα, που συντόνιζε τη διαδικασία, ποιο είναι το όριο των ερωτήσεων- δεν «ξέφυγε» ούτε ούτε στιγμή: επέμεινε στις συγκεκριμένες και κοστολογημένες φοροελαφρύνσεις για ιδιώτες και επιχειρήσεις, δεν «φλέρταρε» με την παροχολογία.

    Σε όσα είπε στις δύο αυτές εμφανίσεις επέλεξε να κρατήσει τους τόνους χαμηλά απέναντι στον πολιτικό αντίπαλο.

    Τα πυρά, βέβαια, δεν έλειψαν. Μίλησε για αλαζονεία και ασχετοσύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν του ζητήθηκε στη συνέντευξη Τύπου να σχολιάσει την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικες στον Δωμάτιο», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, και κάλεσε όσους πάνε να δουν την ταινία να καταφύγουν και σε άλλα αναγνώσματα.

    Ο ίδιος, πάντως, όπως είπε, θα την δει την ταινία…

    Η συνέντευξη Τύπου δεν είχε εκπλήξεις και πυροτεχνήματα, δεν έβγαλε ένα μεγάλο δημοσιογραφικό «λαβράκι», έδειξε μόνο την προσήλωση του πρωθυπουργού να προχωρούν τα πράγματα όπως έχουν σχεδιαστεί και με ταχύτητα. Γιατί η ΝΔ ήρθε στην εξουσία προετοιμασμένη, όπως είπε, και γιατί οι πολίτες έχουν ανάγκη επιστροφής στην κανονικότητα και να δουν να παράγεται έργο.

    Οι ράγες πάνω στις οποίες θα κινηθεί η κυβέρνηση είναι οι τρεις πυλώνες που περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του mononews.gr: το στοίχημα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, της προσέλκυσης επενδύσεων και της τόνωσης της ανάπτυξης θα παιχτεί στην αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος (φόροι, πλεονάσματα, μεγαλύτερη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων), στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα πόλο έλξης επενδύσεων, ενώ τρίτος πυλώνας είναι να παίξουν και πάλι οι τράπεζες τον ρόλο τους στην πραγματική οικονομία.

    Φαίνεται πως επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αφήσει πίσω τις άγριες κόντρες που προηγήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, να μπει ένα φρένο στην όξυνση της πολιτικής ζωής, εξουδετερώνοντας έτσι και τη γραμμή άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε» ήταν το σύνθημα στην ομιλία του Σαββάτου. Ενδιαφέρουσα πάνω σε αυτό το σημείο ήταν και η απάντησή του στην ερώτηση εάν σκοπεύει να προχωρήσει σε εξεταστικές επιτροπές για την διαπραγμάτευση του α’ εξαμήνου του 2015, που έφεραν τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο.

    Βιομηχανία εξεταστικών

    «Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Νομίζω ότι αυτό το οποίο ζητούν οι πολίτες από εμάς σήμερα είναι να δώσουμε λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα και να κοιτάξουμε μπροστά και όχι πίσω. Νομίζω το τι έγινε το 2015 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και πρέπει να σας πω ότι η δική μου έμφαση θα είναι στο να κοιτάξω προς το μέλλον και όχι να επιστρέψω σε ένα παρελθόν το οποίο ήταν εξαιρετικά επώδυνο για τη χώρα. Και νομίζω ότι σιγά – σιγά κλείνουμε και τα κεφάλαια αυτής της περιόδου. Τελειώσαμε με τα capital controls οριστικά. Από τη στιγμή που θα πετύχουμε και το στόχο μας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα έχουμε αφήσει πίσω μας και το τελευταίο απομεινάρι το οποίο κληρονομήσαμε οικονομικά από αυτή την τραυματική περίοδο» είπε ο πρωθυπουργός.

    Για το ίδιο θέμα πρόσθεσε: «Η διενέργεια Εξεταστικών Επιτροπών ή και Προκαταρκτικών Επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Δεν είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης. Και, επειδή επιμένω στη διάκριση των εξουσιών και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τα ζητήματα αυτά θα κριθούν από τη Βουλή. Εάν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση για οποιαδήποτε υπόθεση μπορεί να έρθει από τη Δικαιοσύνη, αυτή θα είναι μία ανεξάρτητη απόφαση, την οποία θα λάβει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι το ερώτημα πρέπει να ξανατεθεί περί τα τέλη του χρόνου και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση.

    «Είναι ένα ερώτημα το οποίο θα μου κάνετε σε τρεις μήνες. Νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ανεπίκαιρο και πιστεύω ότι αδικούμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας αν ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση πριν από την ώρα της.

    » Θυμίζω ότι μεσολαβεί και η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης η οποία αφορά πρωτίστως τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας όπου η δική μας πρόταση -και με αυτή θα προσέλθουμε στη συζήτηση- είναι στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος με την αυξημένη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος να εκλέγεται με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Ώστε να αποσυνδέσουμε οριστικά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.  Άρα κάθε πράγμα στον καιρό του» απάντησε.

    Εκλογικός νόμος

    Ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα του εκλογικού νόμου, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, χωρίς να ξεκαθαρίσει, όμως, την πρόταση της ΝΔ για το μπόνους στο πρώτο κόμμα, σημείο στο οποίο μπορεί να προκύψει σύγκλιση με το ΚΙΝΑΛ: «Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο έχω ξαναπεί: Ναι, με 40% ένα κόμμα δικαιούται άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία» είπε και πρόσθεσε ότι αν η ΝΔ δεν είχε την αυτοδυναμία που κατέκτησε την 7η Ιουλίου, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κινηθεί με την ίδια ταχύτητα.

    «Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι η δυνατότητα σε ένα κόμμα, το οποίο έχει το 40% να έχει την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο και να μπορεί να κυβερνήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του είναι κάτι καλό για τη δημοκρατία, είναι κάτι καλό για την πολιτική σταθερότητα, είναι κάτι καλό για την οικονομία».

    Ο πρωθυπουργός απάντησε και σε ερώτημα για το ενδεχόμενο να σκέφτεται πρόωρες εκλογές, με στόχο να «καεί» η απλή αναλογική (σ.σ. οι επόμενες εκλογές, σύμφωνα με τον νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, γίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής).

    Διέψευσε κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, ωστόσο πρόσθεσε: «Το ζήτημα της εκλογής με απλή αναλογική είναι στο τραπέζι.  Εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος με 200 βουλευτές, οι επόμενες εκλογές -που σας λέω ότι θα γίνουν το 2023-, θα είναι εκλογές απλής αναλογικής. Άρα θα είναι διπλή κάλπη. Το λέω ξεκάθαρα από τώρα για να ξέρουμε πού οδεύουμε».

    Ο μήνας του μέλιτος και τα γκάζια

    Η κυβέρνηση ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τους πολίτες, είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, διότι ήταν καλά προετοιμασμένη και παρήγαγε έργο γρήγορα.

    «Ξέρω ότι οι κυβερνήσεις έχουν συχνά ένα μήνα του μέλιτος. Ο σκοπός μας είναι ο μήνας να γίνει τετραετία του μέλιτος, να είμαστε μία εξαίρεση από τον κανόνα» ανέφερε.

    Σύμφωνα με όσα είπε, δεν σκοπεύει «να πατήσει φρένο, το πόδι θα είναι στο γκάζι και θα τρέχουμε γρήγορα γιατί η κοινωνία έχει απαιτήσεις και τα προβλήματα είναι πολλά και πρέπει να τα λύσουμε. Θα είμαστε πολύ ειλικρινείς. Και λάθη θα γίνουν και κάθε χρόνο θα βρισκόμαστε εδώ να κάνουμε απολογισμό».

    Ραντεβού του χρόνου.



    ΣΧΟΛΙΑ