• Πολιτική

    Στα κάγκελα η αντιπολίτευση για την επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης με Σπουρδαλάκη και Κιμούλη


    Οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελούν το νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός να συγκεντρώνει τα πυρά της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, οι αρχηγοί των οποίων αναμένεται να θέσουν το θέμα αυτό στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

    Ποιοι συμμετέχουν στην επιτροπή

    Τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως ανακοινώθηκε χθες, είναι τα εξής:

    Από τον ακαδημαϊκό χώρο:

    Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ

    Ιωάννης Γκόλιας, Πρύτανης ΕΜΠ

    Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής ΕΚΠΑ

    Πέτρος Παραράς, Ομότιμος Καθηγητής ΔΠΘ, πρώην Αντιπρόεδρος ΣτΕ

    Ανδρέας Δημητρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

    Νίκος Μουζέλης, Ομότιμος Καθηγητής LSE

    Από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

    Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

    Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής,

    Από τον επιχειρηματικό χώρο:

    Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

    Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας

    Από τον χώρο του πολιτισμού:

    Γιώργος Κιμούλης, ηθοποιός.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για μία επιτροπή χωρίς θεσμική υπόσταση και για κυβερνητικό «σόου» χωρίς ουσίας, ενώ τα περισσότερα «πυρά» από χρήστες των social media συγκεντρώνει η παρουσία του Γιώργου Κιμούλη στην επιτροπή, ενώ πολλοί απορούν και για τη συμμετοχή της Ρένας Δούρου σε αυτήν.

    ΝΔ: Επιτροπή χωρίς καμία υπόσταση και κύρος

    «Το Σύνταγμα της χώρας έχει ανάγκη από ριζική αναθεώρηση. Οι διαδικασίες της αναθεώρησης ξεκινούν και ολοκληρώνονται στη Βουλή.  Αντί γι’ αυτό, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μια επιτροπή χωρίς καμία θεσμική υπόσταση και κύρος.  Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν τεχνάσματα αποπροσανατολισμού και μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν να καλύψουν τα μεγάλα προβλήματα που οξύνονται κάτω από το κλίμα της κυβερνητικής κατάρρευσης», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

    Γεννηματά: Ας αφήσουν τα φτηνά σόου

    «Το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιεί την ανάγκη για τη συνταγματική αναθεώρηση ως αντιπερισπασμό στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει», υποστήριξε σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας: «Δεν διστάζει να κομματικοποιήσει και αυτήν την κορυφαία διαδικασία  της Δημοκρατίας μας. Αγνοεί επιδεικτικά και προκλητικά τις συνταγματικά προβλεπόμενες διατάξεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος που ουσιαστικά στέλνει στις καλένδες. Οι προβλεπόμενες διαδικασίες είναι πολύ συγκεκριμένες και δεσμευτικές. Ας αφήσουν τα φθηνά «show»  και ας έρθουν στη Βουλή, με χειροπιαστές προτάσεις κι όχι άλλα ιδεολογήματα».

    Ποτάμι: Κομματική περιοδεύουσα φιέστα

    Από την πλευρά του, το Ποτάμι σχολίασε: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισαν, όπως το είχαμε προβλέψει, να μετατρέψουν τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης σε κομματική περιοδεύουσα φιέστα. Και έτσι λογικό είναι να έχουν ηθοποιοί πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνθεση της επιτροπής. Τελικά θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Με αυτήν την κυβέρνηση, θα τα ζήσουμε όλα. Είναι πραγματικά ασυναγώνιστοι στο να ευτελίζουν όλα τα σημαντικά και να εκθέτουν ακόμη και σοβαρούς ανθρώπους».

    Βενιζέλος: Παράνομη η συγκρότηση της επιτροπής

    Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (και συνταγματολόγος) Ευάγγελος Βενιζέλος πήγε ένα βήμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας παράνομη τη συγκρότηση της επίμαχης επιτροπής. «Η κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητα στα θέματα αναθεώρησης του Συντάγματος. Τα θέματα αναθεώρησης του Συντάγματος ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής, δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση στην αναθεώρηση του Συντάγματος καθόλου», επεσήμανε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας: «Η χούντα μόνο έκανε δύο φορές, το 1968 και το 1973, επιτροπές δήθεν κοινωνικού διαλόγου για να υποκαταστήσει τη φιμωμένη και κατηργημένη Βουλή και έκανε δημοψηφίσματα –και το 1968 και το 1973– ως επίφαση δημοκρατίας για να νομιμοποιήσει δήθεν το δικτατορικό καθεστώς».

    Θεοχάρης: Βάλατε στην επιτροπή συνεργάτη της χούντας!

    Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί η καταγγελία του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη ότι ένα από τα μέλη της επιτροπής είχε συνεργαστεί κατά το παρελθόν με τη χούντα.

    «Συμπεριλάβατε τον κ. Παραρά. Το ξέρετε πως ήταν μέλος της επιτροπής εκλαΐκευσης του Συντάγματος της Χούντας. Δεν ντραπήκατε; Ανακαλέστε τώρα!», κάλεσε την κυβέρνηση ο κ. Θεοχάρης, αναφερόμενος στον Πέτρο Παραρά, ομότιμο καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και πρώην αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Στην αντεπίθεση το Μαξίμου

    «Στην προσπάθεια να οργανωθεί μια ουσιαστική συζήτηση για τη αναθεώρηση του Συντάγματος, με τη συγκρότηση μιας πραγματικά αντιπροσωπευτικής επιτροπής διαλόγου, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων της επιστήμης, της τέχνης, της αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων όλων των πολιτικών τάσεων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με το συνήθη σπασμωδικό και μηδενιστικό τρόπο», σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

    «Το έργο της Επιτροπής, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, δεν είναι να υποκαταστήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι οποίες θα τηρηθούν κατά γράμμα, όπως επιτάσσει το άρθρο 110 του Συντάγματος. Η αναθεώρηση όμως δεν αφορά μόνον τους ειδικούς ή τους πολιτικούς, αλλά όλους τους πολίτες. Τα κρίσιμα ζητήματα, οι συγκλίσεις αλλά και τα διλήμματα θα πρέπει να αναδειχθούν από τη συζήτηση που θα οργανώσει η Επιτροπή. Τα πορίσματα της θα δοθούν στα κόμματα και, ενδεχομένως, σε μια Επιστημονική Επιτροπή που θα αναλάβει να τα τυποποιήσει ενόψει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» προσθέτουν.

    Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι «ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στο Ποτάμι και τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Θεοχάρη, που, στην κανιβαλική προσπάθεια να πλήξουν το κύρος της Επιτροπής, εμφανίζουν μέλος της ως συνεργάτη της χούντας» καταλήγοντας «αν ήταν έτσι, θα είχε οριστεί ο συγκεκριμένος ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος επί τιμή του Συμβουλίου της Επικρατείας Πρόεδρος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής επί των κυβερνήσεων Καραμανλή; Η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί επί της συγκεκριμένης απόπειρας κανιβαλισμού;».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/vouli-ora-tis-apokalipsis-gia-niko-pappa-stin-epitropi-diafanias/80218

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/ta-aftogkol-tou-siriza/80127

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ