• Πολιτική

    Στην.. γραμμή ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Θεοδωράκης: Θετική η συμφωνία, λύνει το πρόβλημα – Η γλώσσα θα έπρεπε να λέγετε «μακεντονσκι»!

    σταυρος θεοδωρακης

    Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος “Το Ποτάμι”


    Στην υπεράσπιση της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ, υιοθετώντας πλήρως την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε κατά την ομιλία του στην Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος επανέλαβε από το βήμα της Βουλής τα επιχειρήματα του Αλέξη Τσίπρα ως προς την αναγκαιότητα της συμφωνίας με τα Σκόπια. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια θέση με τον «τυχοδιώκτη», όπως ανέφερε, Πάνο Καμμένο, ενώ επανέλαβε πως στόχος του κόμματός του παραμένει η πολιτική αλλαγή.

    Ο κ. Θεοδωράκης ξεκίνησε την ομιλία του με μια προσωπική αναφορά στην περίοδο που ήταν δημοσιογράφος και βρέθηκε στην Πρίστινα, κατά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, λέγοντας πως τότε στο διαβατήριό του προστέθηκε η σφραγίδα με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως αναφερόταν από τότε το νότιο ομοσπονδιακό κρατίδιο. Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε πως τώρα για πρώτη φορά λύνεται το πρόβλημα, με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του Ποταμιού συνέδεσε την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα με τις εξελίξεις στην περιοχή των  Βαλκανίων. Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε το επιχείρημα της κυβέρνησης πως με τη συμφωνία η Τουρκία θα σταματήσει να έχει παρουσία στα Σκόπια, καθώς η γειτονική χώρα θα έρθει πιο κοντά μας. Όπως υποστήριξε, αυτό είναι και το σημαντικότερο θετικό στοιχείο της συμφωνίας. «Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: θα παραχωρήσουμε και άλλο έδαφος στην Τουρκία ή θα ανακόψουμε την πορεία της; Η μόνη λύση είναι να φέρουμε τους γείτονές μας πιο κοντά μας, πιο κοντά στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» ανέφερε.

    Επανέλαβε επίσης πως δεκάδες κράτη έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονίας. «Εδώ δεν είναι Γιουροβίζιον για να μας αρκεί η Κύπρος, όλος ο κόσμος λέει τα Σκόπια Μακεδονία», ανέφερε.

    Πάντως, παραδέχθηκε πως υπάρχουν αρνητικά στοιχεία, υποστηρίζοντας πως το όνομα της γλώσσας θα ήταν καλύτερο να αναφέρεται διεθνώς με την σλαβική ονομασία «μακεντόνσκι», ενώ η  ιθαγένεια θα έπρεπε να είναι «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».

    Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε από τον κ. Κοτζιά να αποκτήσουν πρόσβαση όλοι οι αρχηγοί στα απόρρητα έγγραφα, δεδομένου ότι ο υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις του παρελθόντος ως επιχείρημα στην αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    « Η βοήθεια στην πατρίδα δε σημαίνει βοήθεια στου ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» τόνισε «η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν τελειώνει με την υπάρχουσα κυβέρνηση». Η στάση του κ. Καμμένου είναι τυχοδιωκτική και επικίνδυνη, συγκέντρωσε τα πυρά του στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και αναρωτήθηκε ποιες είναι οι αρχές του. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει βάλει τόσε κόκκινες γραμμές όσες και τα ψέματά του, τόνισε..

    Πρέπει να απολογηθούν όσοι ταυτίζονται με τους φασίστες, συνέχισε ο πρόεδρος του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι βουλευτές που ήταν στα συλλαλητήρια δεν αντέδρασαν σε ακροδεξιά συνθήματα.

    «Έχω στοχοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν βλέπω την πολιτική με τα μάτια του θιγμένου» εξήγησε τη στάση του. «Δε θα αλλάζω τις απόψεις μου επειδή φυσάει ο αέρας ανάποδα» ξεκαθάρισε. Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε κριτική και στη στάση της αντιπολίτευσης. Για πολλούς κεντρώους και φιλελεύθερους πολίτες είναι ανεξήγητη η στάση της ΝΔ, γιατί οι παραχωρήσεις στα άκρα τα δυναμώνουν, υπογράμμισε.

    «Θα ήταν άτοπο και πράξη λειτουργικής πολιτικής αγραμματοσύνης να καταψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας» κατέληξε, σχετικά και με τη στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι στη ψηφοφορία που θα ακολουθήσει.

     



    ΣΧΟΛΙΑ