• Πολιτική

    Στην Κύπρο σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης- Κυπριακό, ΑΟΖ και Τουρκία στην ατζέντα των συζητήσεων

    • NewsRoom

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη


    Σήμερα ξεκινά το πρόγραμμα των επίσημων επισκέψεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε διάφορα μέρη του εξωτερικού, με πρώτη στάση, φυσικά, την Κύπρο, μια επίσκεψη που, εκτός των άλλων, είναι και συμβολική, σε μια στιγμή που η γειτονική χώρα πλήττεται βαθιά από την τουρκική προκλητικότητα.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη υπό το ρόλο του πρωθυπουργού στη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συζητήσουν τα καίρια ζητήματα, που απασχολούν τις δύο χώρες αυτό το διάστημα.

    Κεντρικό θέμα της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα αποτελεί, φυσικά, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, που αντιμετωπίζει πιο έντονα απ’ ότι συνήθως το τελευταίο διάστημα η Κύπρος, με αφορμή την κυπριακή ΑΟΖ και τα ευρήματα φυσικού αερίου, καθώς η τουρκική μεριά, με «σημαία» τα Κατεχόμενα, προσπαθεί να εισπράξει τη «μερίδα του λέοντος», που υποστηρίζει ότι της αναλογεί.

    Η ελληνική πλευρά προωθεί την ανάγκη συντονισμού των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου, με στόχο να περιοριστεί και να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα. Υπενθυμίζεται ότι όλο αυτό το διάστημα, η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, προσπαθώντας να τηρήσει μια νηφαλιότητα στη στάση της, υποστηρίζοντας παράλληλα την κυπριακή πλευρά.

    Σημειώνεται ότι, στην παρούσα φάση, η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει τέταρτο σκάφος για σεισμικές έρευνες στην περιοχή και αυτή τη φορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ανατολικά του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

    Με φόντο τις νέες κινήσεις προκλητικότητας της Άγκυρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στάση που επιθυμεί να τηρήσει απέναντι στις τρέχουσες εξελίξεις, θυμίζοντας ότι «πυξίδα για τις σχέσεις μας παραμένει το Διεθνές Δίκαιο και η διάθεση φιλικής συνεργασίας, χωρίς ρητορικούς παροξυσμούς και με ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση». Την ίδια θέση αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Νίκο Αναστασιάδη.

    Σύμφωνα με τα όσα διαμηνύει η κυπριακή μεριά, η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα έμπρακτης συμπαράστασης στην Λευκωσία έναντι των τουρκικών προκλήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Τα ενεργειακά ζητήματα αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, τον πρωθυπουργό στο ταξίδι στην Κύπρο θα συνοδεύσει και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Χατζηδάκης.

    Μάλιστα, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτήρισε την πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας ιδιαίτερα σημαντική, τονίζοντας ότι συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο. «Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα σημαντική, είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη και συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο, με όλες αυτές τις προκλήσεις που δέχεται η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, είναι μια ευκαιρία, εκτός από την επίσημη επίσκεψη και τον συμβολισμό της, να γίνουν διαβουλεύσεις. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν θα έλεγα να χαραχθεί κοινή πορεία, διότι κοινή πορεία υπάρχει ευτυχώς και διατηρείται μέσα από συνεχή συνεννόηση καθ’ όλη τη διάρκεια».

    Το φυσικό αέριο και οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή είναι ένα από τα κομβικά θέματα που απασχολούν τις δυο πλευρές και αναμένεται να αποτελέσουν πρωταγωνιστικό στοιχείο στην κοινή στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

    Την επικείμενη συνάντηση αναμένεται να απασχολήσει και το ζήτημα της τριμερούς σύσκεψης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Τον Πρωθυπουργό συνοδεύει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος μία μέρα νωρίτερα βρισκόταν στο Ισραήλ, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας.

    Το ισχυρό μήνυμα που στέλνει το Τελ Αβίβ είναι ότι κρίνεται αναγκαίο να δοθεί «ένα σαφές μήνυμα στου Τούρκους. Είναι απαράδεκτη η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν κοινή ανησυχία για την τουρκική προκλητικότητα. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει στην τριμερή να προστεθούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, επιθυμία που ενισχύθηκε και από την επίσκεψη του κ. Δένδια στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, όπου ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογο του, Μάικ Πομπέο.

    Αναφορικά με το ζήτημα του Κυπριακού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει πως η Αθήνα στηρίζει τις προσπάθειες της Λευκωσίας για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου στο πολιτικό πρόβλημα επί τη βάσει των αδιαπραγμάτευτων θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά το Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, εκπροσώπους Συλλόγων και Δικοινοτικών ΜΚΟ, καθώς και τον πρέσβη της Ελλάδος.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

    Δευτέρα 29.7.2019

    09:30 Άφιξη στο Αεροδρόμιο Λάρνακας,
    10:25 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη
    11:00 Διμερής Συνάντηση Αντιπροσωπειών
    12:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη
    13:15 Γεύμα με τον Πρέσβη της Ελλάδος
    15:00 Συναντήσεις με Αρχηγούς Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
    17:40 Συναντήσεις με Συλλόγους και Δικοινοτικούς ΜΚΟ
    20:15 Δείπνο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

    Τρίτη 30.7.2019

    09:00 Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β’
    09:35 Κατάθεση Στεφάνου στα Φυλακισμένα Μνήματα
    09:55 Κατάθεση Στεφάνου στον Τύμβο Μακεδονίτισσας
    10:35 Επίσκεψη στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου – Ξενάγηση στο μουσείο
    12:00 Αναχώρηση από Λάρνακα.



    ΣΧΟΛΙΑ