Πολιτική

Σταθάκης: «Δε θα ζητήσουμε συγνώμη από τη ΝΔ και τον Σαμαρά γιατί ακυρώσαμε τα σχέδιά τους για τη ΔΕΗ»

  • NewsRoom


«Η κυβέρνηση, μέσα από συστηματική και σκληρή διαπραγμάτευση, ανέτρεψε τους δραματικούς σχεδιασμούς και τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει για τη ΔΕΗ διαδοχικά προηγούμενες κυβερνήσεις».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας για το νομοσχέδιο με τα «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού».

Ο υπουργός ανέφερε ότι αποτελεί θράσος η στάση της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση ανέτρεψε, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, τις τρεις βασικές ιδιωτικοποιήσεις που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά.

«Φέρνουμε την τρίτη κατά σειρά επιτυχημένη κύρωση στις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα. Δεν θα ζητήσουμε, ασφαλώς, συγνώμη από τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά γιατί ακυρώσαμε τα σχέδιά τους. Γι’ αυτό, άλλωστε, μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός και την πρώτη και τη δεύτερη και θα μας εμπιστευτεί και την τρίτη φορά» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση κινήθηκε αυστηρά στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και δεν άνοιξε κανένα άλλο θέμα διαπραγμάτευσης. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι δεν πωλείται καμία υδροηλεκτρική μονάδα, που είναι και οι καλύτερες μονάδες από άποψη απόδοσης στη ΔΕΗ και αποτελούν και τη βάση της κερδοφορίας της.

Δεν πωλούνται οι μονάδες φυσικού αερίου που αποτελούν, επίσης, εξαιρετικά αποδοτικές μονάδες. Πωλούνται δύο μονάδες λιγνίτη, μία στη Μεγαλόπολη που έχει σύντομη διάρκεια ζωής και μία στη Μελίτη.

«Αποτελεί θράσος εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας όλη αυτή η ηθικοκεντρική συζήτηση» σχολίασε, επίσης, ο κ. Σταθάκης για την κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει σήμερα.

«Το σύνολο των μέτρων που πήρε η ΝΔ και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ποτέ δεν τέθηκε στην κρίση του ελληνικού λαού. Αντίθετα, εμείς θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού τη νέα συμφωνία του 2015 με όλες τις δεσμεύσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους και τα θέματα του ενεργειακού τομέα. Όλα αυτά τα είπαμε στον ελληνικό λαό με μεγάλο κόστος πολιτικό και χάσαμε το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Άρα όλη αυτή τη συζήτηση ηθικοκεντρικού χαρακτήρα απορώ πώς έχει το θράσος η ΝΔ να την κάνει» επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Όντως, ακυρώσαμε τις τρεις βασικές ιδιωτικοποιήσεις που έκανε η ΝΔ στον ενεργειακό τομέα», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και επέμεινε: «Να ζητήσουμε συγνώμη από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που ακυρώσαμε το ΔΕΣΦΑ;».

Αναφερόμενος στους εργαζομένους, ο υπουργός υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι απόλυτα σαφές και οι συλλογικές συμβάσεις θα μεταφερθούν αυτούσιες στις νέες μονάδες με νέο εσωτερικό κανονισμό, που θα είναι προσαρμοσμένος στη λειτουργία αυτών των μονάδων και τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα πλήρως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παναγιωτάκης: Διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ στις υπό απόσχιση μονάδες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενέκρινε η Κομισιόν την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΓΕΝΟΠ: Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση από Δευτέρα – Ξεκινούν 48ωρες απεργίεςΣΧΟΛΙΑ