• Πολιτική

    ΣτΕ: «Όχι» στην Ένωση Αθέων που ζήτησε να κατεβάσουν θρησκευτική εικόνα από την αίθουσα της Ολομέλειας

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    στε

    Συμβούλιο της Επικρατείας


    “Ναι” στην παραμονή των θρησκευτικών συμβόλων στην αίθουσα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας είπε για ακόμα μία φορά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

    Με ισχυρή πλειοψηφία, οι δικαστές απέρριψαν ξανά το αίτημα της Ένωσης Αθέων που ζητούσε «να κατέβει» η θρησκευτική εικόνα από τη δικαστική αίθουσα.

    Το αίτημα τέθηκε στην έναρξη της συζήτησης μίας άλλης προσφυγής της ίδιας Ένωσης αλλά και γονέων, αυτή της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια του Γυμνασίου και του Λυκείου. Ζητούν να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του υπουργού Παιδείας για το καθορισμό και το τύπο των τίτλων σπουδών του Γυμνασίου και του Λυκείου κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπει την αναγραφή του θρησκεύματος των μαθητών στα απολυτήρια και τα αποδεικτικά σπουδών.

    Ο δικηγόρος της Ένωσης υποστήριξε ότι με την αναγραφή του θρησκεύματος παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα, ο νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός προσωπικών δεδομένων και η προστατευόμενη θρησκευτική ελευθερία. Η αιτούσα Ένωση επικαλέστηκε παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ για τη διαγραφή του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες.

    Από την πλευρά του το Δημόσιο υποστήριξε ότι η αναγραφή του θρησκεύματος στο απολυτήριο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αναγκαία και όχι μόνο δεν προσβάλει κανένα δικαίωμα θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά αντίθετα προβλέπεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος περί ανάπτυξης θρησκευτικής συνείδησης.

    Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται τους επόμενους μήνες.



    ΣΧΟΛΙΑ