ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ισπανία, φθάνοντας το 3% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι 2,7% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά την τελευταία συνεδρίασή της, καθώς η γενική τάση δείχνει σταθεροποίηση των τιμών.
Παρά τη συνολική άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή, ο δομικός πληθωρισμός –που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα– υποχώρησε στο 2,3%, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για άνοδο. Το γεγονός αυτό αποτιμάται θετικά από τους αναλυτές, που εκτιμούν ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να εξασθενούν.
Η αύξηση του γενικού δείκτη αποδίδεται κυρίως σε μικρότερη πτώση στις τιμές των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2024. Ωστόσο, η ισχυρή απόδοση της ισπανικής οικονομίας συμβάλλει καθοριστικά στη σταθερότητα του οικονομικού περιβάλλοντος. Η Ισπανία κατέγραψε ανάπτυξη 0,8% στο β’ τρίμηνο του 2025, την υψηλότερη μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης.
Η Ισπανία είναι το πρώτο μεγάλο κράτος της ευρωζώνης που δημοσιεύει τα στοιχεία πληθωρισμού για τον Σεπτέμβριο, με τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) να ακολουθούν, ενώ τα συνολικά στοιχεία της ευρωζώνης αναμένονται αύριο, Τρίτη. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για επιτάχυνση στο 2,3%, ωστόσο η ΕΚΤ εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξη ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει στον στόχο του 2% το επόμενο διάστημα.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Εσκρίβα, δήλωσε ότι η πορεία αποπληθωρισμού έχει αποδώσει καρπούς και πως τα σημερινά επιτόκια βρίσκονται σε «λογικό» επίπεδο. «Η κατάσταση πριν από δύο ή τρία χρόνια ήταν δύσκολη, αλλά τώρα μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι και έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη νομισματική πολιτική προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», υπογράμμισε.
Η Τράπεζα της Ισπανίας προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει το 2025 στο 2,5%, μειωμένος σε σχέση με το 2,9% του 2024, ενώ για το 2026 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 1,7%, κάτω δηλαδή από τον στόχο της ΕΚΤ.
Η Ισπανική οικονομία συνεχίζει να ξεχωρίζει εντός της ευρωζώνης, κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων του τουριστικού κλάδου, της σχετικής σταθερότητας των τιμών ενέργειας και της ανθεκτικής κατανάλωσης των νοικοκυριών. Το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6% το 2025, υπερδιπλάσιο από την αναμενόμενη μέση ανάπτυξη της ευρωζώνης που τοποθετείται στο 1,2%.
Διαβάστε επίσης
Το Πόθεν Έσχες του Κωνσταντίνου Τασούλα – Tι δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Mega deal 8 δισ. δολ. στα φάρμακα: Η δανέζικη Genmab εξαγοράζει τη Merus NV
To πόθεν έσχες του Σωκράτη Φάμελλου – Τι δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζελένσκι: Η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ και θα το κάνει
- OPEC: Εξετάζει νέα αύξηση παραγωγής πετρελαίου στη συνεδρίαση της επόμενης Κυριακής
- Βασίλης Μπισμπίκης: Ποινική δίωξη για την «τρελή» πορεία του αυτοκινήτου του
- O Λιμένας Κέρκυρας στην πρώτη γραμμή της «πράσινης» ναυτιλίας – Ξεκινά με το έργο ARGONAUT για τον βιώσιμο θαλάσσιο τουρισμό
