• Πολιτική

    Στη δίνη της τουρκικής προκλητικότητας η Αθήνα

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας


    Τις επόμενες κινήσεις της στο διπλωματικό πεδίο οργανώνει η Αθήνα απέναντι στην αυξημένη προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε MoU με την Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, ενώ ακολούθησε μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης.

    Με το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη αμφισβητείται ανοιχτά η υφαλοκρηπίδα στην περιοχή του Καστελόριζου και αποκόπτεται η Ελλάδα από την Κύπρο και την Αίγυπτο. Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

    Απέναντι σε αυτές τις κινήσεις της Τουρκίας η Αθήνα απαντά με δύο βασικές κινήσεις: αφενός ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει το θέμα στην σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ, στην οποία μετέχει και η Τουρκία, αφετέρου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έκανε ήδη τις πρώτες επαφές στο Κάιρο για την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

    Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός μιλώντας την Κυριακή στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας προανήγγειλε ότι κατά την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα ζητήσει την αποδοκιμασία και την καταδίκη των προκλήσεων της Τουρκίας.

    «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη, όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε το Κάιρο, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Στην συνάντηση συμφώνησαν Ελλάδα και Αίγυπτος να επιταχύνουν τις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (AOZ) μεταξύ των δύο χωρών.

    Στην συνάντησή τους, καθώς και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν την κοινή τους άποψη ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη στερούνται νομικής βάσης.

    «Όπως πάντα» προσέθεσε ο κ. Δένδιας «με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσοτέρων προβλημάτων. Και βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφθηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης κ. Σάρατζ (Sarraj). Έχουμε και οι δύο την εντύπωση καταρχήν ότι ο κ. Σάρατζ πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως, όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση».

    «Συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

    Προθεσμία στον Λίβυο πρεσβευτή

    Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε τον πρεσβευτή της Λιβύης στην Αθήνα, για να του εκφράσει την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Στον Λίβυο πρεσβευτή δόθηκε προθεσμία έως την Παρασκεύη, για να γνωστοποιήσει στην ελληνική πλευρά το περιεχόμενο του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα του με την Τουρκία.

    Σε διαφορετική περίπτωση ο Λίβυος πρεσβευτής θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης καλείται εσπευσμένα στην Ελλάδα για εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, ενώ μετά από ενέργειες του κ. Δένδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε διαβήματα προς την Τρίπολη και την Άγκυρα.

    Την ίδια ώρα, πάντως, η κυβέρνηση εγκαλείται από την αντιπολίτευση για έλλειψη στρατηγικής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είπε χαρακτηριστικά: «Το λιγότερο είναι να υπάρχει ενημέρωση στις πολιτικές δυνάμεις και να μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, απέναντι στην κλιμάκωση της έντασης και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του».

    Πάντως, και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, άφησε αιχμές κατά της εξωτερικής πολιτικής λέγοντας πως «χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία» και πως «η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν».

    Δένδιας: Ανεδαφικές οι τουρκικές θέσεις

    Μιλώντας τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σημείωσε ότι υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων που απορρίπτουν την θέση της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

    «Η Άγκυρα καλύπτεται πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής επικαλείται ανεδαφικά πράγματα» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

    Αναφερόμενος στο MoU Τουρκίας – Λιβύης τόνισε πως ήταν γνωστό τόσο στην σημερινή όσο και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι αν έως την Παρασκευή, όταν λήγει η διορία που έχει δοθεί από την Αθήνα, ο πρεσβευτής της Λιβύης δεν παρουσιάσει τη συμφωνία, θα κηρυχθεί persona non grata.

    «Δεν έχουμε δικαίωμα να εκχωρήσουμε κυριαρχία» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως κάθε κυβέρνηση και κάθε υπουργός ορκίζονται στο Σύνταγμα και έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν την ακεραιότητα της χώρας. «Αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας, θα υποστεί τις κυρώσεις», επεσήμανε.

    Ο Νίκος Δένδιας εκτίμησε πως «η Τουρκία είναι και θα είναι εξαιρετικά προσεκτική», σημειώνοντας όμως πως δεν μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις της αφού μετά το 2016 ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος.



    ΣΧΟΛΙΑ