• Πολιτική

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σε επαγρύπνηση μετά την νέα επίθεση στην πρεσβεία στο Ιράκ

    • NewsRoom
    Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ


    Σε ετοιμότητα δηλώνει πως βρίσκεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την τελευταία επίθεση με πυραύλους που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαγδάτη.

    Με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιρρίπτει τις ευθύνες της επίθεσης σε ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και οι οποίες προκαλούν με τις πράξεις τους πρόβλημα στην ασφάλεια του Ιράκ.

    «Η κατάσταση ασφαλείας παραμένει τεταμένη και ένοπλες ομάδες, υποστηριζόμενες από το Ιράν παραμένουν απειλή. Έτσι, παραμένουμε σε επαγρύπνηση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως από τον Σεπτέμβριο του 2019, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 14 επιθέσεις «από το Ιράν και από παραστρατιωτικούς υποστηριζόμενους από το Ιράν» κατά αμερικανικού προσωπικού στο Ιράκ.

    Οι ΗΠΑ, την ίδια ώρα, καλούν την ιρακινή κυβέρνηση να «υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της» και να προστατεύσει τις αμερικανικές εγκαταστάσεις στη χώρα.

    Νωρίτερα, το πρακτορείο Al Arabiya ανέφερε πως τρεις ρουκέτες έπληξαν το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην «πράσινη ζώνη» της Βαγδάτης, στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονται και ιρακινά κυβερνητικά κτίρια.

    Επίθεση με τρεις ρουκέτες

    Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ και όπως αναφέρουν πληροφορίες έγινε με τρεις ρουκέτες που στόχο είχαν την αμερικανική πρεσβεία στην Ιρακινή πρωτεύουσα.

    Σύμφωνα με πηγή των αρχών ασφαλείας, μία από τις ρουκέτες έπληξε το χώρο του εστιατορίου της πρεσβείας, ενώ  αναφορές έκαναν λόγο για τραυματίες όπως αναφέρει ο Ιρακινός τηλεοπτικός σταθμός, Al Sumaria και το προσωπικό της πρεσβείας αλλά και άνθρωποι κοντά στην περιοχή, απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα.

    Σχολιάζοντας τα περιστατικά, ο πρόεδρος του Ιρακινού Συμβουλίου των Εκπροσώπων, Μοχάμεντ Αλ-Χαλμπούσι, δήλωσε πως οι επανειλημμένες επιθέσεις που έχουν στόχο την αμερικανική πρεσβεία στο κέντρο της Βαγδάτης, είναι «ανεπίτρεπτες» και «προκαλούν ζημιά στη φήμη του Ιράκ, αποδυναμώνουν τη χώρα και επηρεάζουν την κυριαρχία της».



    ΣΧΟΛΙΑ