• Πολιτική

    ΣτΕ: Ακύρωσε το φορολογικό πρόστιμο σε γνωστό δικηγόρο και πρώην βουλευτή


    Η ανώνυμη καταγγελία σε βάρος φορολογούμενου δεν αποτελεί νέο στοιχείο που να δικαιολογεί φορολογικό έλεγχο πέραν της 5ετίας, κατέληξε το Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαιώνοντας έναν από τους πλέον γνωστούς δικηγόρους της Αθήνας, ο οποίος έχει διατελέσει και βουλευτής.

    Η νέα απόφαση κινείται στο πνεύμα της οριστικής απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις συνεχείς παρατάσεις στους ελέγχους των φορολογικών αρχών, εκτός κι αν προκύψουν νέα στοιχεία για τη διοίκηση.

    Τώρα, το Β΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει ο δικηγόρος, ακυρώνοντας το πρόστιμο που του είχε επιβληθεί, με το σκεπτικό ότι δεν αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο ούτε η ανώνυμη καταγγελία για φοροδιαφυγή, ούτε η «πληροφοριακή έκθεση ελέγχου φορολογίας εισοδήματος» του ΣΔΟΕ. Συνεπώς, κατά το ΣτΕ, δεν μπορεί να παραταθεί ο φορολογικός έλεγχος, πλέον των πέντε ετών.

    Το όνομα του πρώην δικηγόρου και πρώην βουλευτή συμπεριλαμβανόταν σε ανώνυμη καταγγελία ότι 34 δικηγόροι της Αθήνας φοροδιαφεύγουν. Μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου και τον έλεγχο που επεκτάθηκε πέραν της 5ετίας, η ΙΓ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών του καταλόγισε διορθωτικό φόρο εισοδήματος και πρόσθετο φόρο λόγω ανακρίβειας των φορολογικών δηλώσεων του.

    Στην απόφαση του το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ αναφέρεται στην περσινή απόφασης της Ολομέλειας και επαναλαμβάνεται ότι δεν αποτελούν νέα στοιχεία  υπόλοιπο ή και κίνηση τραπεζικών λογαριασμών στην ημεδαπή καθώς ήταν ήδη σε γνώση των φορολογικών αρχών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Γιάννα Αγγελοπούλου για τον Έλληνα που κατάφερε να μπει στη λίστα του Forbes (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού την παραμονή της επετείου των Ιμίων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με video του Αντώνη Σαμαρά το Μαξίμου προσπαθεί να διασπάσει τη ΝΔ για το Σκοπιανό



    ΣΧΟΛΙΑ