• Business

    Στάση αναμονής για τα τουριστικά έσοδα-Στο “δικό της κόσμο” για ακόμα μια φορά η Έλενα Κουντουρά


    Στάση αναμονής στα τουριστικά έσοδα παρατηρείται φέτος ενώ η αναπλ. υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά εκφράζει για άλλη μια φορά την αισιοδοξία της για τη φετεινή τουριστική χρονιά, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι ακόμα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου το κλίμα αναστράφηκε, με τη βοήθεια των ενεργειών του υπουργείου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ξενοδόχων.

    Το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι πότε πρόλαβε να αναστραφεί;

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ.Ανδρέα Ανδρεάδη “σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε πρόβλεψη για τα έσοδα τηρούμε στάση αναμονής  καθώς τα στοιχεία που επεξεργάζεται η τράπεζα της Ελλάδας, όπως είπε ο κ. Ανδρεάδης, για το μήνα Ιούνιο δεν είναι ιδιαίτερα θετικά, αφού η μέση δαπάνη δεν κινείται καλά” όπως είπε. Παραμένοντας στο σκέλος των εσόδων, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε, ότι είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία τα έσοδα να κινηθούν ανοδικά σε σχέση με πέρυσι, καθώς έτσι θα “γυρίσουν και το ΑΕΠ στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο. Αυτό είναι και το στοίχημα”, τόνισε.

    Απο την αισιόδοξη πλευρά της η κα Κουντουρά, δήλωσε υπερήφανα ότι το προσφυγικό ήταν ένα θέμα ευρωπαϊκό και η Ελλάδα έκανε το χρέος της! “Φιλοξενήσαμε τους πρόσφυγες προσωρινά σε μέρη πλήρως ελεγχόμενα και μακριά από τουριστικές περιοχές” και “είμαστε περήφανοι διότι στείλαμε μηνύματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, ενώ συγχρόνως σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων”, υπογράμμισε.

    Βέβαια πως γίνεται να έχουν φιλοξενηθεί οι τουρίστες σε νησιά και ταυτοχρονα να βρίσκονται μακριά απο τουριστικές περιοχές, αυτό είναι ένα μυστήριο που μόνο η κα Κουντουρά και οι συνεργάτες της μπορούν να λύσουν!

    Η κ. Κουντουρά σημείωσε πως για τα νησιά που δέχτηκαν τις προσφυγικές ροές “υπήρξε ανησυχία διότι οι προσφυγικές ροές στα συγκεκριμένα νησιά δεν μας άφηναν το περιθώριο να τα υποστηρίξουμε πολύ τουριστικά”, ωστόσο προσέθεσε πως όταν μειώθηκαν οι ροές και “με το επιχειρησιακό σχέδιο που αναπτύξαμε στο υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, τις περιφέρειες, τους δήμους, την τοπική κοινωνία και τις ενώσεις Ξενοδόχων καταφέραμε να αλλάξουμε και να αντιστρέψουμε το κλίμα έτσι ώστε τα νησιά αυτά να έχουν μικρότερες απώλειες”, υπογραμμίζοντας ότι η Κως και η Σάμος φαίνεται ότι θα ανακάμψουν πλήρως.

    Στο σημείο αυτό πρεπει να επισημάνουμε ότι εαν είχε λυθεί το θέμα απο τη πρώτη δέσμη μέτρων που έλαβε το υπουργείο γιατί χρειάστηκε να προβούν σε νέα και πιο δραστικά (βλέπε μειώσεις 50% στις τιμές, προσφορές κ.α.) μόλις χθές;

    Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε σε συνεντεύξή της στον ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Θεσσαλονίκη, για το ελληνικό κοινωνικό τουριστικό πρόγραμμα που εκπονείται και δίνει τη δυνατότητα σε 200.000 δικαιούχους, από τώρα και μέχρι τον Νοέμβριο, να επισκεφτούν τη Σάμο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο.

    Άρα το κλίμα δεν γνωρίζουμε εάν αναστράφηκε ή όχι! Πρέπει να φτάσει ο Νοέμβριος για να μάθουμε!

    Συγκεκριμένα επισήμανε ότι φέτος, το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ και κατόπιν συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού, περιλαμβάνει διπλάσιο αριθμό διανυκτερεύσεων σε καταλύματα των πέντε νησιών και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των δικαιούχων του ΟΑΕΔ που θα επιλέξουν αυτούς τους προορισμούς. Επίσης, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, σε συνεργασία με τις ενώσεις Ξενοδόχων, παρέχουν για το διάστημα από 20 Αυγούστου έως και τα τέλη Οκτωβρίου έως και 50% μειωμένες τιμές δωματίων και ελκυστικές προσφορές σε πακέτα διαμονής στη βάση των δυνατοτήτων που έχουν τα ξενοδοχεία σε κάθε περιοχή.

    Η κ. Κουντουρά μίλησε επίσης για τη συνεργασία με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη δημιουργία βίντεο με μαρτυρίες τουριστών για τη στοχευμένη προώθηση του τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό.

    Μάλλον για την τουριστική χρονιά του 2017 απευθύνεται η στοχευμένη πρόωθηση του τουριστικού προϊόντος μέσω του ΑΠΕ αφού οι τουρίστες απο το εξωτερικό έχουν αρχίσει τις κρατήσεις τους για τον επόμενο χρόνο! Και άλλωστε για τις χειμερινές τους διακοπές δεν θα προτιμήσουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου!

    Τόνισε ακόμη ότι λόγω των καταστάσεων στην Τυνησία, την Τουρκία και την Αίγυπτο δημιουργήθηκε ένα νέο κύμα τουριστών που δεν επέλεξε τις συγκεκριμένες χώρες ως προορισμό, από το οποίο η Ελλάδα πήρε ένα μεγάλο μερίδιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/trapezites-sto-londino-anazitoun-diexodo-elvetikou-tipou-apo-brexit/68328

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ