• Πολιτική

    Στην τελική ευθεία η ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο Υπερταμείο

    • NewsRoom
    Υπουργείο Οικονομικών

    Υπουργείο Οικονομικών


    ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και Δ.Ε.Η περνούν συμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα στο νέο Υπερταμείο. Η τελική μορφή του νομοσχεδίου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες κατατίθεται αύριο στη Βουλή ώστε να προχωρήσει η ψήφισή του στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αφορά στη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που έχει το υπουργείο Εργασίας αλλά και σε σειρά διατάξεων για την αγορά ενέργειας και τις μεταφορές.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι 6 ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο νέο υπερταμείο είναι αναπόσπαστο μέρος των προαπαιτούμενων, για να πάρει η χώρα τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά οφείλει να έχει εκπληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα πριν τις 29 Σεπτεμβρίου.

    Παράλληλα, εκτός υπερταμείου μένουν ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΑΒ. Μάλιστα, η απουσία του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με τους ιθύνοντες, οφείλεται σε υποσημείωση του τεχνικού μνημονίου ότι οι μετοχές της εταιρείας περνούν στο υπερταμείο, μόλις ολοκληρωθεί η απόσχιση της εταιρείας από τη ΔΕΗ, δηλαδή μέσα στον Οκτώβριο, μία διαδικασία που αν και καθυστερεί “τρέχει” ακόμα.

    Σε ειδικό κεφάλαιο αναφέρεται ότι ΓΑΙΑΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχωρούν σε σύμβαση εκμίσθωσης διάρκειας έως δέκα (10) ετών για το τροχαίο υλικό.

    Παράλληλα, στο δεύτερο άρθρο του σχεδίου νόμου, αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ορίζεται ότι το δεύτερο κύμα μεταφοράς ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, όταν συσταθεί, θα εισφερθούν τελικά έξι επιχειρήσεις και συγκεκριμένα το ποσοστό του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ ΔΕΗ +1,53% (το 34% καθώς το υπόλοιπο 17% ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ). Τον περασμένο Μάιο βέβαια, είχε αποφασιστεί η μεταφορά στο υπερταμείο των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ.

    oldphotosdeh1389695727Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 2, “την ημερομηνία καταχώρισης του καταστατικού της Ε.ΔΗ.Σ. στο Γ.Ε.ΜΗ., οι μετοχές των δημόσιων επιχειρήσεων που απαριθμούνται στο Παράρτημα Δ’ και στο Παράρτημα Ε’, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του παρόντος νόμου, μεταβιβάζονται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα στην Ε.ΔΗ.Σ. (Εταιρεία Συμμετοχών Δημοσίου ΑΕ)”.

    Αναφορικά με την ενέργεια, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει το κείμενο για τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της υποχρέωσης εφαρμογής του ευρωπαϊκού μοντέλου target model. Αυτό αποτελεί και την τελευταία νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με την κάλυψη των υποχρεώσεων που έχει η χώρα στον συγκεκριμένο τομέα της ενέργειας. Η προσθήκη αυτή δε, έγινε από το υπουργείο μόλις την περασμένη εβδομάδα.

    Μεταξύ άλλων το target model, καταργεί την υποχρεωτική ημερήσια αγορά (pool), που ίσχυε ενώ σε ότι αφορά την αγορά “προϊόντων”, πλέον γίνεται στο πλαίσιο τεσσάρων αγορών οι οποίες θα ιδρυθούν και θα λειτουργούν. Αναλυτικότερα, πρόκειται για τις αγορές της Χονδρικής Προθεσμιακών Προϊόντων, Ενδοημερήσιας, Αγοράς της Επόμενης Ημέρας και τέλος της Αγοράς Εξισορρόπησης. Παράλληλα, το target model δίνει πλέον το δικαίωμα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές (εκτός της χονδρικής αγοράς) να συνάψουν διμερείς συμβάσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/oute-ichnos-anthropias-skinika-ntropis-sti-marinopoulos-ke-pantelis-adiaforia-apo-tous-ipefthinous/76231



    ΣΧΟΛΙΑ