• Πολιτική

    Στα 5,7 εκατ. ευρώ η αμοιβή της Singular Logic για τη συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων


    Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα είναι οι πιο hi tech που έχει γνωρίσει η χώρα και θα έχουν συνάμα το υψηλότερο οικονομικό κόστος στη μέχρι τώρα 42χρονη ιστορία της τεχνολογικής τους υποστήριξης.

    Το τίμημα που πληρώνει το Υπουργείο Εσωτερικών για την απευθείας ανάθεση στη Singular Logic του έργου  συγκέντρωσης και παρουσίασης των εκλογικών αποτελεσμάτων της 21ης Μαίου, ανέρχεται σε 5.704.000 ευρώ. Με συνυπολογιζόμενο τον Φ.Π.Α  του 24% ( 1,104 εκατ.) ο οποίος βαρύνει τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού.

    Η νομοθετικά προβλεπόμενη διαδικασία ανάθεσης, τηρείται διαχρονικά από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις .

     Ενώ από την άλλη πλευρά η Singular Logic, που είναι εταιρική απόγονος της πρωτοπόρας Δέλτα πληροφορική, έχει αποδείξει στην πορεία των χρόνων ότι διαθέτει το υψηλής αξιοπιστίας know –how.

    Η τεχνολογική εταιρεία, έπειτα από μια σειρά επιχειρηματικών ανακατατάξεων, έφτασε να είναι έως τις αρχές του 2021 θυγατρική εταιρεία του Ομίλου της ΜΙG.

    Μετέπειτα άλλαξε χέρια, καθώς έναντι 18 εκατ. ευρώ και απαλλαγμένη από τραπεζικά δάνεια, αποκτήθηκε κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας από το κοινό σχήμα των εισηγμένων στο χρηματιστήριο Epsilon Net και Space Hellas. Συμφερόντων αντίστοιχα των Γιάννη Μίχου και Σπύρου Μανωλόπουλου.

    Ακολούθησε στη συνέχεια η διάσπαση της εταιρείας, με τη Space Hellas να κρατά το παλιό ΑΦΜ και το κομμάτι των δραστηριοτήτων που αφορούν τα πληροφορικά συστήματα και τις εφαρμογές πληροφορικής (που άπτονται και στο έργο των εκλογών) . Αλλά και να κατέχει πλέον το 60% των μετοχών της.

    Αυξημένο κατά 35,3% το νέο συμβόλαιο

    Προφανώς λόγω των αυξημένων τεχνολογικών απαιτήσεων, το νέο συμβόλαιο της Singular Logic με το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αντίτιμο κατά 35,3% υψηλότερο, σε σχέση με εκείνο των προηγούμενων εκλογών της 7ης Ιουλίου του 2019. Τότε η εταιρεία είχε λάβει 4.216.000 ευρώ για τη συγκέντρωση και τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών. Επιπρόσθετα είχε πάρει και άλλα 5.443.600 ευρώ για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές κάλπες, οι οποίες στήθηκαν μέσα στην ίδια χρονιά. Αμοιβές με συνυπολογιζόμενο πάντα τον Φ.Π.Α.

     Γυρίζοντας τον χρόνο ακόμη πιο πίσω,το2015 ήταν ιδιαίτερα παραγωγικό, λόγω πολιτικών συνθηκών, για τη Singular Logic. Οι αμοιβές της ήταν 3.136.500 ευρώ για τις εκλογές του Ιανουαρίου, άλλα 2.398.500 για το Δημοψήφισμα Τσίπρα που αφορούσε τη σύμβαση με τους δανειστές της χώρας ( όπου το «όχι» αναποδογυρίστηκε σε «ναι») καθώς επίσης και 2.398.500 ευρώ για τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, εκείνης της χρονιάς.

    Tο 2014 τα εκλογικά έσοδα της τεχνολογικής εταιρείας ήταν 3,81 εκατ. ευρώ εν συνόλω για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

    Για τους δύο γύρους των εθνικών εκλογών του 2012 η εταιρία είχε πάρει εν συνόλω 5,15 εκατ. ευρώ.

    Tο 2009 (στις τελευταίες προ μνημονίου και κρίσης εκλογές) η εταιρεία είχε λάβει 3,7 εκατ. ευρώ για τις βουλευτικές εκλογές και 1,219 εκατ. ευρώ για τις Ευρωεκλογές. Πάντα σε όλες τις περιπτώσεις με τον αναλογούντα ΦΠΑ.

    Στην παρούσα φάση το σύνθετο έργο που έχει αναλάβει η Singular Logic θα αποπληρωθεί σε τέσσερις δόσεις. Μέχρι τις 16 Μαΐου θα τις δοθούν 2.852.000 ευρώ και μέχρι τις 2 Ιουνίου άλλα 2.281.600 ευρώ. Ενώ μέχρι τα τέλη του έτους θα λάβει τα υπολειπόμενα 399.280 και 171.120 ευρώ. Στοιχεία που προκύπτουν από την προχθεσινή ανάρτηση στο «Διαύγεια».

    Το «πακέτο» των προσφερόμενων υπηρεσιών

    Στο συνολικό «πακέτο» της παροχής υπηρεσιών συγκέντρωσης, επεξεργασίας και παρουσίασης των αποτελεσμάτων των Βουλευτικών Εκλογών, περιλαμβάνονται κατά σειράν:

    –Λειτουργία κεντρικού συστήματος για τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων, μέσα από τέσσερις διακριτούς μηχανισμούς (Δίκτυο Εκλογών, Δημόσια Διαδικτυακή Πύλη, Τηλεόραση, Διάθεση αποτελεσμάτων Ηλεκτρονικά).
    –Υποστήριξη δικτύου εκλογών αυξημένης διαθεσιμότητας για δημόσιους φορείς μέσω σύνδεσης της αναδόχου εταιρείας στο Σύζευξις.
    — Υποστήριξη δικτύου εκλογών αυξημένης διαθεσιμότητας για δημόσια τηλεόραση, πολιτικά κόμματα και ραδιόφωνα, με αποκλειστική ευθύνη της αναδόχου εταιρείας.
    — Οπτικοποίηση και μετάδοση των αποτελεσμάτων για τη Δημόσια Τηλεόραση.
    –Υποστήριξη του δικτυακού τόπου των Εκλογών
    –Σχεδιασμός και παραγωγή έντυπου υλικού
    — Κωδικοποίηση/έλεγχος/δημιουργία εκλογικής βάσης
    –Παροχή εξοπλισμού (υπολογιστές, εκτυπωτές και επικοινωνιακός εξοπλισμός) για όλα τα σημεία του Δικτύου των Εκλογών (Υπουργείο Εσωτερικών, Κέντρο Τύπου, Δημόσια
    Τηλεόραση, Πολιτικά Κόμματα, Ραδιόφωνα).
    — Καταχώριση εκλογικών αποτελεσμάτων από έμπειρη ομάδα χειριστών (τουλάχιστον 80 σταθμοί εργασίας) εντός των χώρων του Υπουργείου Εσωτερικών.
    — Επίδειξη συστήματος και Δοκιμή πριν την ημέρα των Εκλογών.
    — Εκτυπώσεις αποτελεσμάτων και αρχεία ηλεκτρονικής μορφής σε τακτά χρονικά διαστήματα (ενημέρωση ανά 5-10 λεπτά) για όλα τα διαπιστευμένα MME.
    –Συγκέντρωση αποτελεσμάτων μέσω SRT για το σύνολο των εκλογικών τμημάτων (με διάθεση αντίστοιχα του εξοπλισμού, τη δημιουργία εφαρμογής και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης) και των εκλογικών αποτελεσμάτων σε επίπεδο συνδυασμών και υποψηφίων.
    — Υποστήριξη συστήματος καταχώριση αποτελεσμάτων Πρωτοδικείων για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων.

    Εκλογική βραδιά-εξπρές

     Βάσει των σχεδιασμών, η ερχόμενη Κυριακή θα οδηγήσει σε μια εκλογική βραδιά- εξπρές, διότι μία ώρα μετά από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, δηλαδή στις 8 το βράδυ, θα υπάρξει μια σαφής εκτίμηση για την ετυμηγορία της κάλπης. Καθώς θα έχουν συγκεντρωθεί τα δεδομένα για το 25% της Επικράτειας, ενώ στις 9 το βράδυ θα υπάρχει εικόνα για το 80% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, όπως και αυτών του εξωτερικού.

    Η αναβαθμισμένη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας θα είναι το ουσιώδες γνώρισμα των εκλογών. Στους δικαστικούς αντιπροσώπους θα δοθούν 25.000 tablets, μέσω των οποίων θα αποστέλλονται άμεσα από τα εκλογικά τμήματα στον κεντρικό μηχανισμό, στο Υπουργείο Εσωτερικών, τα πλήρη αποτελέσματα. Για τις ψήφους που πήρε το κάθε κόμμα και τους σταυρούς που έλαβε ο κάθε υποψήφιος βουλευτής.

    Χωρίς να παρεμβάλλονται στη συγκέντρωση και μετάδοση οι δήμοι και οι περιφέρειες ,καθιστώντας την όλη διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα. Έτσι, μέσω της αυτοματοποιημένης πρακτικής, θα επιταχυνθεί σημαντικά η κοινοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και γύρω στις 11,30’ με 12 το βράδυ θα έχουν γίνει γνωστές και οι σταυροδοσίες.

    Το προφίλ των Singular Logic και Space Hellas

    Στο καθαρά επιχειρηματικό πεδίο είναι αυτονόητο ότι οι εκλογές θα ενισχύσουν τα έσοδα της Singular Logic. Ειδικά αν υπάρξει και δεύτερη στη σειρά προσφυγή στις κάλπες, όπως όλα δείχνουν, ενώ τον προσεχή Οκτώβριο έρχονται οι εκλογές δύο γύρων σε Δήμους και Περιφέρειες.

    Στην περσινή χρήση ο εταιρικός κύκλος εργασιών της Singular Logic, η οποία ενοποιείται ολικά στα μεγέθη του Ομίλου της Space Hellas, ανήλθε στα 16,8 εκατ. ευρώ. Με την καθαρή κερδοφορία να διαμορφώνεται στα 971 χιλιάδες ευρώ.

    Μόνο από τις επικείμενες εκλογές τα έσοδα εξαιρουμένου του Φ.Π.Α ( δηλαδή 4,6 εκατ. ευρώ) ισοδυναμούν με το 27,3% του περσινού τζίρου. Στη χρήση του 2022 η Singular Logic είχε μικτό περιθώριο κέρδους 10,7% που αν προβληθεί στα εκλογικά έσοδα, μεταφράζεται σε περίπου μισό εκατ. ευρώ. Το πόσο περεταίρω θα επεκταθούν αυτά θα κριθεί και από τα μελλοντικά, εκλογικά συμβόλαια της εταιρείας.

    Με τη σειρά τους όλα αυτά θα επιδράσουν θετικά (αν και μη επαναλαμβανόμενα) και στα μεγέθη της μητρικής Space Hellas, που πέρσι κατέγραψε κέρδη 5 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη αποτιμάται τώρα χρηματιστηριακά στα 40,5 εκατ. ευρώ με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 16,3% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιά.

    Στο χαρτοφυλάκιο του εκτελεστικού Προέδρου Σπύρου Μανωλόπουλου βρίσκεται το 17,23% των μετοχών της εταιρείας, ενώ το 16,15% κατέχεται από τον αδελφό του Ιωάννη, που δεν μετέχει διοικητικά σε αυτήν. Οι δυό τους είναι παιδιά του αείμνηστου Πατρινού επιχειρηματία και ιδρυτή της εισηγμένης Δημήτρη Μανωλόπουλου.

    Στο μετοχικό σχήμα με 16,79% είναι και ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Μπέλλος, ενώ ποσοστό 19,33% κατέχεται από την Alpha Bank.

    H θυγατρική πλέον Singular Logic έχει στη νευραλγική θέση του CEO τον Δρ. Ιωάννη Μερτζάνη, που είναι επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της μητρικής Space Hellas.

    Αρχής γενομένης από το 198  έχουν υποστηριχθεί έως τώρα τεχνολογικά τα αποτελέσματα 16 βουλευτικών εκλογών, 10 Αυτοδιοικητικών ( σε δύο γύρους κάθε φορά) 9 Ευρωεκλογών, μιάς επαναληπτικής εκλογής στη Β΄ Αθήνας (το 1992) και το Δημοψήφισμα του 2015.

    Από τις 47 αυτές προσφυγές στις κάλπες (με διπλή καταμέτρηση για την Αυτοδιοίκηση) τα αποτελέσματα των τελευταίων 17 φέρουν τη σφραγίδα της αξιόπιστης τεχνογνωσίας αλλά και των καινοτομιών της Singular Logic.

    Διαβάστε επίσης

    Εκλογές 2023: Και με το wallet του gov.gr η ταυτοποίηση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

    Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 7% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

    Υποκλοπές: Γιατί βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης λίγες μέρες πριν τις εκλογές; – Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ