• Πολιτική

    Στη Χειμάρρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Υποχρέωση της Αλβανίας να σέβεται τα δικαιώματά σας»

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Στη Χειμάρρα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε χαιρετισμό στους ομογενείς μας που του επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στην παραλία της Χειμάρρας.

    Υπό τον ήχο των συνθημάτων «Ελλάς Ελλάς μη μας ξεχνάς» ο κ. Μητσοτάκης εμφανώς συγκινημένος τόνισε ότι νιώθει μεγάλη τιμή που είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα.

    Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ξεχωριστή στιγμή για μένα και τον ελληνισμό απανταχού. Θυμάμαι την επίσκεψη που έκανε σε αυτά τα χώματα ο Μητσοτάκης το 1991. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι που πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα.

    Ευχαριστώ που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια και ειδικά οι μεγαλύτεροι, άσβεστη τη φλόγα του ελληνισμού και της ορθοδοξίας μέσα στην καρδιά σας. Στο πρόσωπό μου η ελληνική εθνική μειονότητα θα έχει πάντα έναν φίλο και συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας. Εσείς που επιλέξατε να μείνετε εδώ, είστε μία γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Θέλω να ξέρετε ότι και εγώ προσωπικά υπήρξα, είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας. Υποχρέωση της Αλβανίας στα πλαίσια προσέγγισης με την Ευρώπη είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων, είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, είτε στο δικαίωμα να μπορούν τα παιδιά και τα εγγόνια σας να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα, είτε αναφερόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα της προστασίας των περιουσιακών σας δικαιωμάτων».

    Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας, ότι «όπως λύνουμε τα ζητήματα των ανασφάλιστων υπερηλίκων και τα συνταξιοδοτικά σας, η κυβέρνηση θα είναι πάντα κοντά σας όπως ήταν όλες. Αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε θέλω επίσης να σας πω ότι πια η Ελλάδα μας είναι μια χώρα πιο ισχυρή και αναπτυσσόμενη και όσο καλύτερα πηγαίνει τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για εσάς. Τον δρόμο που έχουμε χαράξει για μια Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί. Όταν είδα τα μικρά παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι το Γυμνάσιο να μαθαίνουν τα ελληνικά. Είναι η επόμενη γενιά που πρέπει να μείνει στον τόπο της. Όσο προκόβει η Αλβανία τόσο θα προκόβουν και αυτά τα παιδιά. Και εμείς θα συμβάλουμε σε αυτό. Η Ελλάδα μεγαλώνει και ισχυροποιείται».

    «Έχω μεγάλη χαρά να συνοδεύομαι από έναν δικό σας άνθρωπο, ο οποίος σήκωσε στις πλάτες του την Ελλάδα ολόκληρη, όλοι δακρύσαμε με τις επιτυχίες του και είμαι σίγουρος ότι αισθάνεται ξεχωριστή συγκίνηση που γύρισε στον τόπο του και βλάψει υψωμένες τις σημαίες. Πύρρο σε ευχαριστώ για όσα έκανες για την Ελλάδα και για τους συντοπίτες σου» κατέληξε.

    «Πύρρος Δήμας: Θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου για να ήμουν σήμερα εδώ»

    Τον πρωθυπουργό συνοδεύει στα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας ο οποίος εμφανώς συγκινημένος έκανε λόγο για ιστορική μέρα και είπε χαρακτηριστικά: «Θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου, δεν θα το έχανα με τίποτα».

    «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Δεν θα το έχανα με τίποτα. Είναι ιστορική μέρα για τη Χειμάρρα και για όλους εμάς τους Χειμαρριώτες. Ευχαριστούμε Πρωθυπουργέ για την επίσκεψη. Δεν θα το έχανα με τίποτα, θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου. Σας ευχαριστούμε πολύ», είπε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, που συνόδευε τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του, απευθυνόμενος στους συντοπίτες του.

    «Είναι μία μεγάλη μέρα για τη Χειμάρρα. Έρχεται εδώ ο Πρωθυπουργός, έρχεται ο Ηγέτης του Ελληνισμού. Κύριε Πρωθυπουργέ, έχουν έρθει σήμερα να σε υποδεχτούν οι σεμνοί γέροντες που βλέπετε μπροστά σας. Οι νέοι και οι νέες από όλα τα χωριά της Χειμάρρας. Είναι εδώ οι Αλβανοί συμπολίτες μας αποδεικνύοντας τις καλές σχέσεις και τον καλό τρόπο συμβίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων του Δήμου μας.  Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι που πρωταγωνιστείτε στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Θα είχε νόημα αυτή η πορεία και μία ευρωπαϊκή Αλβανία αν εμείς απολαμβάναμε τις περιουσίες μας, που μας τις στερούν εδώ και 60 χρόνια, είχαμε το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριστούμε ως Έλληνες και είχαμε και την παιδεία στην μητρική μας γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες. Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Πρόεδρε, αδερφέ Κυριάκο. Εμείς εδώ, παρόλα τα προβλήματά μας, ζούμε ως Έλληνες εδώ και χιλιετίες.  Έχουμε αποφασίσει να ζήσουμε έτσι. Το χρωστάμε στους προγόνους μας, το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται. Βοηθήστε μας», ανέφερε στην προσφώνησή του στον Πρωθυπουργό ο επικεφαλής του παραρτήματος Χειμάρρας της «Ομόνοιας», Φρέντυ Μπελέρης.

    Δείτε βίντεο με την άφιξη του πρωθυπουργού:

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τις  περιοχές αυτές από το 1991, όταν τις είχε επισκεφθεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Ο Πρωθυπουργός, επισκέφθηκε το ελληνόφωνο Σχολείο «Όμηρος» όπου φοιτούν 145 παιδιά και διδάσκουν 17 εκπαιδευτικοί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου και συνομίλησε με τους μαθητές.

    «Ήρθα να σας πω πόσο σπουδαία δουλειά κάνετε, που κρατάτε ζωντανή την ελληνική γλώσσα την παράδοση την ορθοδοξία και να ξέρετε ότι είμαστε πάντα κοντά σας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους εκπαιδευτικούς. Αμέσως μετά επισκέφθηκε την Εκκλησία των «Αγίων Πάντων», η οποία βρίσκεται εντός του προαύλιου χώρου του σχολείου.

    Στη συνέχεια περπάτησε στον πεζόδρομο της πόλης και συνομίλησε με τους κατοίκους που τον υποδέχθηκαν, μέχρι τα γραφεία της «Ομόνοιας».

    Τον Πρωθυπουργό συνόδευε στην επίσκεψή του ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας.

    Επόμενοι σταθμοί της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η Λειβαδιά και η Δερβιτσάνη.

    Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης τον πρωθυπουργό θα υποδεχθούν στη Δερβίτσανη ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα, ενώ στη Λειβαδιά η υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο.



    ΣΧΟΛΙΑ