• Πολιτική

    Πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης γιατί «απεργούν λίγοι και ταλαιπωρούνται πολλοί»

    • NewsRoom


    Πολιτική σύγκρουση με εκατέρωθεν ανακοινώσεις και δηλώσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να τοποθετηθεί επισήμως για την 24ωρη χθεσινή απεργία που είχε κηρύξει η ΓΣΕΕ.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  τα έβαλε ευθέως με τους εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κατεστημένου υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις τους εκπροσωπούν τους λίγους και οι κινητοποιήσεις γίνονται εις βάρος των πολλών.

    «Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί. Κι αυτό γιατί μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια. Επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Εμείς νομοθετούμε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν. Και οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Είναι καιρός να πάμε μπροστά. Και θα πάμε», σχολίασε, στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Μητσοτάκης.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να επικρίνουν τον πρωθυπουργό με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος υποστήριξε ότι πρόκειται για «καθεστωτική νοοτροπία».

    Αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο Facebook:

    «Η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη για τη σημερινή απεργία, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ακραίας συντηρητικής του αντίληψης για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν.Ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, δε θα το έγραφε καλύτερα. Δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, δυσανεξία στα εργασιακά δικαιώματα, δυσανεξία και στη Δημοκρατία. Όλα αυτά είναι σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας. Επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δε θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί. Κόμματα, κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εφημερίδες, απεργοί. Όλοι σιωπή! Ενοχλείται ο κος Πρωθυπουργός…»

    «Ο μόνος που κάνει ότι δεν κατάλαβε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», έσπευσαν να απαντήσουν κυβερνητικές πηγές στην Κουμουνδρούρου.

    «Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού αφορούσε τους πολλούς που ταλαιπωρούνται από τους λίγους εκείνους που συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν golden boys του συνδικαλισμού και σαν «νταβατζήδες» στο χώρο της εργασίας». Τονίζουν δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ταυτίζεται με τους λίγους για να ταλαιπωρούνται οι πολλοί. Γιατί ευλογεί τα προνόμιά τους σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων για να παίζουν κι εκείνοι τα παιχνίδια του. Τι, άλλωστε να πρωτοθυμηθούμε; Τους εργατοπατέρες της Δ.Ε.Η. ή τους «επαναστάτες» της Ε.Ρ.Τ.;».

     Οι ίδιες πηγές της ΝΔ έλεγαν πως «η αξιωματική αντιπολίτευση διαστρεβλώνει και παραποιεί για μία ακόμη φορά τις θέσεις της κυβέρνησης, με στόχο τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων και πως η ανάρτηση του πρωθυπουργού αφορούσε τους πολλούς που ταλαιπωρούνται από τους λίγους».

    Ενώ προσέθεταν ότι «είναι περίεργη, τουλάχιστον, η αντίδραση σε ένα νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να διασώσει θέσεις εργασίας και να μπλοκάρει την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Οι επίμαχες διατάξεις έχουν επίσης στόχο να περιοριστεί δραστικά η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία, καθώς προβλέπονται συστηματικοί και στοχευμένοι έλεγχοι και ένα πλέγμα αντικινήτρων για την υποδηλωμένη εργασία».

    Από τη ΝΔ απορρίπτουν, επίσης, κατηγορηματικά τις αιτιάσεις για φακέλωμα των εργαζομένων και των συνδικαλιστών μέσω του «μητρώου φορέων» που προωθείται, ενώ δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων ή ακόμη και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Αλ. Χαρίτσης: «Θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ»

    «Θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ. Όμως είναι δήλωση του κ. Μητσοτάκη, του πρώτου Πρωθυπουργού της χώρας που απροκάλυπτα εναντιώνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία. Με αλαζονεία και αυταρχισμό», σχολίαζε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μέσω Facebook.

    Ανέφερε, ειδικότερα, πως ο πρωθυπουργός «την ώρα που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακυρώνει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, καταργεί την αιτιολόγηση των απολύσεων από τους εργοδότες και ακυρώνει την προβλεπόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει το θράσος να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των πολλών».

    «Οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που φέρνουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν τους πολλούς κατά τον κ. Μητσοτάκη;», συνέχισε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν εξυπηρετεί τους πολλούς, εξυπηρετεί τους ελάχιστους. Τα εκατομμύρια των εργαζομένων που πλήττονται, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν ή όχι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από το αν εμπιστεύονται ή όχι τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, καταλαβαίνουν πλέον πολύ καλά ποια είναι η “κανονικότητα” του κ. Μητσοτάκη. Αυτή του ΔΝΤ».

    Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με την πολιτική που προωθεί στα εργασιακά την πληρώνουν οι πολλοί, προσθέτοντας ότι «για αυτά, στα οποία εστιάζουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους σιωπά εκ του πονηρού».

    «Τα υπόλοιπα από την ανάρτησή του, όπως τα περί συμμετοχής και ψηφοφοριών, από μας μόνο ως προβοκάτσια εκλαμβάνονται…» καταλήγει η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.

    Αιχμηρή κριτική άσκησε και το ΚΚΕ, το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση για επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναζητήσει τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού εντός του κόμματός του.

    «Πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών, μόνο και μόνο για να κρύψει την επίθεση που σχεδιάζει με το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα» σχολιάζει το γραφείο Τύπου του κόμματος.

    Και προσθέτει: «όσο για τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού, ας τους αναζητήσει στο κόμμα του, στους νόθους και τους ανθρώπους των επιχειρήσεων μέσα στα συνδικάτα, με τους οποίους συναντιέται ο κ. Μητσοτάκης. Ναι, όλοι αυτοί δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος, σε πείσμα του κ. Μητσοτάκη, θα υπερασπιστεί μαζί με τα ταξικά συνδικάτα τα δικαιώματά του».



    ΣΧΟΛΙΑ